Wist je dat er jaarlijks enkele honderden schoorsteenbranden voorkomen binnen Nederland? In veel gevallen zijn deze branden het gevolg van achterstallig onderhoud aan de schoorsteen.
Dit betekent bijvoorbeeld dat er vuil in de schoorsteen zit, wat vlam kan vatten bij het gebruik van een kachel. Om de kans op een schoorsteenbrand te verkleinen is het raadzaam om regelmatig onderhoud aan de schoorsteen uit te voeren. Zelf een schoorsteen vegen blijkt vaak erg lastig te zijn. Reden genoeg om hier de hulp van een schoorsteenveger voor in te schakelen.
Schoorsteenveger
Tip: kijk je polisvoorwaarden nog eens na! Mogelijk ben je verplicht de schoorsteen jaarlijks door een professionele schoorsteenveger te laten onderhouden. Zou je dit niet doen, dan kan je dit veel geld kosten bij een brand.
Effect van schoorsteenonderhoud op je energieverbruik
Niet alleen wil je een brand in huis voorkomen. Ook wil je het energieverbruik in huis tot een minimum beperken. Je wilt immers voorkomen dat je teveel betaalt voor je energierekening. Door de schoorsteen schoon te houden kan er meer lucht worden aangezogen door de kachel. Op deze manier zal het rendement van een kachel optimaal benut worden.
Dit geldt zowel voor een hout-, als voor een gaskachel. Steeds meer mensen kiezen voor een gaskachel in huis. De gaskachel kan altijd gebruikt worden, ongeacht de windrichting. Daarbij heb je bij een gaskachel nooit last van rook in huis.
Je woning verwarmen met een houtkachel
Andersom heeft ook een houtkachel verschillende voordelen. Het gebruik van een houtkachel om je ruimtes in huis te verwarmen is relatief goedkoop. Je hoeft immers enkel droog hout en wat aanmaakblokjes te hebben. Op het moment dat de kachel eenmaal werkt, zorgt dit voor ontzettend veel warmte in je woning! Het droge hout kun je uit het bos halen, of bijvoorbeeld van iemand overnemen die onlangs snoeiwerkzaamheden in huis heeft laten uitvoeren.
Noodzaak van het vegen van de schoorsteen
Bij het gebruik van een houtkachel komen er brandbare deeltjes vrij. Deze deeltjes kunnen zich aan de wanden van je schoorsteen hechten. Eenmaal aan de schoorsteenwand gehecht, zal de laag met brandbare deeltjes steeds dikker worden. Dit vergroot de kans op een brand in de schoorsteen. We noemen deze laag ook wel creosoot. Op internet kun je hier meer informatie over vinden. De brandbare laag vat vlam op het moment, dat er vonken vanuit de kachel op deze laag vliegen. Een schoorsteenveger kan de laag voor je verwijderen.