Prostelko is isolatiemateriaal voor de kruipruimte
Prostelko is een isolatiemateriaal voor de kruipruimte. Het is een isolatiefolie dat bestaat uit verschillende lagen aluminiumfolie, afgewisseld met luchtkussens. Ik wil weten wat je met dit isolatiemateriaal kan en hoe het wordt toegepast. Daarom kijk ik vandaag mee bij een isolatieklus van het bedrijf Quist Vloerisolatie uit Hardinxveld-Giessendam. In het naburige Dordrecht isoleren de medewerkers van dit bedrijf een kruipruimte van zo`n 74 vierkante meter. Een fikse klus, toch in 1 dag gedaan. (Inmiddels is dit isolatiemateriaal Prostelko niet meer in de handel. Isolatiebedrijven gebruiken inmiddels PIF isolatiefolie. Dit materiaal lijkt op Prostelko).
Quist Vloerisolatie
Met drie man is Quist Vloerisolatie vandaag bezig. Drie weken geleden werd op de bodem van deze vochtige (zeg maar natte) kruipruimte al een dikke kunststof oranje folie (in combinatie met noppenfolie) gelegd. Dit was nodig om het vocht uit de grond tegen te houden. Vervolgens moest de kruipruimte uitdrogen, voordat het isolatiemateriaal kan worden opgehangen. De onderkant van de vloer moet droog zijn. “Je gaat natuurlijk geen natte vloer inpakken”, aldus Johan Quist.
Natte kruipruimtes
Johan Quist, een ervaren isolatieman, werkt veel in natte kruipruimtes. “Hier in het westen van Nederland zijn bijna alle kruipruimtes nat. Een hoge grondwaterstand. Daar kan je niet veel aan doen. Maar het geeft veel vocht. Niet alleen in de kruipruimte, maar in het hele huis.”
Terwijl de mannen aan het werk zijn, praten we over isolatie en, opvallend, ook over vocht. Vocht is de vijand. Vocht tegen de onderkant van de vloer, ook als die is geïsoleerd met purschuim. Als je geen grondfolie legt, begrijp ik, zijn al je isolatie-inspanningen voor niets.
Zwarte muren van vocht
Quist vertelt het verhaal over een vochtige woning. Al het vocht uit de kruipruimte ging de woning in. Tot aan de nok aan toe. “Zwarte muren van vocht, afbladderend behang, noem maar op. Vreselijk voor die mensen. We legden het grondfolie neer en binnen een paar weken was het vochtprobleem opgelost. De bewoners dachten dat we al klaar waren, zo goed was het resultaat. Maar met de folie heb je alleen het vochtprobleem opgelost. Isolatie heb je dan nog niet.”
Zwaar werk in kruipruimte
Ik kruip door het luik van de kruipruimte en zie de twee mannen van Quist op hun rug liggen werken. Zwaar werk, lijkt me. Boven je macht werken en dat in een hele smalle ruimte. Dit is een kruipruimte van zo`n 60 centimeter. “Nog redelijk hoog”, zegt Quist, “vaker werken we in veel lagere kruipruimtes. Dan moet je je echt in allerlei bochten wringen om het werk goed te doen.”
Prostelko is een stevig isolatiefolie
Prostelko is een isolatiefolie welke in feite bestaat uit laagjes aluminiumfolie die door kleine luchtkussentjes uit elkaar worden gehouden. Het is een stevig materiaal en daardoor minder kwetsbaar. Beschadigingen kunnen makkelijk worden gerepareerd met een stukje tape. De isolatiewaarde blijft gelijk.
Hoe werkt Prostelko?
De werking van Prostelko is als volgt: de warmte van de vloer kan niet meer verdwijnen in de kruipruimte, want wordt tegengehouden door de folie. De warmte weerkaatst. Daarvoor zorgt de reflecterende folie. De lucht in de luchtkussentjes zorgen ook voor isolatie. Je kunt het bij vloerisolatie zowel voor houten als voor betonnen vloeren gebruiken. Ook voor gevelisolatie bij nieuwbouw is het geschikt.
De isolatiewaarde van Prostelko is hoog, zeker als je het vergelijkt met andere isolatiematerialen voor kruipruimte-isolatie. Vandaag gebruiken de mannen een vrij dikke variant. De bewoners van het huis kozen voor een isolatiewaarde (RC) van 4. En dat is hoog. Hoe dikker deze isolatiefolie hoe hoger de isolatiewaarde. Het isolatiemateriaal is in verschillende diktes en dus isolatiewaarden te krijgen.
Vastzetten op latten
Quist en zijn collega`s vinden Prostelko een fantastisch product, maar vraagt om een gedegen, professionele aanpak om aan te brengen. Want na de grondfolie is de eerst volgende klus het aanbrengen van smalle houten latten tegen de wanden. Daaraan wordt Prostelko vastgezet. De dunne latten worden niet rechtstreeks op de muur aangebracht, maar er zit een open ruimte tussen. Die wordt vervolgens met een beetje purschuim afgedicht. Quist: “Zet je de Prostelko direct op de fundering, dan krijg je later kiertjes. En daar kan dan weer lucht doorheen en dat moet je niet hebben.”
Prostelko in lange repen van 1.20 meter
Lange repen Prostelko worden via het luik de kruipruimte in geduwd. De maximale breedte is 1.20 meter. De stroken worden tegen het plafond aangezet. Al snel is het hele plafond van de kruipruimte, (de onderkant van de vloer) bedekt. Als een glimmende warme deken. Gasleidingen en waterleidingen blijven onder de deken en zichtbaar vanuit de kruipruimte. Die worden niet ingepakt. Koud water in de leidingen geeft condens (dus vocht). En een lek in een gasleiding kan vreselijke gevolgen hebben.
Luchtdicht verpakt
De kracht van Prostelko is dat de hele onderkant van de vloer wordt afgedekt. Luchtdicht verpakt. Want zodra de isolatiefolie aan de wanden en aan de onderkant van de vloer is afgezet, begint het afdichten. Met speciale brede tape wordt alles afgeplakt. De banen folie onderling en de aanhechting tegen de latjes. Er komt geen briesje lucht meer doorheen.
Quist: “Eigenlijk is dat nog het meeste werk. En werk dat je nauwkeurig moet doen. Daarom is het ook lastig om het zelf te doen. Het ophangen van de isolatiefolie is niet zo moeilijk, maar je moet het echt goed afdichten. Als er ergens nog lucht doorheen komt, dan daalt de isolatiewaarde gelijk.”
Offerte kruipruimte isolatie