Met behulp van deze tips kies je eenvoudig een eettafel
28 juni 2022 
2 min. leestijd

Met behulp van deze tips kies je eenvoudig een eettafel

Wanneer je een gemiddeld mens bent, koop je waarschijnlijk niet om de zes maanden een nieuwe eettafel. Je zult die mooie eiken eettafel tussen de 5 à 10 jaar gebruiken. Dus het kiezen van jouw eettafel moet niet in een haastige spoed worden gedaan. Om je te helpen de juiste beslissing te nemen, lees je in deze blog enkele tips om een eettafel uit te kiezen. Wanneer je deze eenvoudige tips volgt, kun je een tafel kopen die het best bij jouw huis, levensstijl en smaak past.

Tip 1: Start bij het opmeten van de ruimte

Word niet verliefd op een ontwerp om vervolgens te bedenken hoe je het gaat laten passen. Bespaar jezelf de tijd en moeite. Bepaal in plaats daarvan eerst de werkbare ruimte waarin jouw nieuwe walnoot eettafel moet passen. Meet de lengte en breedte van de betreffende ruimte. Trek dan 80-100 cm van elke afmeting af om een krappe en onwelkome eetomgeving te vermijden.

Wanneer je een kleine kamer hebt of een ruimte met wisselende gebruiksmogelijkheden, overweeg dan om voor een converteerbaar ontwerp te kiezen. Dit converteerbare ontwerp kun je bijvoorbeeld veranderen in een salon- of consoletafel.

Tip 2: Test jouw idee eerst uit

Wanneer je een lijst van tafelvormen en -maten hebt, maar nog twijfelt, kan het volgende helpen. Meet en teken het tafelblad af op de vloer met behulp van bijvoorbeeld tijdschriften. Schik vervolgens de eetkamerstoelen zoals ze moeten staan. Trek een stoel uit de kast. Ga zitten. Loop rond. Gebruik deze eenvoudige en goedkope truc om een idee te krijgen van hoe de tafel en de kamer op elkaar zullen inwerken.

Tip 3: Waarvoor ga je de tafel allemaal gebruiken?

Zal het zitten aan de tafel voorbehouden zijn voor weekends en etentjes? Misschien is een uitschuifbaar ontwerp, dat relatief ruimtebesparend is wanneer het niet gebruikt wordt, de beste keuze. Wanneer de tafel dagelijks veel gebruikt zal worden, bijvoorbeeld als bureau, dan is het slim om een zeer duurzaam materiaal te kiezen voor het tafelblad.

Maak dan gebruik van hitte- en krasbestendig keramiek, massief hout of glas. Denk ook eens aan gehard glas, want dat is supersterk en krasbestendig. Houtfineer kan ook jarenlang meegaan, maar zorg er wel voor dat het echt houtfineer is. Kies voor dun houtfineer, want dik fineer kan na verloop van tijd gaan bladderen.

Tip 4: Kleurkeuze

Kleur is een belangrijk element in het interieur van jouw fantastische huis. Maar om een eettafel een lange levensduur te geven, moet hij geschikt zijn voor wisselende thema's. Basiskleuren zoals zwart, grijs, bruin en wit zijn altijd in de mode. Ze werken ook als betrouwbare achtergrond voor alle trendkleuren die je dit seizoen ook maar mooi vindt. Deel je je ruimte met kleuters die met krijtjes zwaaien of onstuimige huisdieren? Dan is het slim om mat wit en lichte houtsoorten te vermijden.

Tip 5: Denk na over de poten

Het lijkt misschien een eenvoudige beslissing, maar het onderstel van jouw nieuwe eettafel is van invloed op de manier waarop je de tafel gaat gebruiken. Wanneer je van plan bent om regelmatig zoveel mogelijk zitplaatsen aan een kleine tafel te reserveren, kies dan voor een ontwerp met één voetstuk, om te voorkomen dat eters met hun knieën tegen de tafelpoten botsen. Onderstellen zijn eveneens ideaal om ruimte vrij te maken in een kleine kamer. Grote tafelbladen bieden veel ruimte, maar met een onhandig onderstel, neemt de ruimte weg in de kamer.

Reactie plaatsen