Hoe weet ik of mijn huis een spouw heeft?
07 juni 2015 
2 min. leestijd

Hoe weet ik of mijn huis een spouw heeft?

Hoe weet ik of mijn huis een spouw heeft? Alle woningen die nu gebouwd worden, hebben een spouw. Een spouw is de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur van de woning. Tot de jaren twintig van de vorige eeuw werden woningen nog zonder gebouwd. Later is men gaan bouwen met spouw en vanaf 1960 werd deze ruimte tussen de muren bij nieuwbouw verplicht. Deze verplichting werd ingesteld nadat het jaar ervoor, 1959, erg nat was. Veel woningen kregen te maken met vocht in de woning. De muur was doorgeslagen. In dit blog meer over de spouw van een woning en hoe je deze kunt laten isoleren.

Geen vocht door spouwmuur

Met een spouw kan het vocht niet door de binnenmuur slaan. Als de buitenlucht heel vochtig is, zal het vocht in de buitenmuur trekken. Wanneer de luchtvochtigheid lager is, zal het vocht uit de buitenmuur verdampen en op deze manier zijn vocht weer kwijtraken. 95% van het vocht wordt op deze manier afgevoerd. De overige 5% gaat via de spouw, maar dit is eigenlijk zo weinig dat ventileren van de spouw niet nodig is. Zorg daarom altijd dat de buitenmuur kan blijven “ademen”. Niet met verf of glazuur afsluiten en als dit toch het geval is, zorg dan voor een hele goede ventilatie van de spouw.

Wil jij ook je spouwmuur laten isoleren? Wil je weten hoeveel dit gaat kosten? Houhetwarm biedt gratis offertes voor spouwmuur isolatieDie kun je hier aanvragen.

Spouwankers in de spouwspouwmuurisolatie

De binnenmuur en de buitenmuur zijn met spouwankers met elkaar verbonden. Bij nieuwbouw worden de ankers gebruikt om het isolatiemateriaal aan de binnenmuur te bevestigen.

Hoe weet ik of mijn huis een spouw heeft?

Deze vraag is eenvoudig te beantwoorden. Je meet de dikte van de muur. Dit kan je het makkelijkst doen in de deuropening. Er is een spouw wanneer de muur ongeveer 25 cm dik is. Bij twijfel pak je de boormachine en je boort een gat, als je boor doorschiet heb je een spouw. De spouw moet voor spouwmuurisolatie 5 cm breed zijn. Als de ruimte tussen de muren minder is dan 5 cm kan het zijn dat het isolatiemateriaal niet egaal aangebracht kan worden waardoor er kans is op vochtproblemen.

Kan mijn spouw geïsoleerd worden?

De buitengevel moet in goede staat verkeren. Dus geen loszittende voegen of scheuren in de buitengevel. Schade moet altijd eerst hersteld worden voordat er spouwmuurisolatie aangebracht kan worden.

Endoscopie

In het verleden is de spouw wel gebruikt als stort voor het pui. Dan liggen er stukjes steen en ander materiaal in de spouw. Dat is niet goed, voor welk isolatiemateriaal dan ook. De spouw moet vrij van puin zijn en pas dan kan het isolatiemateriaal gelijkmatig verdeeld aangebracht worden. Op die manier ontstaan ook geen koudebruggen of vochtproblemen. Bij twijfel zal het isolatiebedrijf een onderzoek uitvoeren met een endoscoop. Dit is een camera op een stokje met een lampje. De camera kan onder een hoek van 90° kijken en op deze manier kan de spouw geïnspecteerd worden.

Wanneer kan mijn spouw niet geïsoleerd worden?

  • Als de spouw vervuild is
  • Als de buitengevel uit dampdichte (geglazuurde) bakstenen is opgetrokken
  • Als de buitengevel geïmpregneerd is met verf die geen vocht toelaat
  • Als de ruimte tussen de muren minder dan 5 cm breed is

Offerte spouwmuurisolatie

Wil jij ook je spouwmuur laten isoleren? Wil je weten hoeveel dit gaat kosten? Houhetwarm biedt gratis offertes voor spouwmuur isolatie. Die kun je hier aanvragen.

spouwmuurinfographic

Boris
Door

Boris

op 28 Jul 2017

Handig artikel om te lezen, zeker om te kijken of je eigen huis een spouw heeft of niet.

Reactie plaatsen