Ruud Koornstra: hulp bieden bij isolatie

Ruud Koornstra interview. Velen praten over duurzaamheid. Energiebesparing, isolatie, zonnepanelen, windmolens. Allerlei (beleids-)organisaties roepen om het hardst hoe belangrijk duurzaamheid is. En dat we aan de slag moeten, voor het milieu en voor de toekomst van ons en onze kinderen. Maar ondertussen gebeurt er weinig bij de grootste groep die het verschil kan maken: de woningeigenaren. Huizenbezitters gaan niet massaal aan de slag met isolatie. Hoe kan dat en hoe krijg je mensen zover daadwerkelijk wat te doen?
Ik vroeg het Ruud Koornstra, ondernemer in duurzame innovaties. Een man die wens en daad samenbrengt in bedrijven. “Probeer niet het oude denken te veranderen, maar voeg iets nieuws toe.”

Ik (Houhetwarm.nl) vind dat je eerst moet beginnen met het isoleren van je huis voordat je zonnepanelen of  een warmtepomp laat installeren. Eerst die warme jas, dan pas je eigen energie duurzaam opwekken. Maar in de praktijk merk ik dat velen liever met die zonnepanelen aan de gang gaan dan met het isoleren van de kruipruimte of de spouwmuur. Ik vroeg Ruud Koornstra (wie is Ruud Koornstra? zie onderaan dit blog) hoe we Nederlanders aan het isoleren krijgen. Of liever, hoe maak je huiseigenaren enthousiast voor het omslaan van die warme jas.

Energieakkoord

Ook Koornstra ziet de grote kloof tussen de plannen en de uitvoering. Hij was betrokken bij het opstellen van het Energieakkoord. Op initiatief van de SER, De Groene Zaak en Prins Carlos de Bourbon de Parme is, samen met vele stakeholders, een plan gemaakt om Nederlanders te stimuleren om onder andere ook met isolatie aan de gang te gaan. Koornstra: “Het was een goed idee om met heel veel partijen nu eens echt goed over duurzaamheidsmaatregelen te praten, maar er is niet veel concreet uitgekomen. Je ziet dat nu al veel partijen aan het terugkrabbelen zijn. Waaronder de rijksoverheid. Die verdient veel aan het leveren van gas, dus die zijn helemaal niet zo happig op het stimuleren van isolatiemaatregelen.”

Koornstra: “Van de overheid moet je het niet hebben”

Nee, zegt Ruud Koornstra, van de overheid moet je het dus niet hebben. Maar wat zou je dan wel kunnen doen? Koornstra: “Laat ik een voorbeeld noemen. Ik heb een bedrijf in ledverlichting en daar vertel ik regelmatig over op bijeenkomsten. Ja, hoor ik dan, zo`n ledlamp is wel duur. Veel duurder dan een gewone lamp. Maar dan zeg ik, ja natuurlijk is hij duur, als je hem in de kast laat liggen. Dan is ie duur. Mensen vinden dat raar. Maar als je hem gebruikt waarvoor die bedoeld is, dan is het de meest voordelige lamp ter wereld.”

“Isoleren is geen gedoe”

Ruud Koornstra: “Dat geldt ook voor isoleren. Isoleren is een gedoe. Mensen vinden het lastig. Maar wat nou gedoe, het is helemaal geen gedoe. Via de gang gaat iemand je kruipruimte binnen en gaat aan de slag. Je hebt er geen omkijken naar, maar je zorgt er wel voor dat die warmte je huis in ieder geval niet meer via de grond kan verdwijnen.”

“Maar dit zeggen heeft geen zin”

Ruud Koornstra: “Dus je kan zeggen, het is weinig gedoe en als je goed isoleert hou je op den duur heel veel geld over. Maar dat werkt dus niet. Wat ook niet werkt is dit. Je kunt inzicht geven in het energieverbruik. Want zodra je weet waar je stroom naar toe gaat, dan ga je misschien ook energie besparen. Dus krijgen we straks allemaal de slimme meter en geven de grote energiemaatschappijen allemaal gratis tools weg waarmee je kan zien welk apparaat bij jou thuis de meeste stroom kost. Maar luister goed, energiemaatschappijen willen verkopen. Ze willen gas en elektriciteit verkopen! Natuurlijk is het goed om te zien waar je energieverbruik in gaat zitten. Maar vergeet niet waarom het juist de energiemaatschappijen zijn die dit doen.”

“We moeten het anders aanpakken”

“En nog gaan we met zijn allen dus niet massaal isoleren of energie besparen. Dus, dit moeten we anders aanpakken. Ik vind dat je niet het oude moet bestrijden. Je moet er juist iets nieuws naast zetten. Je moet op een andere manier kijken. Niet het oude vervangen, maar iets nieuws toevoegen.”

En dus stelt Koornstra dit: Als mensen niet zelf het initiatief nemen, dan moeten andere partijen opstaan. Zij moeten het initiatief voor isolatie nemen. Bijvoorbeeld door de zorg (lees kosten) voor energie uit handen van de klant te nemen.

“We moeten naar systemen die de energierekening overnemen”

Ruud Koornstra: “Hoe? We moeten bijvoorbeeld naar systemen die de energierekening overnemen. Die service verlenen. Die ontzorgen. Bijvoorbeeld. Je levert als energieleverancier een totaal energie pakket. Je levert een gezellige woonkamer. Warmte, licht. En in ruil neem je de energierekening over. Zijn mensen normaal 200 euro per maand kwijt, nu vraag je 150 euro per maand. Maar dan hebben ze wel eerst de spouw en de vloer geïsoleerd.”

“Of een ander voorbeeld. Nu zitten banken vaak met lastig te innen aflossingen van hypotheken. Het is inmiddels zo dat een groot deel van de vaste lasten van een huishouden naar de energierekening gaat. De bank zou je makelaar kunnen worden. De bank zegt: wij zorgen dat je energierekening naar beneden wordt gebracht. We gaan je huis isoleren. Daardoor gaan je vaste lasten naar beneden. En de aflossing omhoog. Zonder in te boeten op comfort. Dan ontzorgen ze.”

“Denk in U-bochten, in omwegen”

Ruud Koornstra: “Ik bedoel hiermee: Je moet in een U-bocht denken. Probeer via een omweg mensen hun woning te laten isoleren. Ik heb bijvoorbeeld de mobiliteitskaart XXImo. (Een kaart waarmee je je reisgedrag plant, registreert en betaalt, PB). Die kaart is niet duurzaam, die heeft niets met duurzaamheid te maken. Maar in de praktijk blijkt dat door de kaart veel van de mensen hun reisgedrag aanpast en andere keuzes maakt en tot wel 30 % minder autokilometers maken en ook hier niet inboeten op comfort van reizen. Ik zeg: denk dus in andere modellen om mensen aan het isoleren te krijgen.”

Over Ruud Koornstra

Ruud Koornstra is de initiatiefnemer van Tendris, een, zoals hij het zelf zegt, initiëringsmaatschappij voor duurzame bedrijven en producten. Voor elk product is een duurzaam alternatief mogelijk., zegt hij. Ruud Koornstra heeft onder andere bedrijven in ledverlichting en elektrisch vervoer.
Koornstra is een bekende in de wereld van de energiebesparing en duurzaamheid. Hij stelt zich verkiesbaar voor het Europees parlement. “Ik ben er van overtuigd dat duurzaam ondernemen geen “gat in de markt” is maar een “missing link” in de transitie naar een betere wereld voor iedereen. Ik hoop ondernemende mensen te overtuigen dat het anders kan. Ik wil mensen ervan doordringen dat duurzaamheid de sleutel is naar een beter, rijker leven.” (bron: www.ruudkoornstra.nl )

Aan de slag met isolatie?

Wil jij zelf aan de slag met isoleren? Vraag een offerte aan via Houhetwarm.nl Dan weet je hoeveel het je kost en wanneer de klus kan worden uitgevoerd.

  • Wat voor isolatie wil jij?
  • Naam*
    Voornaam
    Achternaam
  • Telefoon*
  • E-mailadres*
  • Adres*
  • Woonplaats*
  • Voorkeur isolatiematerialen?*
  • Ik geef toestemming aan Houhetwarm.nl om mijn gegevens te verwerken, zoals omschreven in de privacyverklaring.
  • *
    • Ja, ik ga akkoord