Kruipruimte isolatie of energie neutraal

The Climate Miles. Ze zijn bijna in Parijs. De wandeling van Urgenda die aandacht vraagt voor de oplossingen voor klimaatverandering. Dan hebben de wandelaars 580 kilometer afgelegd. In Utrecht was ik bij de start van de wandeling en liep een klein stukje mee. Maar dat was nog niet heel veel. Ik vind het zo`n goed initiatief dat ik ook de wandeling van Mechelen naar Brussel mee ben gaan lopen. 22 kilometer!

Urgenda is de organisatie voor duurzaamheid en innovatie die Nederland sneller duurzaam wil maken, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren. Directeur Marjan Minnesma van Urgenda is de drijvende kracht achter deze wandeling. Tijdens de route haakten veel initiatiefnemers op het gebied van duurzaamheid in. Ik had leuke gesprekken met mensen die, ieder op een eigen manier, bezig zijn met duurzaamheid.

Klimaatverandering

De opwarming van de aarde is een groeiend, wereldwijd, probleem. De gevolgen zijn gigantisch. Meer en langere periodes van hitte, heftige stormen en lange en forse regenbuien. Op sommige plekken is de aarde nu al niet meer leefbaar. Als we zo doorgaan dan nemen deze onleefbare plekken snel in aantal toe.

Klimaattop in Parijs

In Parijs start eind november de Klimaattop van de Verenigde Naties. Hier wordt door regeringsleiders van 195 landen besproken hoe de opwarming van de aarde kan worden gestopt. Het is de bedoeling dat alle landen afspraken maken en verplichtingen aangaan om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Dat dit een moeizaam proces is, bleek al bij de eerdere Klimaattop in 2009. Daar werden geen duidelijke afspraken gemaakt en de opwarming van het klimaat is sindsdien zeker niet tot stilstand gekomen.

Ons Huis Energie Neutraal

Urgenda wil energiebesparing en het opwekken van duurzame energie in Nederland versnellen. Een initiatief van deze organisatie is bijvoorbeeld Ons Huis Energieneutraal. Huizen worden in een dag of 5 compleet energieneutraal gemaakt. Dan heb je het niet alleen over isolatie, maar ook over de aanleg van bijvoorbeeld een warmtepomp, infraroodpanelen en zonnepanelen. Een complete make-over waarbij de huiseigenaar na afloop geen geld meer kwijt is aan energiekosten.

Voor 35.000 euro energie neutraal

De woningen variëren van kleine tussenwoningen tot vrijstaande stolpen, van monumenten tot nieuwbouw woningen. Voor elke woning is een oplossing bedacht die is toegesneden op het huis en de bewoners. Voor 35.000 euro kan je je huis energieneutraal maken. Een geweldig initiatief waarbij huiseigenaren de kans krijgen om in 1 keer alles aan te pakken. Bestaande woningen maken hiermee de verandering van fossiele energie naar duurzame energie. Urgenda is in overleg met banken om huiseigenaren een aanbod te doen om maandelijks dit bedrag van 35.000 euro af te betalen. Hiermee zou je na 15 jaar de schuld hebben afbetaald.

Complete aanpak

Urgenda gaat uit principe voor deze complete aanpak. Alleen dan, stelt Urgenda, maak je meters om de uitstoot van CO2 te verminderen. Ik vind het geweldig dat Urgenda deze aanpak heeft bedacht en bezig is om dit initiatief niet bij een handjevol huizen maar bij honderden woningen in Nederland uit te voeren. En als financierders meewerken, kunnen veel mensen hier aan meedoen.

Kostbaar

Toch zet ik mijn vraagtekens bij deze aanpak. Voor veel mensen is een bedrag van 35.000 euro heel veel geld en is het lastig in te schatten hoe je situatie is over een looptijd van 15 jaar. Als je begint met kruipruimte isolatie of spouwmuurisolatie dan ben je, vind ik, al behoorlijk op de goede weg. En de financiering is te overzien.  Natuurlijk is er wat voor te zeggen om gelijk groot te denken. Om je sterk te maken voor een aanpak die ook echt zoden aan de dijk zet voor het klimaat. Toch is het denk ik voor veel mensen nog een brug te ver. En dan kun je beter realistisch zijn en isolatie stimuleren.

Ik ben benieuwd hoe jij hier over denkt. Gaan voor het grote werk of stukje bij beetje? Je kunt hieronder een reactie achterlaten.