Lodewijk Hoekstra is niet alleen presentator, maar vooral een ‘buitenman’. Hij verzorgt tuinontwerpen, workshops en lezingen en werkt, samen met bewoners, aan groene projecten. Lodewijk Hoekstra: ,,Ambitie heb ik genoeg. Naast het promoten van groen in het algemeen, span ik me graag in om het imago van tuinieren ‘te verjongen’ door het geven van workshops en lezingen. Ik hecht veel waarde aan duurzaamheid en (leef )ruimte creëren in harmonie met de (natuurlijke) omgeving.”
- Kan je een groen dak makkelijk zelf maken?
- Wat zou je mensen aanraden die zelf een groen dak willen maken? Waar moet je beginnen?
- Waarom zou je een groen dak aanleggen? (voor- en nadelen)
- Waar moet je op letten bij de aanleg van een groen dak? (draagvermogen, waterdicht, is ieder dak geschikt voor de aanleg van een groen dak?)
- Heb je ervaring met het aanleggen van een groen dak op een schuin dak? (hoe schuin kan het nog?)
- Moet je een groen dak water geven?
- Hoe zou jij een verticale tuin omschrijven?
- Wat zijn de voordelen van een verticale tuin?
- Kan je zelf een verticale tuin maken?
- Moet je met de zonkant rekening houden met een verticale tuin?
- Wat is het verschil tussen een verticale tuin en een geveltuin?
- Wil jij een groen dak of een verticale tuin?
- Vind je dit een leuk artikel? Een like of een tweet wordt gewaardeerd
Veel mensen overwegen de aanleg van een groen dak. Een groen dak kan je onder andere maken met sedum. Welke planten zou je nog meer aanraden voor de aanleg van een groen dak?
Sedum wordt het meest gebruikt en werkt zeer goed. Je kan wel iets anders doen, maar dat is vaak duurder en werkt niet perse beter. Je zou een prairie border kunnen maken waarbij je vaste planten combineert met grassen. Zeer mooi en goed voor biodiversiteit, maar dit moet je wel een keer per jaar afmaaien (in het voorjaar). En je hebt een dikker pakket om aan te brengen. Dat is zwaar en je hebt dus een sterker dak nodig. Het onderhoud is minimaal, want planten gaan onderling competitie aan en, afhankelijk van wind, zon etc, krijg je vanzelf balans in bepaalde soorten. 1 keer per jaar afmaaien en je hebt bijna geen irrigatie of onkruid door het puin of de lavalaag waar ze instaan.
Kan je een groen dak makkelijk zelf maken?
Een groen dak kan je heel makkelijk zelf maken. Er zijn ook doe-het-zelf pakketjes te koop. Toch moet je je wel even laten informeren over het soort dak en dat soort zaken. We doen het met Eigen Huis & Tuin ook vaak, zeker bij bijvoorbeeld nieuwe tuinschuurtjes. Het ziet er leuk uit en het is beter voor milieu.
Wat zou je mensen aanraden die zelf een groen dak willen maken? Waar moet je beginnen?
Begin bij bekijken wat voor soort dakbedekking je hebt. In principe kan een groen dak overal op. Ik werk vaak met dikke rubberfolie genaamd EPDM en gebruik dat als ondergrond. Dat kun je via internet vaak als pakket kopen. Semergreen is bijvoorbeeld een goed bedrijf. Als eerste leg je een drainagemat en daarop komt substraat waarop sedum komt te groeien. Bij een bitumen ondergrond moet je mogelijk eerst vilt aanbrengen ter bescherming. Check dit voor je begint! De drainagemat bestaat uit een laag antiworteldoek om het dak te beschermen voor wortels. Dan volgt een kunststof opbouw met ‘minibekertjes’, waarin water blijft staan. Deels is dit vocht voor de sedumplantjes, deels zorgen deze bekertjes ervoor dat het groene dak meer water kan bergen. Na het aanbrengen van het substraat, vlak je het met een bezem uit en breng je de sedum rollen aan. Zorg ervoor dat bij de waterafvoer grof grind ligt als afsluiting. Anders spoelt het pakket weg in regengoot.
Waarom zou je een groen dak aanleggen? (voor- en nadelen)
Het ziet er mooi uit, natuurlijk. Het isoleert in de winter en verkoelt in de zomer. Een groen dak is goed voor de biodiversiteit. De bloeiende sedum trekt veel en verschillende soorten insecten. En je voorkomt dat 50% goed regenwater in het riool terecht komt en dat is beter voor het milieu en de grondwaterstand. Bovendien gaat het dakleer of de folie langer mee, omdat het groen beschermt tegen zon. Wat betreft de nadelen: Het kost geld en het is zwaar werk om aan te brengen. Maar ik vind het echt opwegen tegen de voordelen. Je kan zo op eenvoudige wijze iets voor natuur en milieu terug doen.
Waar moet je op letten bij de aanleg van een groen dak? (draagvermogen, waterdicht, is ieder dak geschikt voor de aanleg van een groen dak?)
Het draagvermogen valt vaak wel mee, maar als je twijfelt, moet je even navragen wat de maximale belasting is. En het dakleer moet goed zijn. Je kan er niet meer makkelijk bij als je problemen hebt.
Heb je ervaring met het aanleggen van een groen dak op een schuin dak? (hoe schuin kan het nog?)
Je kan gaan tot 45 %. Mijn partner Nico Wissing, waarmee ik samen het duurzaam buitenlabel heb (www.greenlabel.nl) heeft al 18 jaar zo’n schuin dak op kantoor en dat gaat uitstekend. Schuiner wordt lastig, geloof ik.
Moet je een groen dak water geven?
Nee, alleen in het begin een beetje vochtig houden. Sedum hoef je ook nooit te maaien en je kan er ook op lopen of zelfs in de zon liggen.
Hoe zou jij een verticale tuin omschrijven?
Een verticale tuin is in wezen een staande border met veelal vaste planten. Het is een constructie met potten met aarde waar planten in groeien en via een systeem water en soms meststoffen toegediend krijgen.
Wat zijn de voordelen van een verticale tuin?
Je kan op plekken groen aanbrengen waar daar normaal gesproken geen ruimte is, dus binnenstedelijke gebieden waar gewone tuintjes niet kunnen omdat het te duur of te druk is. Groen zorgt voor verkoeling, biodiversiteit, het afvangen van fijnstof, de productie van zuurstof en het ziet er fijn uit. De veiligheid gaat erop vooruit en het welzijn in de buurt neemt toe. Ook de waarde van het vastgoed stijgt. Wat betreft de nadelen: het is duur en een verticale tuin kan niet overal. Je moet water blijven geven. Het liefst afgevangen hemelwater, anders is het zonde van het kraanwater. Bijmesten is ook niet altijd goed, helemaal als je kunstmest gebruikt.
Kan je zelf een verticale tuin maken?
Het kan wel, maar makkelijk is het niet. Je kan beter thuis met klimplanten aan de slag gaan of een Greenwall kopen en die aanplanten, echt te gekke combinaties zijn mogelijk. De aanleg van een verticale tuin kun je beter door een specialist laten doen, omdat de constructie sterk moet zijn. Het kan in principe wel. Overal waar je een muur of andere plek hebt. Maar veel systemen die op de markt zijn om zelf verticaal groen te maken vind ik niet super, je kunt beter een haag nemen of mooie klimplanten. Dit zijn beter en sterker.
Moet je met de zonkant rekening houden met een verticale tuin?
Niet alle planten houden van direct zonlicht. Dus je moet je beplanting aanpassen.
Wat is het verschil tussen een verticale tuin en een geveltuin?
Een geveltuin is naar mijn mening geen verticale tuin, maar een strookje voor de deur, vaak in steden. Dit is prima hoor, als je de buurt wilt opvrolijken en gemeenten helpen er vaak graag bij. En alle beetjes helpen.
Wil jij een groen dak of een verticale tuin?
Via Houhetwarm krijg je advies en een prijsopgave.
Template not found..Vind je dit een leuk artikel? Een like of een tweet wordt gewaardeerd
Meer lezen over de aanleg van groene daken? Lees het gesprek over groene daken met tips van Adri Hartkoorn van Daktuinadvies over aanleg en onderhoud.
Marcelle
op 22 Oct 2014Cocky Hoogeveen
op 22 Oct 2014jan de ruiter
op 09 Apr 2016Pine Berg
op 11 Apr 2016John Uijen
op 20 Aug 2018Pine Berg
op 13 Sep 2018