Isolatiemateriaal voor de kruipruimte, isofolie
23 september 2015 
4 min. leestijd

Isolatiemateriaal voor de kruipruimte, isofolie

Isofolie is een nieuw type isolatiemateriaal dat geschikt is voor isolatie van de kruipruimte, het dak of de gevel (aan de binnenkant). Het materiaal bestaat uit lagen reflecterend aluminiumfolie met daartussen hoge noppen gevuld met lucht. In Nederland worden vergelijkbare isolatiematerialen met luchtkussens toegepast, zoals PIF of Isoltrend (niet gecertificeerd). Toch heeft ieder materiaal weer zijn kenmerken. Hier meer over dit nieuwe materiaal. 

Op Houhetwarm publiceren we regelmatig nieuws en ontwikkelingen uit de isolatiewereld. In Nederland worden veel verschillende isolatiematerialen gebruikt voor kruipruimte isolatie en dak isolatie. Veel isolatiebedrijven (ook die waar wij mee samen werken) maken gebruik van isolerende folie. Deze isolerende folie wordt in verschillende varianten op de markt gebracht. Over het algemeen hebben deze folies een behoorlijke isolatiewaarde. Groot voordeel van de folies: ze zijn makkelijk toe te passen.

 

kruipruimte isolatie offertes houhetwarm

Isolatiemateriaal Isofolie

Het isolatiemateriaal Isofolie bestaat uit lagen reflecterend aluminiumfolie met daartussen hoge noppen gevuld met lucht. Door de aluminium folie wordt de warmte voor minstens 94% teruggekaatst, aldus ontwikkelaar Leon Tummers. Tummers: „Stel, je gebruikt dit isolatiemateriaal voor het isoleren van je kruipruimte. Isofolie bevestig je tegen de onderkant van de vloer en de aluminiumfolie zorgt voor weerkaatsing van de warme lucht. De warmte die door het aluminiumfolie dringt, wordt met stilstaande lucht zo veel mogelijk vertraagd. Zo wordt de vloer een opslagruimte voor warmte en dat geeft meer comfort en minder energieverlies”.

Hoge isolatiewaarde van Isofolie

Isofolie is getest, gekeurd en goed bevonden. De eigenschappen van Isofolie op een rijtje:

  • Door de met lucht gevulde noppen in de tussenlagen wordt stilstaande lucht gecreëerd, waardoor een hoge isolatiewaarde verkregen wordt in combinatie met de weerkaatsing van de alufolie (Lambda 0,0198). (Ter vergelijking, eps parels hebben een lambda waarde van 0.030 bij een dikte van 6 cm, bij Lambda hoe lager hoe beter).
  • Alle isolatiematerialen waarin aluminiumfolie is verwerkt hebben een brandklasse E. Dit staat voor brandgevaarlijk. Isofolie heeft als enige “multifoil” een brandvertrager in de luchtkussens. Deze is volledig transparant, waardoor de weerkaatsing van de alufolie optimaal blijft werken.
  • Isofolie is verkrijgbaar in rollen van 1200 mm breed
  • Het isolatiemateriaal is er in verschillende diktes. De dikte is bepalend voor de isolatiewaarde of Rc waarde. De dunste variant heeft een dikte van 18 mm, de Rc waarde is dan 1. (Bij RC waarde, hoe hoger hoe beter). Maar er is ook een dikte van 117 mm, hierbij is de Rc waarde 5. Tussen de dunste en de dikste variant zijn er nog vijf diktes te weten 36 mm, 54 mm, 63 mm, 81 mm en 99 mm
  • Als Isofolie verwerkt is in een vloer, dak of tussenwand zal dit ook zorgen voor een koelend effect in de zomer, immers nu wordt ook de warmte weerkaatst
  • Na een (versnelde) verouderingstest (SGS Intron 2015) van Isofolie in het laboratorium is vastgesteld dat de reflectiewaarde met maximaal 4% achteruit is gegaan. Dus het heeft nog 96% van zijn oorspronkelijke eigenschap. Een versnelde verouderingstest is vergelijkbaar met een gebruiksduur van minstens 70 jaar
  • Isofolie is ISSO gecertificeerd

Isolatiemateriaal voor de kruipruimte

Isofolie is goed te gebruiken in de kruipruimte. Er wordt in de kruipruimte een regelwerk aangebracht waarop de Isofolie vastgezetwordt. Vervolgens worden de  aansluitingen van de folie met luchtdicht tape afgeplakt. Als afwerking van het tengelwerk wordt zo nodig met PUR schuim gewerkt om zo ieder luchtlek te voorkomen. Op de grond van de kruipruimte wordt een bodemfolie gelegd.

Isofolie gebruiken, dan ventileren in de kruipruimte

Isofolie kan je goed gebruiken in een kruipruimte, maar zorg altijd voor ventilatie. Isoleren is ventileren! Ook bij een natte kruipruimte is Isofolie niet geschikt. Wanneer de kruipruimte vochtig of echt nat is, moet dit eerst verholpen zijn voordat je kan isoleren met Isofolie. Bij een kruipruimte lager dan 50 cm is de toepassing van Isofolie lastig, zo niet onmogelijk. Deze hoogte is namelijk nodig om te kunnen werken. Tot slot kan je Isofolie niet gebruiken als in de kruipruimte teveel leidingen kriskras door elkaar lopen. Je krijgt de isolatie dan heel lastig compleet lucht dicht. Als er toch nog lucht door komt, worden de isolatiewaarden niet gehaald.

 

kruipruimte isolatie offertes houhetwarm

Fox
Door

Fox

op 24 Sep 2015

Tja, geen bereik meer met je mobiele telefoon binnen is een zéér groot nadeel :-( WiFi van binnen naar je tuin zenden zal ook niet gaan met 1 apparaat. Het is een ramp al dat aluminiumfolie...

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 24 Sep 2015

Beste Fox, De opgedampte aluminium in Isofolie heeft de eigenschap infraroodstraling te weerkaatsen, op radiogolven heeft dit materiaal door zijn zéér dunne densiteit nagenoeg geen effect. Dit kun je zelf vast stellen wanneer je je mobiele telefoon tussen twee stukken Isofolie plaatst. De telefoon zal nog gewoon zijn werk doen. Een mogelijk verminderd bereik van mobiele telefoon of WiFi, nadat een woning volledig gerenoveerd is, dient eerder gezocht te worden in een combinatie van renovatiemaatregelen met andere materialen zoals bv lood en metaal. groet Cocky Hoogeveen

Vd Werff
Door

Vd Werff

op 08 Feb 2019

Mbt ventileren en ademen is het niet veel beter en verstandiger om glas of steenwol te gebruiken bij het isoleren van een droge kruipruimte en een houten vloer? Ook om het rotten/schimmelen van de vloer tegen te gaan omdat een kruipruimte toch altijd enigzins vochtig blijft ondanks ventilatie en bodemfolie? Ik blijf het moeilijk vinden om neutraal en deskundig advies hierover te vinden omdat iedereen wel een verkoopbelang heeft.

Reactie plaatsen