Isolatie
Pine Berg
Isolatie
10/14/2015
2 min
7

Spouwmuurisolatie en vocht

10/14/2015
2 min
7

Spouwmuurisolatie en vocht. Ik krijg regelmatig vragen over spouwmuurisolatie. Of het isoleren van de spouw geen risico`s geeft op problemen, zoals vocht, vorstschade of schimmel. Nee, zeg ik dan, als je maar goed ventileert. In huis, maar ook in de kruipruimte. Niet voor niets worden bij het isoleren van spouwmuren ventilatiegaten naar de kruipruimte geboord. Nu wordt mijn standpunt gelukkig ook weer eens bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Hierbij een paar interessante conclusies uit dit onderzoek naar feiten en fabels over spouwmuurisolatie. Naast ventilatie is een belangrijke voorwaarde dat de spouw, de gevelsteen, voegwerk en spouwankers vooraf geïnspecteerd moeten worden op geschiktheid voor spouwmuurisolatie door een SKG-IKOB gecertificeerd na-isolatiebedrijf.

Een paar weken geleden bezocht ik de bijeenkomst over (na) isolatie van de spouwmuur, georganiseerd door Duurzaam Gebouwd. Duurzaam Gebouwd is een netwerkorganisatie van bouwers die zich sterk maakt voor duurzame innovaties in de bouwsector. Te midden van energie-adviseurs en isolatie-deskundigen werd gesproken over feiten en fabels rond spouwmuurisolatie.

Wil je gratis offertes ontvangen voor spouwmuur isolatie? Klik dan hier om offertes aan te vragen!

Spouwmuurisolatie bespaart veel energie

Ariëtte Dommering, manager onderzoek bij de voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, presenteerde een onderzoek naar feiten en fabels over spouwmuurisolatie dat op initiatief van haar organisatie door de TU Delft is uitgevoerd. Spouwmuurisolatie is voor de huizenbezitter vaak een hele interessante manier om energie te besparen. Relatief goedkoop (voor een kleine stadswoning betaal je niet meer dan 1000 euro) en na een jaar of 4 heb je de kosten er al weer uit omdat je behoorlijk wat energie bespaart.

Spouwmuurisolatie en vocht

Misschien herken je dit: spouwmuurisolatie zorgt voor vochtproblemen als je de hele spouw vult met isolatiemateriaal. Nee, stelt het onderzoek, dit is niet zo. Spouwmuurisolatie en vocht zijn geen vijanden. Het meeste water stroomt aan de buitenkant langs de gevel weg. Bovendien droogt de spouwmuur voor 95% aan de buitenkant. Bij een normale spouwmuurconstructie wordt 95% van het vocht uit het buitenspouwblad aan de buitenzijde afgevoerd en maar 5% via de spouw. Om die reden is dus zeker geen luchtspouw nodig. Uiteraard moet het isolatiemateriaal wel goed worden aangebracht en bovendien moet het metselwerk in goede staat zijn. Maar als dit in orde is, krijgt vocht geen kans.

Kan je een spouw gevuld met afval isoleren?

ventileren om voet bij spouwmuur te voorkomen

Ventilatiegaten zorgen voor ventilatie van de kruipruimte. Hiermee voorkom je vocht bij spouwmuurisolatie

Veel spouwmuren hebben aan de binnenkant vaak uitsteeksels van cement. De zogenoemde speciebaarden. Ook komt het wel eens voor dat de spouw deels gevuld is met bouwafval. Onderzocht is of je dit soort spouwen wel kunt isoleren. Jazeker, stelt het onderzoek. Je kunt dit soort spouwen wel degelijk isoleren. Laat het eerst goed schoonmaken en vul de ruimte dan pas met isolatiemateriaal. Mocht dit schoonmaken niet lukken, dan is het beter om een andere manier van isoleren te kiezen, bijvoorbeeld gevelisolatie aan de binnenkant of, nog beter, aan de buitenkant.

Koudebruggen helemaal niet zo erg

Ken je het begrip koudebrug? Als je isoleert, moet je altijd letten op koudebruggen. Dit zijn plekken die niet goed zijn meegenomen bij de isolatie. Niet alleen sijpelt daar de kou toch nog doorheen, ook zou op dit soort plekken vochtophoping ontstaan. Met betrekking tot spouwmuurisolatie is dit laatste in ieder geval niet waar, aldus het onderzoek van Milieu Centraal en de TU Delft. Koudebruggen veroorzaken bij spouwmuurisolatie helemaal geen vochtproblemen, ze worden juist minder koud dan voordat de isolatie is aangebracht.

Spouwmuur isolatie gaat bijna altijd goed

Eigenlijk, stelt Ariëtte Dommering, gaat spouwmuurisolatie bijna altijd goed. En als het niet goed gaat, dan komt dit doordat de spouwmuur ongeschikt was voor het vullen van de spouw. Een goede inspectie vooraf voorkomt dat. „Problemen worden veel meer veroorzaakt door slechte ventilatie. Bij een normale ventilatie leidt spouwmuurisolatie niet tot vochtproblemen”, aldus Ariëtte Dommering.

Wil je gratis offertes ontvangen voor spouwmuur isolatie? Klik dan hier om offertes aan te vragen!

Reacties
Categorieën