Wat is een lucht-water warmtepomp?

Wat is een lucht-water warmtepomp? De lucht-water warmtepomp is de afgelopen jaren sterk in opkomst voor iedereen die op een duurzame manier met energie wil omgaan. Nu de rijksoverheid voorziet in een ruime subsidie is de lucht-water warmtepomp ook nog eens redelijk betaalbaar. Voor 3300 euro, inclusief installatie, is een hybride lucht-water warmtepomp al te koop. In dit blog leg ik uit wat een lucht-water warmtepomp is en of het voor jou aantrekkelijk is om het apparaat aan te schaffen.

Kijk naar je gasverbruik voor aanschaf warmtepomp

Natuurlijk, 3300 euro is nog steeds veel geld. Maar in ons gematigde klimaat, waarbij de winters steeds minder streng worden, is juist zo`n hybride lucht-water warmtepomp interessant. Om te weten of het voor jouw huishouden voordelig is, moet je kijken naar je gasverbruik. Hoe dit zit leg ik hieronder uit. Eerst even kort de werking van een warmtepomp. (Misschien interesseert je dit niet, je hoeft ook niet te weten wat er onder de motorkap zit, als die auto maar rijdt. Ga dan direct een paar alinea’s naar beneden!)

KLIK HIER VOOR EEN OFFERTE VOOR DE WARMTEPOMP

Lucht-water warmtepomp

Je hebt verschillende soorten warmtepompen. Warmtepompen die energie halen uit de bodem of warmtepompen die werken met de buitenlucht. Of variaties hierop. Ik heb het hier over de lucht variant. Dus de warmtepomp die de buitenlucht gebruikt om je huis te verwarmen.

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?

De lucht-water warmtepomp bestaat uit twee delen. Een unit op het dak (in de tuin, aan de gevel etc.) en een installatie ergens in huis. De buitenunit is een grote kast. In die kast gebeurt het. Stel, het is 8 graden buiten. Met die lucht van 8 graden krijg je je huis niet warm natuurlijk. De warmtepomp zorgt ervoor dat die koude lucht wordt omgezet in warmte. Hoe?

Warmte wordt uit de lucht gehaald

De koude lucht wordt met behulp van een ventilator door de kast geblazen. In de kast zit een zogenoemde verdamper gevuld met een koudemiddel. De lucht met een temperatuur van 8 graden wordt over de verdamper heen geleid. De verdamper is koud, zie het als een soort ijsblok, doordat het vloeibare koudemiddel door een kleine opening erin wordt geperst en door de energie uit de lucht verdampt. De lucht die vervolgens weer naar buiten komt is 4 graden kouder dan die erin is gegaan. Er is 4 graden onttrokken uit de lucht.

Compressor op stroom

In de kast op het dak zit ook een compressor. Die werkt op stroom. Die compressor perst het koudemiddel sterk samen. De compressor zet deze “damp” onder hoge druk. Daardoor wordt het warm.

Warmte gaat naar installatie binnen

Binnen in huis staat het tweede onderdeel van de warmtepomp. Het warme dampvormige koudemiddel wordt vanuit de unit buiten naar de installatie binnen geleid, met een temperatuur van zo’n 50 graden. In de installatie binnen zit de condensor. Hier wordt het CV water langs geleid en wordt de warmte aan het CV systeem afgegeven. Het koudemiddel wordt weer een vloerstof doordat het wordt afgekoeld door het CV water en wordt teruggeleid naar de buitenunit.

Water van de centrale verwarming wordt verwarmd

Met een warmtepomp wek je op een duurzame manier energie op. Het systeem is zo ingesteld dat je met weinig energie veel energie maakt. De compressor op het dak werkt op stroom. Je stopt 1 kwh elektriciteit in de compressor en je haalt vervolgens 4 kwh warmte uit de buitenlucht.

Wil jij een gewone lucht-water warmtepomp?

Tot zover de werking van de lucht-water warmtepomp. Los van de werking is het natuurlijk ook goed om te weten of een lucht-water warmtepomp voor jouw huishouden rendabel is.
Zoals de meeste mensen heb jij wellicht een cv ketel op zolder hangen en gewone radiatoren. Dan kan je alles de deur uit doen en overnieuw beginnen met een warmtepomp. Je koopt niet alleen een warmtepomp, maar je neemt ook vloerverwarming en wandverwarming. (en misschien moet je ook je leidingen vervangen). Een kostbare investering. En eigenlijk alleen interessant als je bezig bent met nieuwbouw of renovatie.

Hybride lucht-water warmtepomp

Voor iedereen die gewoon stookt op gas met een cv ketel is een hybride lucht-water warmtepomp een interessant alternatief. Een compacte installatie die naast de cv ketel wordt gehangen en vervolgens op de ketel wordt aangesloten.
De thermostaat wordt gekoppeld aan de warmtepomp. Deze voorziet je huis van warmte als het buiten niet kouder is dan 4 graden. Is het kouder, dan neemt de cv de verwarming over. Die kan bij koudere temperaturen meer vermogen leveren. Hoe kouder het buiten is, hoe meer vermogen de verwarming moet leveren. De hybride lucht-water warmtepomp gebruikt de bestaande leidingen en radiatoren.

Kijk naar je gasverbruik!

Is de aanschaf van een warmtepomp interessant voor je? Kijk dan naar je gasverbruik. Dat staat op de jaarlijkse rekening van je energieleverancier. Je moet 1500 kuub gas per jaar verbruiken om de aanschaf van een warmtepomp rendabel te maken. Die 1500 kuub gas bestaat deels uit het gas dat je gebruikt voor tapwater (warm water voor douche en keuken). Het tapwater wordt niet door de warmtepomp gegenereerd, maar komt van je gewone ketel.

Tapwater

Heb je een gezin van 4 personen, trek dan voor ieder gezinslid 100 kuub af van die 1500. Dan heb je in dit voorbeeld 1500 kuub minus 400 kuub (voor het tapwater). Om toch die minimale 1500 kuub te halen, moet je dus in dit geval een verbruik hebben van 1900 kuub gas per jaar, om de investering in een warmtepomp rechtvaardigen.

(Ik heb naar onze rekening gekeken. Wij verbruiken iets minder dan 700 kuub gas per jaar. We zijn met drieën, dus trek er dan 300 kuub af. Met 400 kuub gas per jaar is een warmtepomp voor ons niet interessant. Jammer, ik had het graag willen doen!)

Kosten hybride lucht-water warmtepomp

Voor zo’n type warmtepomp betaal je dus 3300 euro. Daar zit 1000 euro subsidie op. Zonder subsidie betaal je dus 4300 euro. De subsidie is achteraf, dus als je het apparaat hebt gekocht en hebt laten installeren, te verkrijgen bij het rijk. Lees hier meer over deze rijkssubsidie op warmtepompen en andere duurzame energie-opwekkers.

Interesse in deze hybride lucht-water warmtepomp?

Via bijgaand formulier kan je laten weten of je interesse hebt in deze of andere type warmtepompen. Wij nemen graag je aanvraag aan.

KLIK HIER VOOR EEN OFFERTE VOOR DE WARMTEPOMP

Ervaringen van gebruikers van de warmtepomp

Omdat een warmtepomp bij particulieren nog redelijk uitzonderlijk is, vroeg ik gebruikers naar hun ervaringen. Die kun je hier en bij de reacties hieronder lezen.  Ik hoor altijd graag ervaringen, ook als je minder tevreden bent.

„Ik heb al 7 jaar een warmtepomp en het is een super ding, heb er alleen maar goede ervaringen mee, geen onderhouds kosten gehad , en zomers koelt hij hij ook nog ,( een Stiebel Eltron) en een voordeel als het in de kamer warm genoeg is slaat hij daar gewoon uit , terwijl b.v. de douch wel warm blijft , wij hebben helemaal geen gas aansluiting . Groet, Bert van Fietswereld Grootjans uit Assen.