Thuisbatterij van Tesla slaat 7 kWh op

Tesla kondigde het onlangs al aan. De Amerikaanse bouwer van elektrische auto`s is bezig met de ontwikkeling van een thuisbatterij. De naam zegt het al: een batterij die je thuis kan gebruiken om je energie uit zonnepanelen of een windmolen in op te slaan. In dit blog de laatste ontwikkelingen over deze thuisbatterij, de Powerwall, van Tesla. Er is meer op dit gebied, lees over de Solarwatt van BMW.

Zou het niet fantastisch zijn als we onafhankelijk kunnen worden van energiemaatschappijen? Als we de elektriciteit die we zelf opwekken ook echt zelf kunnen blijven gebruiken? Wat ontbrak aan deze “fantasie” was tot dusver een geschikte accu of batterij waar we de stroom die we niet nodig hebben, kunnen bewaren voor later gebruik.

Tesla thuisbatterij Powerwall

Tesla presenteert vandaag (1 mei 2015) de thuisbatterij Tesla Powerwall. Een batterij die aan de muur gemonteeerd kan worden en waar je redelijk wat energie in kwijt kan. Twee versies zijn ontwikkeld: 1 voor 7 kilowattuur en 1 voor 10 kilowatt uur. Het zou mogelijk zijn de batterijen aan elkaar te koppelen zodat je een veel grotere opslagruimte tot je beschikking hebt. Maximaal 9 batterijen kun je op die manier aan elkaar verbinden.

Prijs Powerwall Tesla

De prijs is niet misselijk. Respectievelijk 3000 en 3500 dollar. Tesla laat weten nog dit najaar met de productie te beginnen. Hiervoor wordt een speciale fabriek gebouwd. Vooralsnog is de productie niet gericht op de Europese markt. Maar bij succes zou het zeker niet lang duren voordat deze Powerwall ook in Nederland verkrijgbaar zal zijn.

Ook batterij voor bedrijven

Naast deze Powerwall is Tesla naar verluidt ook bezig met de ontwikkeling van zwaardere versies, geschikt voor de zakelijke markt. Deze Powerpacks komen in varianten waar je wel 100 kilowattuur in kunt opslaan.

Lithium-ion-accu

De thuisbatterij, de Powerwall, is dezelfde accu die Tesla gebruikt in de elektrische auto`s. Het is een grote lithium-ion-accu. Je kan de batterij opladen met behulp van windenergie of zonne-energie. Ook is het mogelijk om deze batterij via het energienetwerk op te laden. Bijvoorbeeld op het moment dat goedkope stroom wordt geleverd.

Voor locaties zonder reguliere stroomvoorziening

Tesla denkt dat de batterij ook voor afgelegen locaties (ontwikkelingslanden), waar mensen het zonder energieleveranciers moeten doen, een uitkomst zal zijn. Ook voor de momenten dat de stroom van het reguliere net uitvalt, heb je nog de beschikking over je eigen reserve stroom.

Versnelling transitie naar duurzame energie

Als deze ontwikkeling doorgaat zal dit, althans dat denkt Tesla, de transitie naar duurzame energie veel sneller verlopen. Door thuis, zonder kostbaar en verliesgevend vervoer van elektriciteit, eigen duurzaam opgewekte energie te gebruiken, hoeven we niet langer afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen.

Is de Powerwall bruikbaar in Nederland?

Ik denk dat de Powerwall voor de Nederlander met zonnepanelen op zijn dak nog niet echt interessant is. Natuurlijk willen we allemaal af van die grote energieleveranciers. Maar de opslag die nu wordt beloofd is nog lang niet genoeg om de Nederlandse winter mee door te komen.

Een doorsnee Nederlandse gezin verbruikt zo`n tien kilowattuur stroom per dag. Dat betekent dat je met de Powerwall welgeteld 1 dag stroom in voorraad kunt hebben. Dat is niet veel. En dat is niet genoeg om de tijd door te komen dat je weinig zon hebt en veel minder stroom opwekt. Een kleine windmolen kan je helpen om ook in de winter je eigen energie op te wekken en te bewaren, maar dat is nog niet voldoende om daarmee je gehele energieverbruik aan te kunnen. Je zal dus altijd nog gebruik moeten maken van het energienet.

Saldering

Bovendien, zolang de saldering loopt ( tot 2020) is het prijstechnisch niet interessant om deze batterij aan te schaffen. Wat je in de zomer levert aan het net, krijg je in de winter weer terug omdat je dan zelf geen energie opwekt. Je bent weinig meer kwijt aan je energiekosten (afhankelijk natuurlijk van de hoeveelheid zonnepanelen op je dak en je eigen energieverbruik).

Isolatie

Maar goed, het is wel degelijk een mooie ontwikkeling. Voor mensen die niet als wij de luxe hebben van een goed functionerend elektriciteitsnetwerk zal het een uitkomst kunnen zijn. Mocht je toch onafhankelijk willen zijn van de grote energieleveranciers dan zit er maar 1 ding op: zo weinig mogelijk energie verbruiken. Energiebesparende maatregelen zoals spaarlampen en isolatie zijn dan zeker nodig.

Interessant voor Nederland?

Wat denk jij, is de Powerwall van Tesla interessant voor Nederland? Leuk als je wilt reageren.

Bronnen: Nu.nl, Tesla

Tesla presenteerde de Powerwall in bijgaand filmpje. (Overigens met zonne-energie gemaakt)!