Rendement zonnepanelen bepaald door zon en terugverdientijd

Rendement zonnepanelen bepaald door zon en terugverdientijd

Het rendement van zonnepanelen wordt bepaald door de hoeveelheid zon en de terugverdientijd. Hoe zit dat eigenlijk? Paul Borrias van StroomVanDeZon legt het in dit bericht uit.

De kWh-garantie

Borrias verkoopt en installeert zonnepanelen. En ontwikkelde een bijzonder aanbod. De kWh-garantie. Elke kWh (kilowattuur) minder opgewekt dan beloofd in de offerte wordt financieel gecompenseerd.

Hoeveel rendement?

Wat betekent dit in de praktijk? Ik zal het uitleggen. Ik, Pine Berg van Houhetwarm, wil al jaren zonnepanelen. Maar voor mijn huis staan grote bomen en de achterkant ligt op het oosten. Ik heb al veel aanbiedingen gekregen. Het ene bedrijf belooft nog hogere opbrengsten dan het andere. Maar een paar van die mannen zeiden ook: "Niet doen hoor, je opbrengst zal heel laag zijn. Ik wil graag zonnepanelen verkopen, maar in dit geval raad ik het echt af." Kijk, die aanbieders geloof ik dan wél. Maar ik heb dus nog steeds geen zonnepanelen, terwijl ik denk, het moet toch kunnen, met de huidige zonnepanelen en steeds geavanceerdere omvormers. Maar eigenlijk durf ik het niet aan.

Garantie op opbrengstRendement zonnepalen

En dan kom ik in contact met Paul Borrias van StroomVanDeZon uit Lelystad. Hij zegt: "Vraag maar eens aan een zonnepanelen verkoper of hij de beloofde opbrengst ook kan of wil garanderen... dan zijn ze niet thuis." Borrias is dat wel. Met zijn KWh garantie.

Hoe werkt KhW garantie?

In de offerte van StroomVanDeZon wordt de verwachte opbrengst aangeboden. Deze opbrengst is berekend met behulp van slimme software, die een groot aantal factoren meeneemt. Zoals het type panelen dat straks op je dak wordt gelegd, de ligging t.o.v de zon, schaduw, de hellingshoek, de hoogte boven NAP, meteorologische data (het weer van de afgelopen 5 jaar) etc.

Lager rendement, geld terug

Als klant weet je dus waar je voor kiest. Als je het aanbod accepteert, worden de panelen geïnstalleerd en de opbrengst wordt nauwgezet geregistreerd. Is het minder dan beloofd, dan worden technisch aanpassingen gedaan. Borrias: "En als de opbrengst niet is wat we hebben beloofd, dan krijg je de gemiste kWh-en gecompenseerd."

Wat je dus terugkrijgt is niet de aanschafprijs maar de waarde van de gemiste kWh's. Dus stel: Je zou gegarandeerd 3500 kWh halen, maar in de praktijk is dit 3000 kWh. Dan krijg je 300 x €0,10 = € 30,-  op je bankrekening terug. Dit is de standaard kWh-garantie die in de prijs zit voor 5 jaar.

Zonnepanelen zijn niet ingewikkeld

Op dit moment heeft ongeveer 10% van de Nederlandse daken zonnepanelen. En het blijft groeien, onder andere door maatregelen van de overheid. Borrias: "Wat je nu veel ziet zijn bedrijven die uit de installatietechniek stammen. Zij gaan uit van de techniek. Op zich prima natuurlijk, maar niet als je met de "onwetende" consument praat. Het lijkt wel of ze erbij gebaat zijn om het onnodig ingewikkeld te maken en te houden. Met als gevolg dat je als consument niet weet waar je nu eigenlijk voor kiest."

Borias: "Maar zonnepanelen zijn helemaal niet ingewikkeld. De groei van zonne- energie bij particulieren zou nog veel sneller kunnen als zonne-energie eenvoudig begrijpbaar, goedkoper, beter financierbaar en vooral gemakkelijker wordt gemaakt."

Financieel, opbrengst, duurzaam

StroomVanDeZon, begrijp ik, zet zich vooral in op de kosten van zonnepanelen. Aanschaf en installatie. Door verschillende manieren van financiering aan te bieden. Van huur tot koop. Borias: "We laten zien dat zonne-energie tegenwoordig goedkoper is dan energie van de energieleveranciers. En dat het rendement van een zonnestroom systeem veel hoger is dan de rente die je ontvangt bij de bank. In onze aanpak benadrukken we het risicoloze beleggingsaspect van zonne-energie op eigen dak en maken we inzichtelijk dat met verduurzamen direct geld is te verdienen."

Offerte aanvragen van StroomVanDeZon

Ik vind de aanpak van StroomvanDeZon interessant. Veel mensen zijn bezig met duurzaamheid en gaan enthousiast mee in de aanpak van isolatie en alternatieve manieren van energie opwekken. Maar zodra de kosten duidelijk worden, haken veel mensen af. En eerlijk gezegd, ik ook, als ik geen zekerheid heb over het rendement van de panelen.

Hier kan je een offerte aanvragen bij StroomVanDeZon 


Reactie plaatsen