Als je wilt gaan klussen met houten plaatmateriaal, valt er behoorlijk veel te kiezen. Om te zorgen dat je het juiste plaatmateriaal gebruikt voor jouw klus, lees je in dit artikel welke soorten plaatmateriaal er zijn en wat je ermee kunt doen!
1: MDF
MDF wordt gemaakt van samengeperste en verlijmde houtvezels. Hierdoor ontstaat een vlakke bovenlaag, met daaronder een enigszins korrelige structuur. Om te voorkomen dat het MDF splijt bij verwerking, is het belangrijk om áltijd voor te boren. Het materiaal wordt voornamelijk gebruikt in de interieurbouw, voor grote(re) en robuuste meubelstukken. MDF is makkelijk te verven en waterafstotend te verkrijgen.
2: Multiplex
Multiplex bestaat uit op elkaar gelijmde houtlagen, waardoor het een sterk, stevig en makkelijk verwerkbaar materiaal is. Deze laagjes kunnen zowel bestaan uit hardhout als uit zachthout. De zachthouten platen hebben een noestigere structuur en kunnen minder zwaar belast worden dan de hardhouten platen die een gladdere structuur hebben. Hardhout- en zachthout multiplex zijn beiden voorzien van een gladde toplaag. Het wordt daarom veel gebruikt voor het maken van meubels.
3: OSB
OSB plaatmateriaal wordt gemaakt uit verschillende lagen grove houtspaanders die met elkaar verlijmd zijn. Dit maakt het plaatmateriaal sterk, licht van gewicht en relatief goedkoop. Het is echter wel een behoorlijk grof materiaal, waardoor het minder makkelijk te verwerken is en voornamelijk wordt gebruikt in de constructiebouw.
4: Spaanplaat
Spaanplaat bestaat uit verlijmde fijne houtspaanders en wordt gebruikt voor constructieve klussen, simpele meubelstukken of als egalisatielaag onder een laminaat- of tapijtvloer. Dit plaatmateriaal is relatief goedkoop en bijzonder makkelijk om mee te werken.
5: Underlayment
Underlayment bestaat uit verschillende op elkaar gelijmde houtlagen. Dit zorgt ervoor dat het plaatmateriaal sterk is en goed verwerkt kan worden. Het plaatmateriaal heeft een grove en noestige uitstraling, waardoor het materiaal vooral wordt gebruikt in de constructiebouw als basis voor vloer- en dakconstructies. Underlayment koop je bij houtgroothandel Intriplex of een andere houtspeciaalzaak.