Minister Kamp haalt de krant met zijn plannen voor aardwarmte. Waarom haalt de doorgaande gaswinning de kranten niet? Wat is er aan de hand?
Je energierekening bestaat voor 70% uit gasverbruik. Je gebruikt gas voor het verwarmen van je huis, voor het koken van eten en voor warm water dat je gebruikt om te douchen of om je huis schoon te maken.
Gas straks ook uit Terschelling en Schiermonnikoog
Gas komt uit Groningen en er zijn plannen om naar gas te boren op Terschelling en Schiermonninkoog. In Groningen worden de aardbevingen veroorzaakt door de boringen. Wat de gevolgen zijn voor de beide waddeneilanden en voor het hele Waddengebied weet niemand. Maar dat dit gevolgen heeft voor de kwetsbare natuur is overduidelijk.
Aardwarmte in plaats van gas
Minister Kamp wil de vraag naar gas opvangen door aardwarmte te promoten. Het kabinet wil dat de komende jaren woningen en bedrijven verwarmd gaan worden door duurzame warmte en restwarmte. De gaswinning kan dan op een laag pitje.
Minister Kamp
Minister Kamp zegt hierover: “Ik vind dat we bij de aanleg van nieuwe energie-infrastructuur en bij vervanging of renovatie van gasnetten een toekomstbestendige keuze moeten overwegen tussen enerzijds gasnetten en anderzijds warmte(–koude)netten of alleen een elektriciteitsnet. Die keuze wordt steeds urgenter, omdat in veel steden het gasnet aan renovatie of vervanging toe is. Herontwikkeling van gebieden en renovatie van wijken zijn goede momenten om de warmtevoorziening te moderniseren en te verduurzamen. We moeten toe naar een gelijkwaardige positie van warmte naast aardgas en elektriciteit in ons energiesysteem. Daar zal ik met mijn beleid op sturen.”
Waarom niet beginnen met isolatie ipv aardwarmte onderzoeken?
Waarom is het beleid van het kabinet niet gericht op het stimuleren van een verlaging van de vraag naar gas? Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat de afhankelijk van fossiele grondstoffen onverminderd groot blijft? En waarom niet het isoleren van woningen stimuleren? En Waarom is de BTW op isolatiematerialen nog steeds 21%?
Dat zou ik wel eens willen weten.