Isoleren met subsidie
29 januari 2016 
2 min. leestijd

Isoleren met subsidie

Isoleren met subsidie. De overheid gaat nu toch serieus werk maken van energiebesparende maatregelen voor koopwoningen. Een bedrag van 80 miljoen euro wordt beschikbaar gesteld. Mooi, maar jammer dat de subsidieregeling alleen wordt uitgekeerd bij een combinatie van maatregelen. Daarmee wordt, vind ik, voorbij gegaan aan woningeigenaren met een kleine beurs die graag stap voor stap hun woningen willen isoleren.

Isoleren met subsidie van 100 miljoen

Op zich weer goed nieuws op het gebied van duurzaamheid, deze week. Ook de Nederlandse overheid begint te begrijpen dat energiebesparing een deel van de oplossing is voor het klimaatprobleem. In totaal stelt het kabinet zelfs 100 miljoen euro beschikbaar. Hiervan wordt 80 miljoen euro besteedt aan een subsidieregeling voor energiebesparende maatregelen in koopwoningen. „De voorwaarde is dat particuliere woningeigenaar of Verenigingen van Eigenaren (VvE) een omvangrijke combinatie van energiebesparende maatregelen neemt in een bestaande woning”, aldus het persbericht van de rijksoverheid.

Het resterende bedrag wordt gebruikt om het Nationaal Energiebespaarfonds te verbeteren en voor een voorlichtingscampagne om energiebesparing te stimuleren.

Alleen combinatie van isoleren

De subsidie kan dus niet gebruikt worden voor bijvoorbeeld alleen kruipruimte isolatie. Of alleen dubbel glas. Of alleen spouwmuurisolatie. De voorwaarde voor de subsidie past binnen de aanpak waar veel gemeenten en milieu-initiatieven als Nul op de Meter en de Stroomversnelling voor kiezen. Acties vanuit de overtuiging dat het stimuleren en belonen van particulieren en bedrijven die het groot aanpakken, het beste resultaat opleveren. Het gaat dan om zoveel mogelijk energiebesparende maatregelen, liefst in combinatie met duurzaam opgewekte energie. Grote stappen en dus ook veel winst op het gebied van het beperken van de CO2 uitstoot. Denkt men.

Niet realistischmet-glaswol-kan-je-prima-isoleren

Helaas wordt hier voorbij gegaan aan de realiteit. En daardoor is de beoogde milieuwinst te verwaarlozen. Waar dit soort initiatieven, en nu dus ook de nieuwe subsidieplannen van de rijksoverheid, aan voorbij gaan, is de koopkracht en de daadkracht van de meeste woningeigenaren.

Isoleren kost je gewoon geld

Voor een gemiddelde kruipruimte isolatie betaal je 1500 euro. Voor een gemiddelde spouwmuurisolatie ben je 1000 euro kwijt. (gemiddeld hè, woon je groter, betaal je meer). Voor dubbel glas of Hr glas betaal je makkelijk 2000 euro, als het niet meer is. Dat is 4500 euro voor isolatie. Stel dat je daar een paar honderd euro subsidie krijgt, dan nog ben je 4300 euro kwijt. Best wel veel geld, vind ik. Zeker als je dat in 1 keer op tafel moet leggen.

Dagelijkse praktijk van de energieadviseur

Toevallig sprak ik deze week met een van onze energieadviseurs. Dagelijks geeft hij energieadvies aan huiseigenaren. Ook hij vindt het jammer dat nu weer alleen subsidie wordt gegeven voor de totale aanpak. Zijn ervaring, en die wil ik je hier niet onthouden, is dat huiseigenaren stap voor stap zijn advies opvolgen. Dus ze beginnen bijvoorbeeld met kruipruimte isolatie. Is er weer wat geld, dan volgt de volgende maatregel. En dat lijkt mij heel logisch. Zo doe ik het zelf ook.

Wel voor warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels

Helaas houdt de subsidiegever hier geen rekening mee. Overigens geldt wel een aparte subsidie voor duurzame energieopwekking via zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels of pelletkachels. De details van de subsidieregeling worden uiterlijk in de zomer van 2016 bekend gemaakt, aldus minister Blok (Wonen en Rijksdienst).

Wil je weten hoeveel isolatie jou kost?

Wie aan de slag gaat met isolatie, subsidie of niet, wil weten hoeveel het kost. Houhetwarm regelt dat isolatiebedrijven contact met je opnemen.

kruipruimte isolatie offertes houhetwarm

jan de ruiter
Door

jan de ruiter

op 30 Jan 2016

ik ben het helemaal eens met de visie dat een normale burger met een smalle beurs altijd kiest voor een gefaseerde isolatie van de wo ning dus moet de overheid niet uitgaan van combinatie isolatie maar van elkaar opvolgende fasen

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 31 Jan 2016

Beste Jan, dank voor je reactie. Ik vraag mij ook af waarom de overheid deze strategie hanteert. Uiteindelijk krijg je op deze manier niet de massa mee.

J.j.grootendorst
Door

J.j.grootendorst

op 30 Jan 2016

We stoken om warmteverliezen te compenseren Maximaal inzetten op isolatie is altijd prima Gezien de gasprijs verhoging kan de overheid wel wat meer doen

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 31 Jan 2016

Beste Jasper, Dank voor je reactie op isoleren met subsidie. Ja, mee eens.

Reactie plaatsen