Met lening van energiebespaarfonds je huis isoleren

Al meer dan veertig Energiebespaarleningen van het energiebespaarfonds zijn er in de eerste week aangevraagd. Opmerkelijk veel aanvragen, stelt woordvoerder Reinoud Veldman, van het SVn, het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. Goedkoop geld lenen voor isolatie en energieopwekking. Het is een aantrekkelijke regeling voor huiseigenaren die willen investeren. Het kan sinds 21 januari 2014. Houhetwarm.nl sprak uitgebreid met Reinoud Veldman over deze Energiebespaarlening, hoe het werkt en hoe jij hiervan kan profiteren.
Eerst even wat uitleggen. Al in het najaar van 2013 werd de oprichting van het Nationaal Energie Bespaarfonds bekend gemaakt. Een fonds met daarin 300 miljoen euro, bijeengebracht door twee banken en de rijksoverheid. (De Rabobank stortte 175 miljoen, de ASN bank 50 miljoen en de rest is afkomstig van de rijksoverheid).

De initiatiefnemers willen energiebesparing en het opwekken van duurzame energie stimuleren en hebben daarom het fonds opgericht.

Energiebespaarfonds

Het Nationaal Energie Bespaarfonds, een onafhankelijke stichting, heeft de uitvoering van de Energiebespaarlening ondergebracht bij het SVn, een organisatie die de gelden beheert en de aanvragen voor de lening afhandelt. Reinoud Veldman (hoofd afdeling strategie en communicatie van SVn) zegt over het fonds: ,,Als het goed is kan het fonds zichzelf in leven houden. Het is een zogenoemd revolverend fonds. Het gaat om leningen die in de loop van de jaren worden afbetaald.”

De lening wordt verstrekt tegen een gunstige rente en kent een schappelijke afbetalingsperiode. De rente bedraagt 2.2 tot 2.9 procent (afhankelijk van de looptijd en type aanvrager).

Aanvragen

Je kan dus als particulier een aanvraag voor een lening indienen. Het minimum bedrag dat je kunt lenen is 2500 euro. Het maximum bedrag is 25.000 euro. De lening moet worden gebruikt voor isolatiemaatregelen of voor het aankopen van installaties voor het opwekken van duurzame energie, bijvoorbeeld zonneboilers, warmtepompen en zonnepanelen.

Voorwaarden voor een lening

Je krijgt niet zomaar een lening. Je moet er veel voor doen (en laten). De voorwaarden op een rijtje:

De lening is bestemd voor vastgestelde maatregelen
Het fonds heeft een stuk of veertien maatregelen op een lijst gezet die in aanmerking komen voor een lening. Ik zet ze hier even achter elkaar:

  • Gevelisolatie (buiten en binnen)
  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • HR++ glas
  • Isolerende deuren en gevelpanelen
  • Warmtepompen
  • Zonneboiler
  • Installaties voor warmteterugwinning (uit water, uit ventilatie)
  • Energiezuinige gelijkstroompomp en/of gelijkstroomventilator
  • Vraag gestuurde ventilatie
  • HRe ketel of micro-warmtekrachtkoppeling (WKK)
  • Hoogrendementsketel
  • Warmtekracht koppeling (WKK)
  • Zonnepanelen (maximaal lening 50 %)
  • Maatwerkadvies

Reinoud Veldman zegt over de vastgestelde maatregelen: ,,Dit is de lijst met maatregelen waarvoor nu een lening kan worden aangevraagd. Het zijn de meest voorkomende maatregelen op dit moment. Ik kan me goed voorstellen dat op termijn nieuwe maatregelen, die ook een hoge besparing met zich meebrengen, worden toegevoegd. Dat hangt ook af van nieuwe technische ontwikkelingen op dit gebied.”

Alleen met een offerte van de aannemer
De maatregelen mogen alleen worden uitgevoerd door een professioneel bedrijf. Dit kunnen natuurlijk ook meerdere bedrijven zijn voor meerdere opdrachten. Reinoud Veldman: ,,Voor de duidelijkheid, dit hoeven geen erkende aannemers of installateurs te zijn. Het bedrijf hoeft ook geen keurmerk te hebben. We willen juist de particuliere eigenaar de vrijheid geven om te kiezen voor het bedrijf of aannemer die hij zelf wil. De lening is dus niet gekoppeld aan bepaalde bedrijven. Overigens, het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat je zelf aan de gang gaat.”
Je mag de lening dus niet gebruiken voor het kopen en zelf aanbrengen van isolatiemateriaal. Veldman: ,,Bij het aanvragen van een lening moet er verder een offerte, waarin de maatregelen en de gestelde eisen staan, worden meegestuurd. Zonder een offerte kan er geen lening worden verstrekt.”

De isolatiewaarde moet hoog zijn
Het fonds stelt de voorwaarde dat de isolatie die aangebracht wordt, voldoet aan een hoge isolatiewaarde. (klik hier voor de eisen die worden verlangd. ;
Ook de zonnepanelen, zonneboilers en andere “energie opwekkers” moeten aan bepaalde eisen voldoen. Dat geldt niet alleen voor de producten zelf, ook de aanleg moet volgens bepaalde normen (en dus kosten!) worden uitgevoerd.
De reden voor deze voorwaarde is dat het fonds wil dat je producten gebruikt en maatregelen neemt die zin hebben, die effect hebben. Zowel voor jezelf natuurlijk als voor de wereld. Maatregelen dus die serieus bijdragen aan energiebesparing (en dus een verminderde CO₂ uitstoot).
Veldman: ,,Het is ook niet zo dat we de voorkeur geven aan bepaalde isolatiematerialen of juist bepaalde isolatiematerialen afwijzen. Wij zijn geen technisch advies bureau. Als aan de eisen wat betreft onder meer de isolatiewaarde, wordt voldaan, dan is het goed.”

Je moet kredietwaardig zijn
Als je de lening aanvraagt, moet je laten zien hoeveel je verdient en hoe hoog je vaste lasten zijn. Veldman: ,,Ja, het is zeker zo dat je je financiële huishouding moet laten zien. De lening is niet gekoppeld aan de hoogte van je inkomen, maar we kijken goed of je de lening kan afbetalen. Dat geldt voor mensen met hoge inkomens en voor mensen met lage inkomens. Dit is overigens een wettelijke eis, die dus ook geldt voor de energiebespaarlening. We kijken of je kredietwaardig bent. Dat is ook een bescherming voor de aanvrager van de lening.”

wanneer je wilt gaan isoleren of zonnepanelen wilt plaatsen!