Laatste nieuws zonnepaneel in dakpan

Laatste nieuws over zonnepaneel in dakpan. De zonnepaneel in de dakpan is te koop. De Zonnepan waar ik al eerder over schreef op Houhetwarm.nl heet nu de Zonne Energie Pan. Maar whats in a name, als het maar werkt! En dat doet het zeker, stelt ontwikkelaar Hans Cornelissen. Hij is trots op de ontwikkeling van de Zonne Energie Pan. Deze zonnepaneel in dakpan haalt een opbrengst van 100 kwh per vierkante meter. En dat komt al aardig in de buurt van de opbrengst van gewone zonnepanelen. 

De dakpan met daarin een klein zonnepaneeltje. Voor nieuwbouw en renovatie. Maar ook voor monumenten is dit een fraai alternatief voor normale zonnepanelen. Veel mensen vinden zonnepanelen op historische daken niet passen. Men vindt het gewoon niet mooi. Bovendien worden panelen vaak niet goedgekeurd door Monumentenzorg. Maar wat doe je dan als je toch je eigen stroom wilt opwekken?

Zonne Energie Pan (= Zonnepan)

Daarom is er nu de Zonne Energie Pan. In een gewone dakpan wordt het paneeltje gemonteerd. De kracht is de onzichtbaarheid. Je ziet dakpannen en geen zonnepanelen. Aan de achterkant zit een gat voor de bedrading. “Het was nog knap lastig om een dakpanfabrikant te vinden die een dakpan wilde maken met een gat in de achterkant”, vertelt ontwikkelaar Cornelissen. “Dat wilden ze niet omdat een gat de dakpan minder sterk maakt. Maar daar hebben we gelukkig een oplossing voor gevonden.” Die oplossing is dat de pan wel in zijn geheel wordt afgebakken, maar dat de plek waar het gat moet komen al is geperforeerd. Het stukje kan je na het bakken uit de dakpan tikken.

[phxoptin id=1430497424]

In augustus is de Zonne Energie Pan te koop

Vanaf augustus 2014 is de Zonne Energie Pan op de markt. Dan ligt er een flinke voorraad klaar om aan de eerste vraag te voldoen. In eerste instantie worden de zonnepaneeltjes gemonteerd op de Nelskamp F10 en R10. (Dit zijn type dakpannen. De Nelskamp is een normale keramische dakpan). Later volgt de G10 van ditzelfde type en daarna is de beurt aan de zonnepaneel in de Tuile du Nord, een dakpan die veel voor monumenten wordt gebruikt.

Hoe werkt het?

De Zonne Energie Pan

De zonnepaneeltjes zijn aan de achterkant met elkaar verbonden, via stringen van 20 tot 40 stuks. Die stringen worden vervolgens naar de omvormer geleid. Alle paneeltjes zijn gekoppeld aan 1 omvormer. Alle afzonderlijke panelen kun je in de gaten houden via een app. Iedere dakpan krijgt een eigen code. Zo kan je bijhouden wat de opbrengst per dakpan is. Ook weet je het direct als de opbrengst achterblijft of wanneer een Zonne Energie Pan kapot is. Maar snel gaan ze niet kapot, verzekert Cornelissen mij. “We geven 25 jaar garantie op de panelen.”

Zonnepaneel in dakpan voor monumenten

De ontwikkelaar ziet een grote toekomst voor Zonne Energie Pan. Cornelissen ziet veel monumenten met slechte daken. Logisch, want ook een dakpan heeft niet het eeuwige leven. En als je dan toch gaat vernieuwen, waarom dan niet gelijk deze dakpan met zonnepaneel op je dak leggen?

[phxoptin id=1430497424]