Subsidie voor isolatie
Subsidie voor isolatie. Vorige week schreef ik over de nieuwe subsidie regeling van de rijksoverheid. Vanaf 15 september 2016 is het zover. Dan kan je subsidie voor energiebesparende maatregelen aanvragen. Ik kreeg afgelopen week veel vragen over de nieuwe regeling. In dit blog een aantal antwoorden. Het meest opvallende van deze subsidieregeling? Eerst indienen, dan uitvoeren! Onder aan deze pagina kun je de opname van het webinar bekijken.
Extra geld voor 2017
Laatste nieuws:Per 1 januari blijft er geld beschikbaar voor de subsidie energiebesparing eigen huis. Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) heeft dit besloten vanwege het grote succes van de regeling.Het eerste deel van het beschikbare budget dreigde op te raken. Daarom is geld uit het tweede deel nu eerder beschikbaar.Tot 1 januari 2018 is er 35,7 miljoen euro voor eigenaar-bewoners. 6 Miljoen voor Verenigingen van Eigenaren voor het uitvoeren van maatregelen en 2 miljoen voor Verenigingen van Eigenaren voor proces- en advieskosten.
60 miljoen in de pot
Hoe zit het. Het rijk trekt maar liefst 60 miljoen euro uit de kast om milieubewuste burgers tegemoet te komen. Nederlanders worden ondersteund bij energiebesparing. Heb je een huis en woon je daar ook zelf in dan kom je in aanmerking voor de subsidie. De subsidie geldt alleen, let wel, als je minimaal twee verschillende soorten isolatie van voldoende omvang (zie de antwoorden hieronder) gaat toepassen. Dus het geldt voor het isoleren van dak, kruipruimte of vloer, gevel of spouw. Ook HR glas is van toerpassing op de maatregel.
Subsidie voor isolatie
De subsidie zal ongeveer 20 procent van de isolatiekosten dekken. Ook verenigingen van eigenaren (VvE’s) kunnen voor hun complex met koopwoningen subsidie krijgen voor isolatie. Daarnaast is er voor VvE’s subsidie voor energieadvies, het maken van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan en begeleiding.
Hoe meer je isoleert, hoe meer subsidie
Als je meer dan de minimaal vereiste maatregelen neemt, dan wordt je daar voor beloond. De rijksoverheid laat weten dat wie subsidie ontvangt voor het toepassen van minstens twee verschillende soorten isolatie, ook subsidie kan krijgen voor aanvullende maatregelen. Dus hoe meer je isoleert, hoe hoger de subsidie.
Ook subsidie voor andere maatregelen
Dat zijn bijvoorbeeld isolerende deuren, energiezuinige kozijnen bij de toepassing van driedubbel glas, warmteterugwinning of een vraaggestuurd ventilatiesysteem. Wie zijn héle huis of gebouw voorziet van een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen, krijgt een bonus van 4.000 euro bovenop de subsidie. Voor verenigingen van eigenaren geldt die bonus per appartement.
Aanvragen vanaf 15 september
De subsidie kan je aanvragen vanaf 15 september 2016. Dit is mogelijk via internet bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. In de eerste ronde is € 20,5 miljoen beschikbaar. Deze loopt van 15 september tot 1 maart 2017.
Voorwaarden voor subsidie isolatie
Het bericht van de rijksoverheid roept nog best wel wat vragen op. Ik heb geprobeerd antwoorden op deze vragen te vinden. Ik zet het hieronder op een rijtje:
Voor welke energiebesparende maatregelen krijg je subsidie?
- Spouwmuurisolatie
- Gevelisolatie
- Dakisolatie
- Vloerisolatie of bodemisolatie (geldt als 1 maatregel)
- Hoogrendementsglas
Hoeveel vierkante meter moet je laten isoleren?
Hiervoor kun je een mooi overzicht vinden op de website van de rijksoverheid. De afmetingen zijn goed afgestemd op de bestaande situatie. De meeste mensen isoleren bijvoorbeeld de kruipruimte onder het huis. Helemaal. Dus dan zit je al snel aan het minimum aantal vierkante meters om aan de subsidie-eisen te voldoen. Pas als je uitsluitend een stukje kruipruimte onder de keuken wilt laten doen, misschien nog geen 2 vierkante meter, dan kom je niet voor subsidie in aanmerking. Kijk hier voor het overzicht.
En aan welke isolatiewaarde moet de isolatie voldoen?
In ditzelfde overzicht vind je ook de verplichte minimale isolatie waarde. Wat betreft dit onderdeel hoef je je geen zorgen te maken. De vereiste isolatiewaarde is niet extreem hoog. Alle isolatiematerialen die isolatiebedrijven gebruiken, voldoen zeker aan deze waarden.
Werkt de subsidie ook met terugwerkende kracht?
Dus als je eerder dit jaar isolatie hebt laten uitvoeren, krijg je dan ook nog subsidie? Helaas niet. Je moet de eerst de aanvraag indienen. Zie het antwoord bij de volgende vraag.
Moet je eerst de isolatie laten uitvoeren voordat je subsidie krijgt?
Ja, je moet eerst een aanvraag indienen. Vervolgens krijg je de bevestiging of het in orde is. Zo staat het op deze site van het ministerie:
- Per woning ontvangt u eenmalig subsidie.
- U voert de maatregelen pas uit nadat u de subsidieaanvraag heeft ingediend. (U heeft pas zekerheid over uw subsidieaanvraag wanneer u de beschikking ontvangt).
- U neemt minimaal 2 energiebesparende maatregelen.
- Binnen 4 maanden na de beschikking (besluit over uw aanvraag) moet u de 2 energiebesparende maatregelen uitvoeren. Dit geldt ook voor de aanvullende maatregelen en zeer energiezuinige pakket.
- U laat alle maatregelen uitvoeren door bedrijven met een KVK-inschrijving.
- De aanvrager is verantwoordelijk dat alle uitvoerende partijen het uitvoerdersformulier ondertekenen. Dit moeten zij volledig en leesbaar invullen.
- Ontving uw vereniging al subsidie voor een maatregel? Dan ontvangt u als particuliere woningeigenaar geen subsidie meer.
Offertes Isolatie, vraag het nu aan!
Wil je gaan isoleren, dan is het handig (dus ook voor de subsidie) als je offertes met elkaar kunt vergelijken. Houhetwarm helpt je hierbij. Je kunt hieronder offertes aanvragen.
Offertes voor kruipruimte isolatie
Oeps! We konden je formulier niet vinden.
Opname webinar oktober 2016
Excuses voor de slecht beeldkwaliteit.