Hoe maak ik mijn keuken duurzaam
28 augustus 2013 
2 min. leestijd

Hoe maak ik mijn keuken duurzaam

Hoe maak ik mijn keuken duurzaam? Als mensen spreken over een keukenfacelift, dan wordt daar meestal mee bedoeld dat de oude keuken wat nieuwe frontjes en soms een nieuw werkblad heeft gekregen. Deze vorm van keukenrenovatie is functioneel, levert je een frisse nieuwe keuken op en is betrekkelijk eenvoudig te realiseren. Het nadeel is echter dat de inrichting van de keuken nagenoeg gelijk blijft. Wil je ook wat aan de inrichting van je keuken veranderen, dan kom je al snel bij een geheel nieuwe keuken uit. Met de volgende 3 stappen in je ontwerpproces maak je niet alleen een mooie keuken, maar maak je van deze keuken ook nog een duurzaam verantwoorde keuken. Erik Jansen blogt voor Houhetwarm.nl

Stap 1: principe-vragen

Duurzaamheid is een onderwerp dat bij iedereen een andere betekenis heeft. De keuken zou zijn doel voorbij schieten als hij niet meer prettig te gebruiken is en het gebruik verschilt per persoon. Stel jezelf daarom als eerst de volgende vragen:

Wat wil ik in mijn keuken? Bedenk hier hoe vaak je de keuken echt zal gebruiken en waarvoor deze dan gebruikt gaat worden. Als je alleen maar ontbijt zult maken, dan heb je een andere inrichting nodig dan wanneer je bijvoorbeeld vooral gerechten uit de Italiaanse keuken zult bereiden.

Wat staat de ruimte toe? De vorm en de grootte van de ruimte waar de nieuwe keuken komt, zijn bepalend voor de mogelijkheden. Meet de ruimte daarom goed op. In een afsluitbare ruimte van ongeveer 6 m2 is een kookeiland bijvoorbeeld niet de meest praktische indeling. Alleen wanneer de woning nog gebouwd moet worden, is alles mogelijk.

Wil ik een leef- of een kookkeuken? Verwacht je dat de keuken het kloppend hart van je gezinsleven wordt, kies dan een leef- of woonkeuken die aansluit op de rest van de woning. Als de keuken puur bedoeld is om veel en lekker eten te bereiden (de kookkeuken), dan zal deze een andere inrichting krijgen.

Als je voor jezelf een antwoord op deze vragen hebt, dan ben je al een stuk op weg naar de juiste keuken. Ook is nu het moment aangebroken om na te gaan nadenken over duurzaamheid.

Stap 2: Open of gesloten keuken?

Nu je een idee hebt over het type keuken, is de volgende vraag of het een open of gesloten keuken moet worden. Dit is vaak door middel van het plaatsen of weghalen van een muurtje al te bewerkstelligen. Plaats je de keuken in een afsluitbare ruimte, dan heeft dat m.b.t. duurzaamheid grote voordelen: (nb: de voordelen bij een gesloten keuken zijn grof gezegd de nadelen van een open keuken)

Geurtjes. Met een afgesloten keuken blijven de geurtjes beperkt tot de keuken. Dit komt het behoud van de meubels in de woonkamer ten goede

Verwarming. Bij een afgesloten keuken verspil je geen energie omdat je deze niet constant, net als de rest van de woning, op een aangename temperatuur hoeft te houden. Door je eigen activiteit, en door de verschillende warmtebronnen in de keuken, zal deze snel genoeg opwarmen wanneer je er bezig bent.

Aanpasbaarheid. Een gesloten keuken kun je, wanneer je maar wilt aanpassen qua uiterlijk, machinepark, inrichting etc. Bij een gesloten keuken hebben dit soort aanpassingen geen effect op de woonkamer.

Ventilatie / afzuiging. Het is niet perse nodig om een afzuigkap te gebruiken in een afgesloten keuken. Een raampje dat open en dicht kan is een perfect alternatief dat geen energie kost en zelfs frisse lucht mee naar binnen brengt.

Waterbesparing. Als je in de keuken geen vaatwasser hebt, dan levert de gesloten keuken ook water- en energiebesparing: Je kunt de vuile vaat langer laten staan en een goede handwas doen als je daadwerkelijk wat af te wassen hebt. Per bestek of servies-stuk zul je gemiddeld minder warm water gebruiken.

Efficiëntere inrichting. Een afgesloten keuken is vaak efficiënter in te richten zodat er meer werkblad overblijft. Per saldo meer keuken op een kleiner oppervlak.

Natuurlijk heeft een gesloten keuken ook nadelen. Het meest gehoorde nadeel is hierbij dat er minder sociale interactie mogelijk is en ook lijkt de woonkamer hierdoor vaak kleiner.

Keuze gemaakt?

Als je een keuze hebt gemaakt naar aanleiding van bovenstaande punten, dan kun je beginnen aan het daadwerkelijke ontwerp van de keuken zelf. In het 2e deel van dit artikel lees je uitgebreid over kookzones, minimale afmetingen en andere duurzame keuken-inrichting tips.

Reactie plaatsen