The Climate Miles van start
01 november 2015 
2 min. leestijd

The Climate Miles van start

The Climate Miles zijn vandaag van start gegaan in Utrecht. Een wandeling van 580 kilometer naar Parijs, waar begin december 2015 de Klimaattop wordt gehouden. De organisatie Urgenda vraagt met deze wandeling aandacht voor klimaatverandering en de acties die nodig zijn om de aarde leefbaar te houden. Houhetwarm liep de eerste kilometers mee!

In het centrum van Utrecht werd het startsein gegeven. Honderden mensen sloten zich op deze eerste dag van de tocht in Utrecht aan. Van vandaag wordt in de maand november elke dag zo`n 20 kilometer afgelegd. Iedereen die zich zorgen maakt over de gevolgen van klimaatverandering kan inhaken.

 

Urgenda

Urgenda is de organisatie voor duurzaamheid en innovatie die Nederland sneller duurzaam wil maken, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren. klimaatloop Marjan Minnesma, houhetwarmDirecteur Marjan Minnesma van Urgenda is de drijvende kracht achter deze wandeling. Op de website van Urgenda zegt ze: „Met The Climate Miles laten we samen zien dat het nu tijd is om in actie te komen. Tijdens de route hebben we contact met veel initiatieven op het gebied van duurzaamheid. We willen laten zien hoe we naar een duurzame samenleving kunnen omschakelen. Veel mensen wachten niet op anderen zoals politici, maar nemen zelf het initiatief voor een wereld zonder fossiele energie. Je ziet deze beweging in verschillende landen groeien en met deze Milestones maken we dit zichtbaar in Nederland, België en Frankrijk.”

Klimaatverandering

De opwarming van de aarde is een groeiend, wereldwijd, probleem. De gevolgen zijn gigantisch. Meer en langere periodes van hitte, heftige stormen en lange en forse regenbuien. Op sommige plekken is de aarde nu al niet meer leefbaar. Als we zo doorgaan dan nemen deze onleefbare plekken snel in aantal toe.

Klimaattop in Parijs

In Parijs is in december de Klimaattop van de Verenigde Naties. Hier wordt door regeringsleiders van 195 landen besproken hoe de opwarming van de aarde kan worden gestopt. Het is de bedoeling dat alle landen afspraken maken en verplichtingen aangaan om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Dat dit een moeizaam proces is, bleek al bij de eerdere Klimaattop in 2009. Daar werden geen duidelijke afspraken gemaakt en de opwarming van het klimaat is sindsdien zeker niet tot stilstand gekomen.

Naar 100% opwekken van duurzame energie

klimaatloop, kleine windmolen, houhetwarmOok op de komende klimaattop wordt, zo stelt Urgenda, onvoldoende ingezet. In Parijs wordt gestreefd naar 40% duurzame energie in 2030. Urgenda vindt dit veel te weinig en gaat voor 100% duurzame energie in 2030. Zeker in Nederland.

Wat kan jij doen?

Politiek is 1 ding, zelf aan de slag is een ander. Houhetwarm zet zich, net als Urgenda, vol in voor energie besparen en het opwekken van duurzame energie. Je kan wachten tot de politiek zich bezig gaat houden met duurzaamheid, maar je kan ook zelf aan de slag. Bijvoorbeeld met energie besparen en isolatie.

Voorlichting en informatie

Houhetwarm maakt zich sterk voor objectieve voorlichting over onder andere isolatie. Kruipruimte isolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, noem maar op. Op Houhetwarm lees je hier meer over. Kijk maar eens bij onze blogs over isolatie. En wil je weten wat het kost, dan kun je altijd een offerte aanvragen.

Leonoor, Jeannette, Marthe, Erik
Door

Leonoor, Jeannette, Marthe, Erik

op 06 Nov 2015

Mooi initiatief en leuke impressie van de start van de wandeling naar de koimaattop in Parijs. Wij zijn afgelopen zaterdag bij het symposium over de Urgentie van klimaatverandering georganiseerd door Milieu Defensie

Reactie plaatsen