Met een ecofan van je stralingskachel een convectiekachel maken, kan dat?
18 februari 2014 
2 min. leestijd

Met een ecofan van je stralingskachel een convectiekachel maken, kan dat?

Kan je van je stralingskachel een convectiekachel maken met de Ecofan, een ventilator? Houhetwarm.nl probeert het. We testen de EcoFan. Een kleine ventilator die je op de houtkachel zet. Het ding dat wij kochten (99 euro) is ontworpen door de firma Caframo uit Canada. De ventilator optimaliseert, belooft de tekst op de verpakking, de verspreiding van de warme lucht door de kamer. De kamer wordt sneller en gelijkmatiger warm. Wij hebben zelf een speksteenkachel. Een kachel die langzaam warm wordt en vervolgens langzaam de warmte door de huiskamer verspreidt. Maar brandt de kachel eenmaal goed en zijn de spekstenen warm, dan blijft het ook lang warm. Een ventilator op een speksteenkachel zou misschien de warme lucht wat sneller door de kamer verspreiden?

Ecofan

We zetten het molentje op de al warme kachel. Binnen een paar seconden begint de ventilator als een gek te draaien. Dat gaat snel! De ventilator wordt aangedreven door een motortje dat gaat werken door de warmte van de kachel. De energie die nodig is om de ventilator bladen aan te drijven,wordt dus opgewekt door de kachel zelf.

Geen elektriciteit nodig

Dit gebeurt via de speciale omvormer, het Peltier element. Dit element zet de warmte energie om in elektrische energie en de ventilator gaat draaien. Daarom wordt het ding een ecofan genoemd, omdat het geen stroom kost om de motor te laten draaien. Het is dus elektrische stroom uit warmte. (Overigens ook bekend van de ventilatoren van computers, ook die worden aangedreven door de warmte van de computer zelf).

Vanaf 65 graden Celsius

De ventilator begint spontaan te draaien als de kachel een temperatuur van 65 graden bereikt. Terwijl de kachel warmer wordt, gaat de ventilator steeds sneller draaien. Volgens de informatie van de producent van de ventilator ontstaat er een luchtstroom die varieert (afhankelijk van een klein of groot model) tussen de 3 en 5 kubieke meter lucht per minuut.

Voel je wind?

Oke, het molentje draait. Nu zouden we ook iets van wind moeten voelen. Warme wind. Dat is niet zo. We voelen nauwelijks wind. En het beetje wind dat er is, is behoorlijk koud. Toch nog maar eens goed de informatie op de doos lezen. Ha, we hebben het ding verkeerd geplaatst. Hij moet achter op de kachel staan, voor het beste resultaat. Maar ook dan voelen we weinig verandering in de kamer.De Ecofan is een ventilator die de warmte van de kachel door de kamer verspreidt.

Koude kachel start

We proberen het nog een keer. We zetten onze ecofan op de koude kachel en steken de kachel aan. Op onze speksteenkachel duurt het wel één uur voordat het molentje gaat draaien. Logisch, want bij een speksteenkachel duurt het een tijdje voordat de stenen goed warm zijn. (Dit zal bij een gietijzeren kachel natuurlijk sneller gaan).

Van een stralingskachel een convectiekachel gemaakt?

De ecofan belooft veel. Tot 18 % minder brandstofverbruik en 38 % sneller warm. In eerste instantie voelen wij echter geen merkbaar verschil. Jammer. Maar we gaan nog aan de slag met een goede thermometer in de uithoeken van de kamer, onder verschillende omstandigheden. Wel hebben we geleerd dat het belangrijk is dat je de ventilator op de juiste plaats zet, aan de zijkant van de kachelpijp. Zet je hem voorop de kachel dan voel je wel een koude luchtstroom. Dus daaruit kan je afleiden dat hij inderdaad de lucht verplaatst. Overigens staat de ecofan leuk op de kachel. Alhoewel je wel moet wennen aan zo’n rond draaiend ding dat je waarneemt vanuit je ooghoeken. Telkens denk je dat je de kat ziet. Maar dat je van een stralingskachel een convectiekachel kan maken met behulp van de Ecofan is natuurlijk onzin.

Marc Bossenbroek van HAVE Verwarming BV meldt

De ecofan werkt het beste op een plaatstalen kachel. Wij hebben hem hier op de jacobus 6 staan.  Zetten we deze op een gietijzeren kachel bijvoorbeeld dan duurt het erg lang voordat deze enigsinds gaat draaien en langs niet zo hard als op de plaatstalen. Daarbij is de Jacobus 6 natuurlijk een stralings- en convectiekachel in één.

Vind je dit een leuk bericht? Een like vinden we fijn.

HAVE Verwarming
Door

HAVE Verwarming

op 18 Feb 2014

De fan werkt het beste op een plaatstalen kachel. En dan ook nog een plaatstalen kachel met convectie. Zodat hij de convectiewarmte die anders eerst omhoog gaat en dan de kamer in, al een stuk de kamer inblaast. Bij ons in de showroom staat de fan op een Jacobus kachel en het lijkt alsof de fan er speciaal voor gemaakt is. Wanneer we de Fan op een gietijzeren kachel plaatsen draait de fan vele malen minder snel. Dat zal met speksteen inderdaad nog langzamer zijn. Ik zou zeggen, kom het ondervinden in onze grote showroom in Lunteren (gemeente Ede)

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 18 Feb 2014

Beste M. Bossenbroek, Dank voor de reactie op de Ecofan.

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 28 Nov 2014

We kregen deze vraag: Wie heeft er ervaring met de/ een Ecofan? En hoe snel kun je een investering van ongeveer 150 euro terug verdienen??

Brake
Door

Brake

op 29 Jan 2015

Werkt het nou wel of niet?

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 02 Feb 2015

Het helpt zeker bij het verspreiden van de warmte. De lucht wordt in beweging gezet.

Ikke
Door

Ikke

op 29 Jan 2015

Test van niks. We gaan aan de slag met goede thermometer en ...... ???? Daarna niks meer. Wat heb ik hier nu aan?

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 02 Feb 2015

Dank voor reactie. Dat is ook zo. We gaan nog aan de slag met de thermometer. Eerlijk is eerlijk, we zijn het vergeten.

Peter
Door

Peter

op 21 Sep 2015

Dus wanneer kunnen we de test met de thermometer verwachten? Ik heb geen onafhankelijke test van de ecofan kunnen vinden, dus ik ben erg benieuwd naar jullie resultaten.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 23 Sep 2015

Hallo Peter, Dank voor je reactie op de ecofan. Een thermometer ophangen is er nog niet van gekomen. (schande) We merken wel dat de warmte zich inderdaad iets beter verspreid. Zo gauw het koud gaat worden, gaan we het doen. Beloofd!

Frank
Door

Frank

op 21 Oct 2016

Mijn dank voor jullie diepgaande onderzoek, jammer dat die nog steeds niet afgerond is ....

Herman van Hedel
Door

Herman van Hedel

op 16 Oct 2015

Wij hebben de airmax ecofan geprobeerd op onze speksteenkachel..advies? Niet kopen! Hoe heet de kachel ook is, er wordt nauwelijks warme lucht verplaatst. Het is beter om een gewone ventilator achter je kachel te zetten. Kost stroom, meer geluid, maar o, wat een warmte!

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 16 Oct 2015

Beste Herman, dank voor je reactie op het blog over de ecofan!

Peter Den Haag
Door

Peter Den Haag

op 09 Nov 2015

Wij gaan de ecofan dus niet kopen voor onze speksteenkachel. De reviews hebben ons geen meerwaarde overtuigd alleen dat het weer een uitgave is. Gr. Peter

Peter Den Haag
Door

Peter Den Haag

op 09 Nov 2015

Krijg net een belletje van mijn zoon. Pa ik heb een computer ventilatortje aangesloten op een gsm adapter. Boven de kachel aan het plafond gehangen. Werkt als een trein en kost bijna niets.

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 09 Nov 2015

Creatief, heb je een foto?

Martien
Door

Martien

op 27 Oct 2016

"(Overigens ook bekend van de ventilatoren van computers, ook die worden aangedreven door de warmte van de computer zelf)." Dit klopt niet, ventilatoren in computers worden altijd gewoon van stroom voorzien. Een Peltier element kan wel gebruikt worden om componenten in een computer te koelen. Een Peltier element werkt namelijk ook andersom: door er stroom op te zetten wordt de ene kant van het element warm en de andere kant koud.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 27 Oct 2016

Bese Martien, Dank voor je aanvulling, verbetering.

Rob
Door

Rob

op 16 Nov 2016

Voor ons niets dus. Onze kachel is gescheurd en we moeten nu ene nieuwe kopen en dachten aan een http://www.houtkachel-webshop.nl/a-40206073/reny/reny-retro-speksteen-3-9kw/ Ook met het daarbij behorend ventilatorsysteem omdat een speksteenkachel blijkbaar langzaam warmte afgeeft. We denken dan dat we met dat ventilatorsysteem van deze kachel sneller warmte in de kamer te hebben. Is er iemand die dat kan bevestigen want wij hebben totaal geen idee en hebben nu een gietijzeren kachel.

liset
Door

liset

op 09 Dec 2016

Dank voor het onderzoek. Ik was net op het punt de ecofan te bestellen. Maar ik heb een gietijzeren kachel. Daarom kies ik er nu niet meer voor. Scheelt me veel geld.

Michel
Door

Michel

op 18 Jan 2017

Onderzoek van niets. Ik heb hem op een stalen kachel (Faber Alborg) en werkt hier als een tierelier. Zonder ecofan is het rond de kachel vaak ondragelijk warm en de rest van de kamer fors koeler. Nu is het overal gelijkmatig warm. Ik heb hem sinds de winter 2015/2016 en gebruik hem nu ook weer met veel plezier en genot. Op een gietijzeren kachel zal het ook goed werken, op een speksteenkachel niet want deze geeft totaal anders zijn warmte af (veel geleidelijker). Ik vind het "onderzoek" hier niet compleet.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 20 Jan 2017

Beste Michel, Nee, het onderzoek is ook niet compleet. Dank voor je aanvulling. Goed om te horen.

Gerard
Door

Gerard

op 27 Jan 2019

Ondanks de kritiek, of zoals je keurig verwoord: "aanvullende informatie", heb ik waardering voor het zoeken naar het antwoord op de vraag in hoeverre de beweringen juist zijn. Ik stel eventuele aankoop uit totdat ik, eventueel, positieve info lees en ga zelf eens wat knutselen met computerventilatortjes voor bij mijn oude gietijzeren "Leda"-kookkachel op m'n schip.

Jaap van der Molen
Door

Jaap van der Molen

op 29 Jan 2018

Wij hebben een houtkachel in een sauna. Kan een Ecofan ook hier werken? We willen n.l. een betere verplaatsing/verdeling van de warmte in de sauna.

Ger
Door

Ger

op 07 Feb 2019

ik heb ook een gietijzeren kachel en gebruik ook de ecofan. Ik merk het wel degelijk in andere hoeken van de kamer (die overigens niet zo heel groot is. Dat is denk ik ook wel van belang!)

John Kapteijn
Door

John Kapteijn

op 08 Oct 2019

Een kachelventilator is op zich natuurlijk al een wondertje van technisch vernuft. Met een beetje geluk is het ook nog een mooi ontwerp. Dat de warme lucht vervolgens een handje geholpen wordt om wat sneller door de ruimte te circuleren is meegenomen. Of je er hout mee bespaard vraag ik mij oprecht af. Wellicht omdat we een HR-houtkachel hebben (speksteen-elementen) die voldoet aan het Nordic Swan-Ecolabel. (In Scandinavië is de fijnstofdiscussie circa 30 jaar geleden al gevoerd.) Keurig afgestemd op het te verwarmen volume. Ik kan niet nog zuiniger gaan stoken dan gaat de kachel volgens mij uit.

Patrick
Door

Patrick

op 18 Jan 2022

Ik heb een barbas inbouwhaard met 4 warmeluchtuitgangen, die vanuit een extra omkadering van de inbouwhaard door convectie hun resultaat leveren. Degene die in mijn leefruimte uitkomen zijn een beetje kort, dus de kumulus van de opgebouwde warmte is onvoldoende om een werkelijk verschil te voelen (in tegenstelling tot die twee die op de bovenverdieping uitkomen). Dus ik heb twee computerventilatortjes in de twee uitgangen in de leefruimte gestopt, en dat werkt prima. Ze gaan sneller draaien zodra de aangevoerde warmte meer temperatuur vormt. Kostprijs: enkel elektriciteit @5W, de rest komt van het recyclagepark.

Reactie plaatsen