Isoleren is ventileren
20 augustus 2015 
2 min. leestijd

Isoleren is ventileren

Isoleren is ventileren. Dat geldt voor particulieren die gaan isoleren in een wat ouder huis, maar dat geldt ook voor bouwers van nieuwbouw woningen. Onlangs las ik een bericht in 1 van mijn dagelijkse nieuwsbrieven (Cobouw.nl) waarin weer eens werd gewaarschuwd voor de gevolgen van slechte ventilatie. Deze info wil ik je niet onthouden.

Veel bezitters van wat oudere woningen, en dat geldt ook voor mij, zijn gewend aan tocht en wind door het huis. Via kieren bij de deur, bij oude raampjes, noem maar op. Zo`n huis kan soms koud en klam aanvoelen. Kruipruimte isolatie, spouwmuur isolatie en dubbel glas verhelpen die optrekkende kou behoorlijk. Dus isoleren is echt goed en bespaart behoorlijk wat energie. Maar helemaal tochtvrij krijg je het nooit in een oude huis.

Isoleren is ventileren

En eigenlijk is dat maar goed ook, zo blijkt steeds vaker. Want, je weet het, wie gaat isoleren moet ventileren. En in een oud huis hoef je voor dat ventileren niet eens zoveel moeite te doen. Alhoewel een raampje open hier en daar natuurlijk geen kwaad kan.

Nieuwbouw slecht geventileerd

Erger is het gesteld bij nieuwbouw of grootschalige renovatie van huurwoningen. De overheid stelt voorwaarden aan nieuwbouw. Woningen die nu gebouwd worden (en dat is al een tijdje zo) moeten voldoen aan bepaalde energie-eisen. Sterker nog, als je als bouwer goed je best doet op energiebesparing levert je dat extra punten op.

Dichtgetimmerde huizen

Maar woningen worden bij wijze van spreke zo dichtgetimmerd dat er geen spatje frisse lucht meer binnenkomt. Ramen kunnen niet meer open. De lucht wordt geregeld via strak afgestelde ventilatiesystemen. En dat is niet goed voor het binnenklimaat. Niet goed voor je gezondheid. (En ook niet goed voor je huis overigens.)

isoleren is ventileren

Hoogleraar Annelies van Bronswijk

Op internet kom ik regelmatig de naam van Annelies van Bronswijk tegen. Een redelijk bekende Nederlandse deskundige op het gebied van gezondheid en wonen. Zij wijst regelmatig op de nadelen van energiebesparing. Energiebesparing gaat nu, zo stelt Van Bronswijk, ten koste van de gezondheid. En dat is niet goed. Bewoners klagen over hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en slechte concentratie. Al jaren pleit Van Bronswijk daarom voor hogere ventilatie eisen bij nieuwbouw.

Energiebesparing slecht voor de gezondheid

Men moet zich niet op energiebesparing storten, maar op de gezondheid van de bewoner van het huis. Zegt Van Bronswijk. En iedereen moet zelf kunnen bepalen of hij frisse lucht naar binnen wil laten. Dus bouw huizen waar ramen open kunnen en waar de bewoners zelf kunnen ventileren. Waar je het voorjaar naar binnen kunt laten, of de herfstwinden.

Alhoewel Van Bronswijk wat doorschiet door weinig belang te hechten aan energiebesparing (ik ben juist een voorstander van isolatie), heeft ze gelijk op het punt van de ventilatie-eisen. Ooit woonde ik in een pas opgeleverd appartementencomplex. De ramen konden wel open, maar mij werd gezegd dat ik dat beter niet kon doen, want dan bracht ik het ventilatiesysteem in de war. En ik hoorde de hele tijd een nare bromtoon van dat zwoegende ventilatiesysteem. Nee, koud was het er niet, maar een echt prettig binnenklimaat was het niet.

 

kruipruimte isolatie offertes houhetwarm

Reactie plaatsen