Waarom een badkamer niet zonder isolatie kan
02 december 2022 
1 min. leestijd

Waarom een badkamer niet zonder isolatie kan

Het isoleren van badkamers is niet altijd even makkelijk. Dit komt omdat badkamers een hoge hoeveelheid vocht moeten kunnen dragen. Onbehandelde vochtproblemen kunnen voor meerdere problemen zorgen.

Zo kan er schimmel rond verschillende oppervlakken beginnen te vormen, doorweekte vloeren en muren van de badkamer kunnen beginnen te eroderen en er kan verkleuring op verschillende oppervlakken zoals de douchedeur verschijnen.

Om dit alles te voorkomen blijft een goede isolatie, ondanks de moeilijkheidsgraad, een zeer belangrijke stap voor de huiseigenaar. Ben jij bezig met de renovatie of opbouw van een nieuwbouwwoning en is het tijd voor de badkamer. Dan helpen wij je bij het isoleren hiervan.

Wat moet er allemaal geïsoleerd worden?

Ondervind je momenteel al vochtregulerende problemen? Zoals plasjes water die rondom de wastafel of toiletten komen te staan, of verkleuringen of bubbels op de muren en vloeren. In deze gevallen moeten de binnenmuren van de badkamer direct geïsoleerd worden. Isolatie van warmwaterleidingen worden overigens ook sterk aangeraden om energie te besparen en warmteverlies te minimaliseren, niet geheel onbelangrijk in deze tijd. De muren zijn dus het focuspunt, maar ook de leidingen kunnen extra geïsoleerd worden.

Geïsoleerde muren

Ga je de muren isoleren? Zorg dan dat je van start gaat met het gebruiken van een luchtontvochtiger. Sijpelt er water doorheen? Dan betekent dit dat de structurele integriteit van de muur in gevaar komt. Na het drogen van de muren bevestig je de isolatieplaten of de steenwolplaten aan de binnenkant en snijd je eventueel uitgangsmateriaal weg. Je kunt vervolgens het beste aanvullend materiaal inzetten om de gaten in jouw interieur op te vullen.

Leidingen isoleren

Begin met het schoonmaken van de leidingen en zorg er hierbij voor dat deze droog blijven tijdens de installatie. De hele buis moet goed bedekt zijn met het isolatiemateriaal. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld laag wol, glasvezel en folie gebruiken. De isolatie werkt pas effectief als de warmte-inhoud in de leiding blijft. Hierbij kan de warmte dus niet verloren raken als het onderweg is naar de daadwerkelijke warmtebron, zoals een radiator of vloerverwarming.

Welke materialen gebruik je?

Wanneer je de binnenmuren gaat isoleren kun je deze het beste opvullen met polyisocyanuraat, polystyreen of xps platen. Deze platen zijn ontwikkeld voor de binnenmuren van de badkamer en het overtollige materiaal kan worden hergebruikt om gaten op te vullen. Je kunt ook polyurethaanschuim gebruiken om gaten te dichten.

Dit werkt goed omdat uitzet en krimpt. Isolatiemateriaal dat goed werkt tegen vocht, is ook effectief tegen hitte. Voor de beste isolatie is het echter beter om polyethyleenschuim (PE) te gebruiken. Dit omdat het materiaal met gesloten cellen effectief is in het vasthouden van warmte.

Vergeet dus nooit voor de beste isolatiemogelijkheden in jouw badkamer te kiezen. Zo gaat jouw badkamer lang en schimmelvrij mee. Succes!

Reactie plaatsen