Marian Blokker blogt over duurzaam verbouwen schuur en kantoor
Dit blog gaat over het duurzaam verbouwen van een oude schuur. Marian Blokker (lees verder over deze auteur bij haar eerste blog) verbouwde de schuur bij haar boerderij zo duurzaam mogelijk. Voor Houhetwarm.nl blogt zij over haar ervaringen. In dit vierde deel schrijft ze over de inrichting van een nieuw kantoor bij de schuur.
Duurzaam verbouwen schuur en kantoor:
- Het verwijderen van het asbest dak
- Het laten plaatsen van een nieuw dak met zonnepanelen
- Een grote kas aan de zuidzijde van de schuur
- Een kantoor aan de achterkant van de kas. (Verwarmt met de warmte van de kas).
Toen we hier zijn komen wonen, zo´n 12 jaar geleden, was de schuur in gebruik als een plaats waar broedmachines voor struisvogeleieren opgesteld stonden. Die eieren hebben een gelijkmatige temperatuur nodig en de bewoner voor ons had dat deel van de schuur redelijk goed geïsoleerd. Dat isolatiemateriaal bestond o.a. uit dakplaten van EPS die 11 cm dik zijn. We hadden meer dan genoeg van dit materiaal om te hergebruiken als tussenwand tussen kas en kantoor.
Duurzaam verbouwen is hergebruiken
Deze wand is 8 meter breed en tot de nok is het 7 meter hoog. Ik wilde wel graag licht in het kantoor dus er zijn 2 ramen geplaatst en een deur. Hiervoor hebben we geen nieuw materiaal voor hoeven aanschaffen, want het is allemaal van hergebruikt materiaal. Want als je wat bewaart, dan heb je ook wat. De ramen zijn voorzien van dubbel glas en de deur ook.
Warmte van de kas
Wat temperatuur betreft was dubbel glas misschien niet nodig omdat de kas ´s winters boven nul graden Celsius moet blijven. Maar ik wilde het kantoor graag goed geïsoleerd hebben zodat er weinig energie nodig is om het kantoor op temperatuur te houden. Dus ik ben meteen alles goed gaan isoleren en ik heb de kieren dicht, want later is dat veel lastiger en duurder.
Grenen vloerdelen
De wand van de kas is daarna voorzien van grenen planken die nog op de vloer hebben gelegen in onze woonkamer. Dit is een mooie stevige wand geworden waarbij het handig is dat je er van alles aan kunt hangen omdat het van hout is. De kas was toen eigenlijk wel grotendeels klaar.
Beginnen met mijn duurzame kantoor
Eindelijk konden we beginnen aan mijn nieuwe duurzame kantoor. Hiervan was het dak klaar, maar voor de rest moesten alle wanden nog gezet worden en van isolatie voorzien en ook de vloer nog gestort.
De vloer is met een dikke laag tweedehands Pur schuimplaten geïsoleerd. Dit materiaal vind ik persoonlijk niet erg prettig spul omdat er toch een paar kanttekeningen bij het productieproces te plaatsen zijn. En bij het uitharden van PUR-schuim komen chemisch verontreinigende stoffen vrij en als het in de brand vliegt komt er ook een zeer giftig gas vrij. Dus het is zeker mijn favoriete isolatiemateriaal niet. Maar als je een grote partij hebt liggen, wat geen doel meer dient en dus anders naar de vuilstort gaat, dan wil ik er wel over nadenken hoe dit het beste te gebruiken. We hebben alle platen gebruikt die we nog hadden liggen en een laag gemaakt van zo´n 25 cm dikte van deze platen.
Koudebruggen
Bedenk vooral dat je geen koudebruggen wilt tussen vloer en fundering en zorg ervoor dat er isolatie tegen de fundering komt en de fundering niet rechtstreeks grenst aan de betonvloer. Dus het plaatsen van de isolatie is met extra veel aandacht gebeurd. Daarover zijn verwarmingsbuizen gelegd om eventueel een vloerverwarming te kunnen aanleggen en tenslotte is er een laag van ca. 5 cm beton gestort en gevlinderd. Hierdoor heb je meteen een glad afgewerkte vloer die niet bedekt hoeft te worden.
|