Duurzaam

In de context van energie heeft duurzaamheid vrijwel altijd te maken met het zo schoon mogelijk opwekken van de energie. Bij het opwekken van duurzame energie worden natuurlijke grondstoffen niet opgemaakt. Als het gaat om producten gaat het om de verontreiniging van het milieu. Duurzaam gemaakte producten belasten het milieu zo min mogelijk. Of ze zijn zelfs gemaakt van natuurlijke grondstoffen die ruim voorradig zijn. In sommige gevallen wordt energie duurzaam opgewekt door gebruik te maken van natuurlijke hulpbronnen die altijd voorradig zijn. Door windkracht of zonlicht opgewekte elektriciteit is daar een goed voorbeeld van.

Wanneer is het duurzaam?

Bepalen of iets duurzaam is, is best wel lastig. Een manier om duurzaamheid te omschrijven is dat je voorziet in je behoeften zonder dat mensen, dieren of het milieu daaronder lijden. En zelfs dat is heel algemeen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent ook dat het milieu ontzien wordt. Maar dat wil niet per definitie zeggen dat maatschappelijk verantwoord ondernemen ook goed voor het milieu is. Soms is duurzaam gewoon duurzamer dan de alternatieven.

Hergebruik van grondstoffen is duurzaam

Bepaalde grondstoffen op nieuw gebruiken is een vorm van duurzaamheid. Je belast het milieu veel minder doordat je grondstoffen niet weggooit. Daarnaast onttrek je geen nieuwe grondstoffen aan het milieu. Hergebruik is dus in de meeste gevallen hartstikke duurzaam.

Zuinig omgaan met energie is duurzaam

Energie is kostbaar en het opwekken ervan gaat soms niet zonder vervuiling voor mens, dier en milieu. Als je zuinig omspringt met energie, hoeft er minder energie opgewekt te worden. En dan is er dus ook minder vervuiling. Zuinig omgaan met energie valt daarmee ook onder duurzaamheid.
Reactie plaatsen