Lambdawaarde
22 januari 2016 
2 min. leestijd

Lambdawaarde

Lambdawaarde. Wat is dat eigenlijk? Ik krijg regelmatig vragen over de isolatiewaarden van isolatiematerialen. Een belangrijke vraag, want de isolatiewaarde bepaalt uiteindelijk hoe goed het isolatiemateriaal isoleert. De isolatiewaarde wordt onder meer uitgedrukt in de L-waarde, de Lambdawaarde. In dit blog een korte uitleg over deze L-waarde en wat jij daar aan hebt als je gaat isoleren.

Lambdawaarde

Met de Lambda waarde (uitgedrukt met dit tekentje: λ) wordt de warmtegeleidingscoëfficiënt van een materiaal aangegeven. Warmtegeleiding gaat over het doorgeven van warmte. Metaal bijvoorbeeld geeft warmte makkelijk door. Daarom zijn radiatoren van metaal. Poreuze en lichte materialen geleiden warmte slecht. (Op Wikipedia lees je hier nog veel meer over………)

Isolatie is slechte warmtegeleiding

Zo`n slechte warmtegeleiding moet je juist hebben bij isolatie. Daarom zijn isolatiematerialen vaak van poreus en licht materiaal.  Ook stilstaande lucht (dus geen bewegende lucht) is een slechte warmte geleider. Daarom zit er in veel, bijna alle, isolatiematerialen lucht.

Purschuim isoleert goed, geleidt warmte slecht

Kijk bijvoorbeeld eens naar purschuim, dat veel gebruikt wordt voor kruipruimte- en spouwmuurisolatie. Purschuim isoleert uitstekend. Het is een licht materiaal, met veel lucht. De lucht in deze gesloten cellen geleidt nauwelijks. Daarom isoleert het goed. Ook eps korrels, ook voor kruipruimte- en spouwmuurisolatie, isoleren goed. Ook dit is licht materiaal dat geen warmte doorlaat. En ook hier geldt dat de cellen met lucht bijna geen warmte geleiden.

Let op de Lambdawaarde!

Bij je zoektocht naar geschikt isolatiemateriaal, is het handig om te kijken naar de Lambdawaarde van het materiaal. Dit kan je vragen aan het isolatiebedrijf. Of opzoeken in de tabellen op Houhetwarm. Hoe lager de Lambdawaarde, hoe beter het materiaal isoleert. Dus eigenlijk, hoe lager de warmtegeleiding, hoe hoger de isolatiewaarde.

Hoe lager de L-waarde hoe beter

Neem bijvoorbeeld datzelfde purschuim waar ik het net al over had. Dat heeft een Lambdawaarde van 0.023. Een lage Lambdawaarde dus. Als je vervolgens kijkt naar schelpen waarmee je ook de kruipruimte kan isoleren, dan kom je een veel hogere Lambdawaarde tegen. Die is namelijk 0,106.

Dikte van isolatiemateriaal

Overigens is de Lambdawaarde niet de enige waarde die een rol speelt bij het beoordelen van isolatiemateriaal. Je kan ook kijken naar de dikte. Hoe dikker een materiaal, hoe hoger de isolatiewaarde. Om dezelfde isolatiewaarde te krijgen heb je van het ene materiaal veel meer nodig dan van het andere materiaal. Je hebt heel veel schelpen nodig om dezelfde isolatiewaarde te krijgen als die van purschuim.

R-waardeRc isolatiewaarden, lambdawaarde

Naast de Lambadawaarde wordt ook (en vooral) gerekend met een R-waarde. De R-waarde is te berekenen door de dikte van een isolatiemateriaal (uitgedrukt in meters) te delen door de Lambda-waarde. Hier geldt: hoe hoger het getal, hoe beter isoleert. In Nederland is een Rc-waarde van 3.5 ongeveer de norm en bovendien meer dan genoeg bij het isoleren van bestaande woningen. Die norm wordt overigens wel steeds hoger getrokken. Bij de bouw van nieuwbouwwoningen wordt al een Rc waarde gehanteerd van 5.0.

Verschil Rd waarde en Rc waarde

Soms kom je Rd waarde tegen. Soms de Rc-waarde. Het zijn allebei begrippen die veel gebruikt worden als het over isoleren van woningen gaat. De Rd waarde is de warmteweerstand van alleen het materiaal. Het is de waarde die de fabrikant aan het product heeft gegeven. Hoe hoger het getal, hoe hoger de isolatie. Dus hoe meer warmte wordt tegengehouden.

De Rc waarde wordt het meest gebruikt en geeft het totale plaatje. Dus wat is de isolatiewaarde van product x op locatie ij. (Bijvoorbeeld wat is de isolatiewaarde van purplaten bij dakisolatie). Dus bij het maken van een keuze voor isolatiemateriaal, kijk dan vooral ook naar de Rc waarde.

Isra
Door

Isra

op 20 Jul 2018

Duidelijk verhaal

Reactie plaatsen