Een goedwerkende verwarming is altijd fijn. Niet alleen het bedrijf dat jouw stroom- en gasprijzen bepaalt, heeft hier een aandeel in. Ook jijzelf kunt zorgen voor een goed onderhouden verwarming zodat je niet zonder verwarming komt te zitten.
Preventief aan de slag
Om te voorkomen dat je komt te zitten met een slecht werkende verwarming is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Dit doe je op een paar punten in het verwarmingssysteem. Zo is het verstandig om regelmatig zelf de standen te controleren en hier wellicht aantekeningen van te maken. Zo heb je altijd zelf in de hand dat je de juiste gegevens hebt. Dan kun je controleren op aanslag of dergelijke narigheden die de werking van de verwarming verminderen. Houd daarom de leidingen ook schoon door bijvoorbeeld af en toe een cleaner in de cv-installatie toe te voegen waardoor vuil losweekt. Daarna kan de installatie worden doorgespoeld waardoor het vuil zich zal verwijderen uit de installatie. Ook is het van belang dat de verwarming af en toe wordt ontlucht zodat hier schone lucht in komt, wat de werking van de verwarming verbetert.
Bij- en aanvullen
Een verwarming moet ook zo nu en dan aangevuld worden met water. Het water in de verwarming wordt door de gecreëerde energie opgewarmd en verwarmt zo het huis. Dit water moet moet af en toe dan ook ververst worden. Dit doe je door een slang aan de waterkraan te koppelen en deze vol te laten stromen met water. Vervolgens sluit je de kraan en sluit je de vulkraan aan op de vulslang. Nu draai je simultaan de waterkraan en de vulkraan open en vul je de cv-installatie met water.
Zelf instellen van installatie
Om de verwarming naar jouw wensen te laten werken kun je hier een eigen hand in hebben. Zo kun je bijvoorbeeld de temperatuur van de verwarming afstellen zodat je voorkomt dat er onnodig gasverbruik ontstaat. Houd bij het afstellen van de verwarming wel rekening met de optimale temperatuur van een verwarming, die tussen de 65 en 75 graden Celsius ligt. Als de prijzen niet helemaal naar wens zijn, kan overstappen van energieleverancier efficiënt zijn, maar tegenwoordig fluctueren de prijzen bij meerdere energieleveranciers. Wel kunnen prijzen verschillen bij concurrenten op moment van overstappen.
Op tijd aan de bel trekken
Ondanks dat de hierboven genoemde tips zouden moeten zorgen voor een lange levensduur van een verwarming, is het ook belangrijk dat je goed blijft controleren of bijvoorbeeld wel alle kamers met verwarming echt warm worden. Zeker na een onderhoudsbeurt kan het geen kwaad om even te controleren of alles het nog doet. Zet de kachel goed warm aan en check of er geen geuren of geluiden bij de ketel of verwarming vandaan komen. Ook moet het goed warm worden in alle ruimtes met verwarmingen. Anders kan er altijd een professioneel bedrijf komen die komt kijken naar de ketel. Niet alles gaat eeuwig mee en dus kan een ketel ook aan vervanging toe zijn. Als je echter eens in de zoveel tijd eens wat aandacht besteed aan de installatie, zou dit geen problemen moeten opleveren.