Bijna alle energie die gebruikt wordt om het water te verwarmen verdwijnt door de afvoer. Dat is zonde. En niet nodig, want met een douche warmtewisselaar (douche-WTW) kun je het grootste deel van de warmte recyclen! Je eigen afvalwarmte is een duurzame energiebron die letterlijk voor het grijpen ligt. Met een deze WTW kun je tot ongeveer 60% van de warmte uit water terugwinnen. Je kunt (met een gemiddeld gezin en regulier gebruik) hiermee ongeveer 130 euro per jaar besparen op je energierekening. Je kunt heel eenvoudig nog meer besparen door korter te douchen. Daarvoor hoef je geen warmtewisselaar aan te schaffen. Een douche coach is dan de oplossing, je plakt de coach op de muur en je ziet wanneer je 5 minuten onder de douche staat.
Hoe werkt de douche-wtw?
Warmteterugwinning uit water heeft de afgelopen jaren een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Door het afvoerwater van de douche door een warmtewisselaar te laten stromen kan een groot deel van deze warmte worden overgedragen aan het koude water dat naar de ketel gaat of direct naar de koudwateraansluiting van de mengkraan. Deze warmteoverdracht vindt plaats als het water door de afvoer stroomt en er tegelijk een kraan loopt. Er bestaan twee uitvoeringen van de douche wtw:
De douche-pijp warmtewisselaar De douche-bak warmtewisselaar De douche-pijp warmtewisselaar
De pijp warmtewisselaar is bedoeld voor plaatsing in een verticale afvoer onder een douchebak. Daarvoor heeft u in de verticale afvoer wel een ruimte nodig van 2,40-2,45 meter. Een pijp warmtewisselaar kan worden gebruikt als de douche op de eerste verdieping is geplaatst. Met deze uitvoering kunt u tot 65% van de warmte terugwinnen uit het afvoerwater.
Douche-bak warmtewisselaar
De bak warmtewisselaar wordt gecombineerd met een speciale douchebak. Je kunt deze douchebak variant installeren als er geen ruimte is voor de pijp warmtewisselaar. Deze uitvoering komt in de plaats van een gewone bak en kan tot 55% van de warmte terugwinnen uit het afvoerwater.
Kosten wtw douche
De kosten voor een wtw douche is afhankelijk van de ruimte die je thuis hebt en de hoeveelheid energie die je wilt besparen. Over het algemeen bespaar je meer energie met een pijp warmtewisselaar. Hoe langer de pijp, hoe meer energie je bespaart. De kosten lopen uiteen van ongeveer 360 euro (voor een kleine pijp) tot 460 euro (voor een langere pijp).