Houtkachels en luchtvervuiling, tien tips om goed te stoken

Houtkachels en luchtvervuiling. Tien tips om goed te stoken. Het kan beter en anders. Een houtkachel geeft een prettige warmte, het is een stralend middelpunt in de woonkamer, maar het kan voor de omgeving een bron van ergernis zijn. Immers, wanneer je niet goed stookt, ben je wel de veroorzaker van luchtvervuiling. Houhetwarm.nl zet een aantal tips op een rijtje hoe je goed kan stoken.

Tien tips om goed te stoken

Gebruik droog hout

Gebruik alleen droog hout of briketten. Hoe hoger het vochtgehalte hoe vervuilender de rook. Het vochtgehalte mag niet boven de 20% zijn. Is het hout gebarsten of laat de bast los, dan is het hout droog genoeg om te kunnen gebruiken.

Gebruik alleen hout

Gebruik niets anders dan hout. Dus geen oud papier of behandeld hout (behandeld met beits of verf). Dit geldt ook voor de allesbrander. Alles zal wel branden maar de uitstoot van schadelijke stoffen is groot wanneer je papier en behandeld hout gaat stoken.

Test het hout uit

Test de diverse houtsoorten uit. Ieder houtsoort heeft zo zijn eigen wijze van branden en elke kachel heeft zo zijn eigen wijze van stoken.

Kijk naar de kleur van de rook

Kijk naar de kleur van de rook uit de schoorsteen. Is de rook donker gekleurd dan stook je niet goed. Het kan zijn dat de schoorsteen niet goed trekt en geveegd moet worden. Donkere rook zie je ook wanneer je nat hout gebruikt of de luchttoevoer onvoldoende is. De kleur van de rook is wit of kleurloos als je goed stookt.

Schoorsteen vegen

Laat 1x per jaar de schoorsteen vegen voor een optimaal verbrandingsproces.

Kijk naar de kleur van de vlam

Kijk naar de kleur van de vlammen in de kachel. Gele, gelijkmatige vlammen zul je zien wanneer je goed stookt. Oranje vlammen geven aan dat de verbranding van het hout niet optimaal is.

Gebruik de juiste aanmaakblokjes

Gebruik geen aanmaakblokjes waarin paraffine zit, ook deze zijn vervuilend door de bewerking met paraffine.

Steek het aanmaakhout van boven aan

Steek de kachel vanaf boven aan. Hierdoor wordt al het hout volledig verbrand en is de kans op onvoldoende verbranding kleiner.

Erkend installateur

Laat de kachel altijd installeren door een erkend installateur. Deze zal je informeren over de juiste grootte van de kachel. Wanneer de grootte van de kachel en de grootte van de woonkamer op elkaar afgestemd zijn, kan je goed stoken en zal er minder “geknepen” nodig zijn wat het verbrandingsproces weer ten goede komt.

Denk aan isolatie

Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder je hoeft te stoken.