Houtkachel aansluiten doet u zo
07 december 2021 
2 min. leestijd

Houtkachel aansluiten doet u zo

Een houtkachel voegt gezelligheid toe aan de woonkamer en het is ook nog eens een heerlijke warmtebron. Een houtkachel aansluiten kunt u door ons laten uitvoeren of u kunt het zelf doen. Maar hoe pakt u het aansluiten van de houtkachel aan? In dit stappenplan vertellen we u waar u op moet letten om uw houtkachel veilig aan te sluiten.

1: Check uw rookkanaal

De eerste stap bij een houtkachel aansluiten is uw rookkanaal checken. Beschikt u al over een rookkanaal? Het is dan namelijk belangrijk dat uw rookkanaal geen bochten van 45 graden of meer bevat en dat het rookkanaal van brandwerend materiaal is gemaakt. Het is aan te raden om een rookkanaal houtkachel met een T-stuk te gebruiken in plaats van een rookkanaal met een bocht. Het gebruik van een T-stuk rookkanaal houtkachel zorgt ervoor dat het roet niet in de hals blijft liggen en dit voorkomt brandgevaarlijke situaties. Een houtkachel aansluiten met een T-stuk rookkanaal maakt het vegen van de hals dus makkelijker en is een stuk veiliger. Wel zo prettig natuurlijk! Daarnaast kan het rookkanaal gemaakt zijn van metselwerk. Indien dit het geval is, moeten de voegen aan de buitenzijde van het rookkanaal in goede staat zijn om het doorlaten van vocht te voorkomen. De rookkanalen van gaskachels zijn niet geschikt voor houtkachels, dus dit is zeker iets om op te letten!

2: Controleer de verbindingen 

De tweede stap bij een houtkachel aansluiten is de verbindingen van de rookgasbuizen controleren. Om rookgaslekken te voorkomen, is het noodzakelijk om te controleren of de verbindingen van de buizen recht op elkaar zijn aangesloten. De buizen én de aansluiting op een bestaand rookgaskanaal moeten een diameter hebben die passend is bij de houtkachel. Bij het aansluiten van de rookgasbuizen moet deze minimaal 4 centimeter over de rookgasafvoer van de houtkachel worden geschoven.

3: De houtkachel plaatsen

De derde stap bij een houtkachel aansluiten is het plaatsen van de houtkachel. Bij het plaatsen van de houtkachel is het belangrijk dat de houtkachel waterpas geplaatst wordt op een vloer die hittebestendig is. Indien u een vloer heeft van laminaat, hout of tapijt, maak dan gebruik van een vloerplaat die tegen de hitte bestand is. Daarnaast moet de houtkachel vrijstaand geplaatst worden. Zorg ervoor dat de achterkant en de zijkanten van de houtkachel ten minste 40 centimeter van de muur afstaan.

4: Zorg voor voldoende ventilatie

De laatste stap bij een houtkachel aansluiten is ervoor zorgen dat de houtkachel wordt geplaatst in een ruimte waar voldoende geventileerd kan worden. Door dit te doen zorgt u voor een gezonde leefomgeving en heeft de houtkachel de mogelijkheid om goed te kunnen branden (primaire lucht).


Met deze stappen is de kans groot dat u nu met vol vertrouwen aan de slag kan met de houtkachel aansluiten. Zodra deze staat gaat hij natuurlijk meteen aan, dat wordt genieten van gezelligheid en warmte. Een leuke aankleding om uw houtkachel heen met een mooi haardstel en een goed gevulde houtbak zorgt voor de finishing touch. Nu kunt u warm de winter in.

Reactie plaatsen