Met een cv-kachel je houtkachel als cv gebruiken
30 oktober 2013 
2 min. leestijd

Met een cv-kachel je houtkachel als cv gebruiken

Je kunt je houtkachel als cv gebruiken. Dit zijn dan zogenoemde CV-kachels of CV-haarden. Het zijn interessante mogelijkheden om je hele huis met de centrale verwarming (CV) te verwarmen. Deze CV-kachels zijn zeer energiezuinig en branden vaak op hout pellets, maar het kan ook op ander hout of zelfs gas. In vergelijking met aardgas bespaar je met dergelijke ketels tot wel 40% op je stookkosten. De op hout pellets gestookte CV-ketels zijn met name interessant voor grote huizen en gebouwen. Het rendement van de ketels is dan optimaal. Houhetwarm.nl heeft veel contact met bedrijven. Een van die bedrijven is Uwkachel.nl, een bedrijf dat veel soorten kachels levert. (UwKachel.nl is de website/webwinkel van Holland Installatie Techniek BV). We vroegen eigenaar Joachim Houtman (leuke naam!) om een blog te schrijven over CV-kachels en CV haarden.

Meer sfeer en besparen op de stookkosten

Met de huidige CV-kachels en -haarden heeft u meer sfeer en bespaart u op uw stookkosten. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van innovatieve en eigentijdse oplossingen voor een aangename en duurzame leefomgeving. De ene persoon denkt bij een houtkachel vooral aan sfeer, immers niets is zo romantisch en huiselijk als een brandende houtkachel. De ander ziet een houtkachel juist vooral als een mogelijkheid om kosten te besparen of als hoofdverwarming van het huis. Met de huidige generatie CV-houtkachels kan u beide bereiken. Goedkope warmte en genieten van een schitterend houtvuur in uw woonkamer. Het gebruik van een CV-houtkachel groeit in populariteit door de stijgende prijzen van gas en het toenemende milieubewustzijn.

CV-kachel als onderdeel van CV-systeem

Nieuwe ontwikkelingen en innovaties zorgen ervoor dat de warmte van de kachel of haard optimaal gebruikt kan worden. Denk hierbij aan het bij verwarmen van het water in uw CV-systeem of het voorverwarmen van tapwater. In zo’n systeem dient de kachel als schakel binnen uw centrale verwarming en de warmwater voorziening. Dit scheelt aanzienlijk in de stookkosten en is ook nog goed voor het milieu. De huidige generatie CV-kachels en -haarden hebben een uitzonderlijk hoog rendement en een zeer schone verbranding. Daarnaast is de warmtebron, hout, ook nog natuurlijk vernieuwbaar en bij goede verbranding niet milieubelastend.

Warm bad of douche met de houtkachel

Stelt u zich eens voor, met uw houtkachel verwarmt u het water voor een warme douche of bad. Door middel van een warmtewisselaar kan u met de CV-kachel ook aan uw behoefte voor warm tapwater voorzien.

CV-houtkachel, een schakel in het gehele systeem

Wanneer u het serieus aan wilt pakken, is het al snel wenselijk om ook gebruik te maken van een boiler in uw warmtesysteem. Zo blijft het water dat verwarmd is door uw houtkachel nog dagenlang warm en benut u de warmte optimaal. Daarnaast kan u het warmwater systeem ook uitbreiden met bijvoorbeeld een zonneboiler of aansluiten op de vloerverwarming.

Wat kan u besparen met een CV-houtkachel?

Een CV-houtkachel vraagt een investering. Een kachel kan u krijgen vanaf € 750,- voor een eenvoudig vrijstaand model. Voor een grote inbouwhaard kan de prijs oplopen tot € 7.500,-. Naast de kachel heeft u voordat u kunt stoken een geschikt rookkanaal nodig, afhankelijk van de situatie kunnen de kosten hiervan fors oplopen. Maar het is niet correct om de terugverdientijd te bepalen aan de hand van de totale kosten. Beter is om de terugverdientijd vast te stellen aan de hand van de meerkosten.

Meer informatie in de artikelen over CV-kachels op Uwkachel.nl

Offerte houtkachel

  • Hulp nodig bij het zoeken naar een goed houtkachel?
  • Heb je geen tijd om zelf onderzoek te doen?
  • Wil je weten wat een kachel kost en hoe het allemaal werkt?

Houhetwarm.nl kan je helpen. Laat hier je emailadres achter en we nemen contact met je op.

Kijk hier hoe Houhetwarm.nl ook voor jou kan werken!

Jos Merks
Door

Jos Merks

op 12 Dec 2013

Wilt u aan de slag met uw houtkachel als hoofdverwarming, denk dan ook aan verhuizen naar een plek waar u geen buren heeft. Een normaal denkend mens mag toch niet de oorzaak zijn, dat zijn buren uitgerookt worden en worden overvoerd met kankerverwekkende stoffen zoals PM2.5, die helaas in belangrijke mate in Houtrook voorkomen. vergelijk het met een 6-baans snelweg die naast je huis gelegd wordt en dan nog een beetje meer. Een A13 in 12-voud. Zo'n viezigheid wil toch niemand zijn buren aandoen?

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 12 Dec 2013

Beste Jos, dank je wel voor je reactie. Kassa Groen van de Vara heeft op youtube een filmpje gezet "welke houtkachel stookt het best" http://youtu.be/VsjNoPQ_Nl0

Reactie plaatsen