Verduurzamen vergt niet in iedere situatie een grote investering vooraf
31 oktober 2022 
1 min. leestijd

Verduurzamen vergt niet in iedere situatie een grote investering vooraf

Tegenwoordig zijn er tal van verschillende manieren om een woning te verduurzamen. Dit kan op een hele kleine schaal, door bijvoorbeeld een aantal tochtstrips te plakken of door minder lang te douchen in de ochtend. Grootser is het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw, of onder de vloer van een woning. Of wat te denken van het laten plaatsen van panelen? Met zonnepanelen verbruik je minder grijze stroom, wat goed is voor het milieu en je portemonnee. Is je budget voor een verduurzaming van de woning momenteel beperkt? In dat geval kan zonnepanelen huren een goed idee zijn. In dit artikel lees je er meer over.

Zonnepanelen huren om verbruik grijze stroom te verminderen 

Zonnepanelen huren helpt je het verbruik van grijze stroom te verminderen; apparaten in huis werken op basis van de groene stroom die je zelf opwekt gedurende de dag. Heb je een elektrische auto? Door deze op te laden met de opgewekte groene stroom, rijd je nagenoeg gratis. Los van het onderhoud, wegenbelasting en de huur van de zonnepanelen. Ook de combinatie van zonnepanelen huren en een elektrische warmtepomp in huis laten plaatsen is een hele interessante. In theorie zou je de woning energieneutraal kunnen maken met deze combinatie; steeds meer nieuwbouwwoningen zijn het.

Profiteer van een lagere energierekening

Ondanks dat de Nederlandse overheid recent een prijsplafond voor de energieprijzen instelde, liggen de energietarieven nog altijd zeer hoog. Daarbij is onzeker hoe de energieprijzen zich de komende jaren zullen ontwikkelen en tot wanneer men dit prijsplafond aanhoudt. Niet onbelangrijk is daarnaast, dat het btw-percentage op energie juist gestegen is sinds de invoering van het prijsplafond.

Bekijk de mogelijkheden om zonnepanelen te huren

Er zijn in Nederland verschillende aanbieders die zonnepanelen te huur aanbieden. Je betaalt hierbij een vast bedrag per maand voor het gebruik van de zonnepanelen, waarbij de opbrengst hiervan vanaf de eerste dag naar jou gaan. De zonnepanelen gaan gemiddeld zo’n dertig jaar mee. Dit betekent dat je na plaatsing van de gehuurde zonnepanelen direct start met besparen op de energiekosten. Het is afhankelijk van de ligging en het formaat van je dak, hoeveel zonnepanelen hier gelegd kunnen worden. Daarbij speelt logischerwijs ook het energieverbruik binnen je huishouden mee. Een huishouden met twee volwassenen zal in een vergelijkbare woning minder zonnepanelen nodig hebben, dan een huishouden met vier of vijf personen. Aanbieders van zonnepanelen kunnen je hier meer over vertellen bij een nadere kennismaking.