Drie simpele stappen voor een warmer huis
28 november 2022 
2 min. leestijd

Drie simpele stappen voor een warmer huis

Het is niemand ontgaan dat de tarieven voor gas en licht verandert zijn ten opzichte van een jaar geleden. Besparen op je energierekening was altijd al een goed idee, maar het lijkt nu voor veel mensen bijna een noodzaak. We geven je drie slimme tips om eenvoudig en zonder grote investering te besparen op de energierekening.

Deur dicht, licht uit

Waar een deur open staat ontsnapt warmte. Ook als die deur op een kier staat. Doe dus altijd de deur achter je dicht. Weet je van jezelf dat je dit vergeet? Zet dan een dranger op de deur zodat deze uit zichzelf dicht gaat. Heb je kieren langs de deuren of bij de drempel? Isolatieband kan dit eenvoudig oplossen. Dat geldt ook voor kieren bij de ramen.

Een beetje een open deur natuurlijk, maar als je het licht aan laat staan in een ruimte waar je niet bent is dat bijzonder jammer. Doe dus altijd het licht uit als je een ruimte verlaat. Vergeet je dit vaak? Kies dan voor licht dat aan- en uit gaat door bewegingssensoren. Als er geen beweging is in de ruimte gaat het licht van zich uit.

 Bijkomend voordeel is dat je niet hoeft te zoeken naar een lichtknopje als jij je handen vol hebt of als het donker is. Wil je licht op bewegingssensoren in een ruimte waar je vaak bent maar regelmatig stil zit, zoals de werkkamer of woonkamer? Kies dan voor sensoren die je ook uit kunt zetten zodat je het licht met de hand kunt bedienen.

Kachel uit

Heb je een goed ge√Įsoleerde woning dan blijft een ruimte nog lang warm als de kachel uit is. De kachel kan dan best een uur voordat je naar bed gaat uit, of in ieder geval een paar graden lager omdat de warmte blijft hangen. Op die manier bespaar je iedere dag (minstens) een uur stookkosten.

Wil je wat extra isolatie in een ruimte? Kies dan voor isolerende raambekleding binnen. Raamdecoratie houdt de kou buiten en de warmte binnen. Houd je hand maar eens voor het glas, dan voel je dat het kouder is dan wanneer je je hand bijvoorbeeld voor de muur houdt. Heb je afwijkende raammaten? Dan kies je voor gordijnen op maat, zodat ze perfect aansluiten op de kozijnen en niet onnodig warmte doorlaten via kieren.

Kleed je aan

Heb je het koud, bijvoorbeeld omdat je veel stil zit? Sla dan een plaid over je benen, trek warme sokken aan of kies voor een dikke trui. Als jij jezelf goed warm kunt houden hoeft de kachel geen graadje hoger. Tegenwoordig zijn er veel leuke, trendy sokken, truien en plaids die je niet alleen warm houden, maar ook een leuk kleuraccent aan jou of een ruimte geven..

Reactie plaatsen