De meest duurzame warmte in je tuinhuisje
08 januari 2021 
1 min. leestijd

De meest duurzame warmte in je tuinhuisje

Een tuinhuis voor alle seizoenen

Een tuinhuis wil je graag het gehele jaar gebruiken dus ook in de wintermaanden. Dit geldt zeker als je de ruimte gebruikt als werkplek of als atelier voor de schilderhobby. Een goede isolatie is dan wel een randvoorwaarde, maar welke mogelijkheden zijn er voor het verwarmen van het huisje?

Welke verwarming voor de blokhut?

Meestal is de ruimte van de huisjes beperkt. Afhankelijk van het aantal kubieke meters dient er een berekening te worden gemaakt van de capaciteit. In feite zijn er drie mogelijkheden; elektrisch verwarmen, gasverwarming of een warmtepomp. Naast deze vormen kan er ook gekozen worden voor een pelletkachel of petroleumkachel. De meest duurzame variant is de warmtepomp. Het is echter ook de duurste vorm in aanschaf.

Gas aansluiting

Een gaskachel heeft natuurlijk een gasaansluiting nodig. Ook is er een mogelijkheid om de Cv-ketel van de woning te gebruiken. De capaciteit van de Cv-ketel moet wel voldoende zijn om een extra ruimte te kunnen verwarmen. Daarbij zal er een leiding gelegd moeten worden van de woning naar het tuinhuisje. Met een convectorradiator verwarm je vervolgens de ruimte. Gebruik je een thermostaatknop dan kun je onafhankelijk de temperatuur bepalen.

Elektrisch verwarmen

De meeste tuinhuizen worden elektrisch verwarmd. Het enige wat nodig is een stroomaansluiting. Gekozen kan worden voor elektrische radiatoren of voor infrarood verwarming. De laatst genoemde verwarming is de meest duurzame keuze. Elektrisch verwarmen staat bekend als duur stoken, maar dit geldt een stuk minder bij een infrarood verwarming.

Pellet verwarming

Een pelletkachel is redelijk duurzaam en heeft een lange brandtijd. De installatie is eenvoudig omdat er geen schoorsteen nodig is. De pelletkachel werkt met een ventilator en heeft geen schoorsteentrek nodig. Met een volle lade pellets kun je zo’n 48 uur vooruit. Een houtkachel heeft deze voordelen niet. Een dergelijke kachel vereist een afvoer voor de verbrandingslucht. Houtverbranding is niet duurzaam en het kan gaan walmen zeker als het hout vochtig is.

Het verbruik en de warmte is sterk afhankelijk van de isolatie van het buitenverblijf. Vloer-, wand- en dakisolatie bepaalt in hoge mate het comfort. Voor een blokhutje met plat dak is een pelletkachel natuurlijk wel gaaf. Het geeft meer sfeer en ambiance dan een radiator.

Reactie plaatsen