Facelift voor de keuken
28 augustus 2013 
3 min. leestijd

Facelift voor de keuken

Dit blog over een facelift voor de keuken is geschreven door Erik Jansen (zie info over auteur onderaan dit blog). Een goede keuken gaat zo’n 30 jaar mee. Het kan voorkomen dat een apparaat het tussentijds begeeft, maar de basis zal die tijd wel halen. Qua levensduur is dat redelijk duurzaam maar technisch, esthetisch en ergonomisch zijn er de afgelopen tijd toch flink wat innovaties geweest in keukenland. Grote kans dat jouw oude keuken voor de huidige standaarden dus helemaal niet zo duurzaam is. Dit blog is daarom de eerste in een reeks van artikelen over duurzame keukens.

Facelift voor de keuken

Er zijn genoeg redenen om de keuken een opknapbeurt te geven en vaak is dat omdat je er op uitgekeken bent. Is dat inderdaad de reden, dan kun je ook, voor aanzienlijk lagere kosten je oude keuken verduurzamen. In dit artikel geven we materiaaltips en gaan we in op het materiaalgebruik in de keuken. Het veranderen van de indeling, energiebesparing door nieuwe apparaten of een ander gebruik van de huidige apparatuur komt in een volgend artikel aan de orde.

Duurzame kast- en ladefrontjes

De makkelijkste en goedkoopste keukenfacelift heeft misschien zelfs wel het meest effect: Vervang de kast- en ladefrontjes en creëer hiermee een compleet nieuwe look. Met deze facelift kun je makkelijk duurzame materialen inzetten. Denk bijvoorbeeld aan bamboe of eco-board. Eco-board is watervast en heeft dezelfde eigenschappen als mdf. Gebruik geen spaanplaat, ondanks dat het misschien de goedkoopste oplossing is. Spaanplaat is een mix van houtsnippers en lijm en daardoor is het zwaar, milieuonvriendelijk, makkelijk breekbaar en zeer gevoelig voor water.

Kies je voor duurzaam, dan kies je bij de frontjes automatisch voor een vlakke afwerking. Op strakke oppervlakken blijft minder water, stof of ander vuil achter en dat scheelt in de schoonmaakbeurten. Kies je voor lichte kleuren, dan scheelt dat aanzienlijk in de in hoe vaak je de keukenverlichting daadwerkelijk nodig hebt

Hoe doe je dat?

Het klinkt heel eenvoudig, maar voor de meeste mensen is het maken en plaatsen van een nieuw kastdeurtje niet gemakkelijk. Laat je daarom voor nieuwe panelen altijd voorlichten door een keukenleverancier die ervaring heeft met keukenrenovatie. Zij kunnen vaak direct bij de fabrikant perfect passende deurtjes bestellen.

Aanrechtblad

Ook met alleen een nieuw aanrechtblad kun je de keuken al een geheel nieuw uiterlijk geven. Keukenbladen worden zeer intensief gebruikt, moeten aan strenge eisen voldoen en zijn vaak lastiger te monteren. Bamboe is een relatief onbekende materiaalsoort voor een aanrechtblad maar het voldoet uitstekend en is extreem duurzaam. Het hout van dit snel groeiende gras is ijzersterk en is na bewerking/conservering ook volledig waterdicht.

Vanwege deze duurzaamheid is er zelfs een keukenmerk dat zijn keukens volledig uit bamboe vervaardigd: Kitchzen. Heb je liever een ‘stenen blad’ kies dan voor kwarts. Zo’n 10 procent van de aardkorst bestaat uit kwarts en daarmee is het product niet zo milieu belastend als marmer of andere gezaagde bladen. Een ander groot voordeel van kwarts boven de traditionele stenen bladen is de extreem goede bestendigheid tegen krassen, hitte en vlekken voor vrijwel dezelfde prijs.

Onderhoud materiaal

Let bij alle materialen op de voorgeschreven wijze van onderhoud en volg deze op! Hoewel het een no-brainer is, zijn er veel mensen die nooit de gebruiksaanwijzing of het onderhoudsprotocol van hun producten lezen. Door het vele werken in de keuken worden de keukenonderdelen (met name het aanrechtblad) intensief gebruikt. Zelfs de beste materialen zullen door vuil, warmte, vocht, mes-sneden etc. hun oorspronkelijke karakteristieken verliezen. Door slecht onderhoud kan dit proces in plaats van na ± 10 jaar al na slechts enkele maanden aanvangen. Tip: Kijk ook eens in de wonengids waar o.a. de belangrijkste keukenonderhoud-tips beschreven worden.

Erik Jansen: Ik was van jongs af aan geïnteresseerd in bijzondere vormgeving en de keuze voor handvaardigheid als eindexamenvak bleek dan ook een goede. Het graag met de handen werken en met bijzondere vormen bezig zijn mondde uit in de opleiding tot houten meubelmaker en botenbouwer. Prachtig hoe je door middel van ‘weglaten en combineren’ de mooiste creaties kunt realiseren. Na een paar jaar als meubelmaker en decorbouwer gewerkt te hebben, ben ik vanwege sterk groeiende interesse voor bijzondere bouwwerken een gecombineerde opleiding tot bouw- en stedenbouwkundige gaan doen. Met dit pakket heb ik een goed overzicht gekregen over alles dat bij een woning hoort: Van de plaats waar de woning staat, via de vormgeving en constructie van het pand, tot de meubels en inrichting daarvan. De keuken is een van de meest gebruikte en meest complexe ruimten in huis en om die reden is het de plek waar ik me het meest thuis voel. Op basis van mijn praktische achtergrond gecombineerd met een soms wat academische benadering werk ik in de keukenbranche, waar ik me vooral bezig houdt met Product-innovatie, kwaliteitscontrole en een stukje PR.

Sanne
Door

Sanne

op 31 Jan 2018

Erg handig artikel. Mijn man en ik willen binnenkort onze keuken renoveren. Hier staan aan aantal behulpzame tips in.

Reactie plaatsen