Ik wil zonnepanelen maar kan niet investeren
Je wilt zonnepanelen, maar je kan niet investeren. Wat te doen? Zonnepanelen kan je leasen, huren of, en dat is nieuw voor mij, aanschaffen zonder dat je gelijk het hele bedrag hoeft te betalen. Zonnepanelen gewoon afbetalen dus. Je hebt direct zonne-energie, maar niet direct de kosten van een grote investering. Wie regelmatig mijn blogs leest, weet dat ik altijd op zoek ben naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van opwekken van duurzame energie. (Zonnepan, Smartflower, kleine windmolen). Nu een blog over de aanschaf van zonnepanelen, zonder dat je direct duizenden euro`s op tafel hoeft te leggen. Voor mensen met een kleine beurs. (Laatste nieuws: voor scholen, instellingen, bedrijven: ontzorging met zonnepanelen). (heb je een huurwoning? Klik dan hier op het artikel zonnepanelen op huurwoning, mag dat?)
[phxoptin id=1430498198]
Ik krijg regelmatig vragen over de kosten van zonnepanelen. Veel mensen willen graag zonnepanelen, maar hebben geen duizenden euro`s op de plank liggen. Geld lenen kost geld, dus dat is vaak niet de oplossing. Is er niet een andere vorm van financiering mogelijk? Misschien geldt dit ook voor jou. Je wilt graag zonne-energie en je hebt een dak dat geschikt is, maar je weet niet waar je het geld vandaan moet halen.
- Met weinig geld profiteren van zonnepanelen
- Nieuw financieringsconcept
- Hoe werkt dit afbetalen van zonnepanelen?
- Betalen met je besparing op energierekening
- Gelijk maandelijks afbetalen
- Mijn idee: helemaal zo slecht nog niet
- Je moet wel betalen, hoe dan ook
- Zonnepanelen zijn direct van jou
- Advies
- Wil jij ook zonnepanelen maandelijks afbetalen?
Met weinig geld profiteren van zonnepanelen
Daarom ben ik op zoek gegaan naar andere manieren, voor wie toch wil profiteren van zonne-energie. Want hoe goedkoop zonnepanelen de laatste tijd ook zijn geworden, voor veel mensen is het nog steeds een te grote investering. Ik schreef al eerder over het leasen van zonnepanelen. De panelen liggen vanaf dag 1 op je dak, maar blijven in eigendom van het bedrijf. Vervolgens betaal je maandelijks een vastgesteld bedrag, afhankelijk van de afspraken die je maakt met het bedrijf. Pas als je hebt afbetaald, dit kan lang duren (17 jaar!) dan zijn de panelen van jou. Ik vind dit wel heel lang. Te lang eigenlijk. In 17 jaar verandert er nogal wat in je leven. En zeker je energieverbruik.
Nieuw financieringsconcept
Ik kwam deze week in contact met het bedrijf NovaVolt en sprak met Joost Hardieck over het financieringsmodel dat hij met dit bedrijf aanbiedt. “We hebben het afgelopen jaar al meer dan 300 mensen met deze manier van financiering geholpen. Dus ik kan inmiddels wel zeggen, dat er interesse is.”
Hoe werkt dit afbetalen van zonnepanelen?
Hoe werkt het? Je kan dit nieuwe betaalconcept van dit zonnepanelen-bedrijf eigenlijk het beste vergelijken met het kopen van een auto op afbetaling. Je kent het wel, die advertenties voor auto`s. Nu rijden, straks betalen. Je betaalt maandelijks een x bedrag. Maar je rijdt wel lekker in de nieuwste auto!
Betalen met je besparing op energierekening
Bij NovaVolt zijn de zonnepanelen gelijk van jou. Je betaalt een maandelijks bedrag dat overeenkomt met de maandelijkse besparing op je energierekening. Dat betekent, zegt Joost Hardieck, dat voor iedere klant een unieke regeling wordt opgemaakt. Want hoeveel je bespaart op je energierekening is helemaal afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je opwekt. Dus hoeveel panelen je hebt liggen en wat ze opbrengen.
Gelijk maandelijks afbetalen
Je raakt dus het financiële voordeel dat je hebt van zonnepanelen op je dak gelijk weer kwijt. Althans de eerste vijf tot tien jaar, afhankelijk van het aantal panelen op je dak en je stroomverbruik. Dat is natuurlijk jammer, maar het geld moet ergens vandaan komen. Het grote voordeel is dat je op deze manier wel beschikt over eigen panelen die na verloop van tijd gewoon zijn afbetaald.
Mijn idee: helemaal zo slecht nog niet
Ik denk dat dit financieringsmodel een goede manier is om toch panelen op je dak te hebben, ook als je weinig geld hebt. In feite, denk ik, is er niet zoveel verschil met de investering die je zelf zou doen als je de panelen gelijk betaalt. Ook dan werk je met een terugverdientijd. Laat ik eens een sommetje maken. Ik probeer het even simpel te houden, dus pin me er niet op vast. (dus geen BTW teruggave, dus geen kosten voor omvormer, etc.)
Situatie A (direct kopen)
Je koopt voor 3000 euro aan panelen. Gelijk leveren ze stroom op. Die elektriciteit hoef je dus niet van een energiemaatschappij te kopen. Je bespaart daarom 50 euro per maand. Met 600 euro per jaar heb je na 5 jaar je eigen investering van 3000 euro eruit.
Situatie B (zonder investering)
Voor 3000 euro worden panelen op je dak gelegd. Ze leveren direct stroom op. Die elektriciteit hoef je dus niet van een energiemaatschappij te kopen. Je bespaart maandelijks 50 euro. Die 50 euro draag je gelijk af aan het bedrijf waar je de afspraken mee hebt gemaakt. Na verloop van tijd heb je de panelen afbetaald en is alle stroom die wordt opgewekt direct voor jou.
Je moet wel betalen, hoe dan ook
Links of rechts om, je moet nu eenmaal voor die panelen betalen. Zolang je een goede regeling hebt met het bedrijf, kan je weinig gebeuren. Het maandelijkse bedrag staat bovendien vast, zo verzekert Hardieck mij. “Het bedrag staat vast voor de hele looptijd. Dus je hebt zekerheid en geen verrassingen achteraf. En dat is wel zo fijn, die zekerheid, zeker in deze tijd. En maandelijks extra betalen kan altijd, dat verkort de looptijd natuurlijk. De energieprijzen zullen in de toekomst blijven stijgen, waardoor het maandelijkse voorschot hoogstwaarschijnlijk zal stijgen.”
Zonnepanelen zijn direct van jou
Het grote voordeel boven een lease constructie of huren van zonnepanelen is dat met dit financiersconcept de panelen gelijk van jou zijn. Dat betekent dat je ook gebruik kunt maken van eventuele subsidies in jouw regio. En van de BTW teruggave. Op dit moment geldt nog steeds de regeling dat je als particulier de BTW kunt terugvragen. Het bedrijf helpt klanten hierbij.
Advies
Het bedrijf NovaVolt laat weten altijd met de klant om de tafel te gaan zitten om te kijken wat de beste oplossing is. Hardieck: “Ik was laatst bij een klant die enorm veel stroom verbruikte. Die bleek twee oude diepvrieskisten in een schuur te hebben staan. Ja, mijn advies is dan om eerst die oude dingen voor nieuw vrieskisten in te ruilen. En kijk dan eens naar je besparing.”
Wil jij ook zonnepanelen maandelijks afbetalen?
Je kunt hieronder een offerte aanvragen. We nemen snel contact op.
[phxoptin id=1430498198]
Leuk blog? Delen vind ik fijn! Klik op knoppen hieronder. Dank!