Grootouders vragen fietsend aandacht voor klimaatverandering
25 augustus 2016 
1 min. leestijd

Grootouders vragen fietsend aandacht voor klimaatverandering

Maak jij je ook zorgen over de opwarming van de aarde? En ben je opa of oma? Op initiatief van de duurzaamheids organisatie Urgenda is een nieuwe beweging opgestaan: Grootouders voor het klimaat. De eerste actie is een fietstocht van Den Haag naar Groningen om aandacht te vragen voor de negatieve gevolgen van de klimaatverandering. Fiets ook een stukje mee! Aanmelden kan onderaan dit blog.

Grootouders zien hoe het klimaat de afgelopen 50 jaar al veranderd is. De nieuwe beweging Grootouders voor het klimaat wil laten zien dat er in Nederland vele opa’s en oma’s zijn die zich zorgen maken over de wereld waarin hun kinderen en kleinkinderen opgroeien. Zij verlangen meer actie om klimaatverandering te voorkomen. In verschillende landen zijn al Grandparents for Climate actief, de Grootouders voor het klimaat sluiten aan bij deze bredere internationale beweging.

Gevolgen opwarming van de aardegrootoudersvoorhetklimaat

Het wordt voor iedereen steeds duidelijker dat het klimaat nu al aan het veranderen is en klimaatverandering niet pas over 100 jaar plaatsvindt. Record na record sneuvelt op het gebied van hitte, overstromingen, bosbranden en smeltend ijs. In Nederland was er wateroverlast en hadden boeren en tuinders dit jaar veel schade door ondergelopen akkers en hagelstenen zo groot als biljartballen. Grootouders zien de verschillen als geen ander.

Actieplan van Urgenda (en van Houhetwarm!)

Uit het persbericht van Urgenda: “Als we willen voorkomen dat klimaatverandering een ontwrichtende werking krijgt op de samenleving, dan zullen we binnen 15 jaar moeten stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen. Dat vereist een actieplan dat met hoge urgentie wordt uitgevoerd. Belangrijke onderdelen daarin moeten zouden zijn: alle huizen en kantoorpanden energieneutraal maken, alle personenauto’s elektrisch laten rijden, een omslag in de vervuilende industrie, het sneller opschalen van zonne- en windenergie en het gebruik van aardwarmte.”

Fietstocht van Den Haag naar Groningen

De Grootouders voor het Klimaat fietsen, samen met vele anderen, van Den Haag naar Groningen. Dit is van dinsdag 6 t/m vrijdag 9 september. Onderweg, en dat is misschien voor jou interessant, worden diverse duurzaamheidsinitiatieven bezocht. Iedereen kan overigens meefietsen, je hoeft geen opa of oma te zijn!. Ook hoef je niet het hele stuk te fietsen. 1 etappe kan ook.

Meer informatie en aanmelden kan hier

 

Hubèr Buijsman
Door

Hubèr Buijsman

op 28 Aug 2016

Als regiospinner van Urgenda, steun ik deze actie van harte. 7 september heeft de actie een overnachting in de Noordoostpolder. De Noordoostpolder koploper in zon en PV vermogen. Als bestuurslid van de Energie Pioniers willen we deze actie kracht bij zetten. We tonen op deze avond in Marknesse de introductiefilm en openen het eerste postcoderoosproject. ( Jouw zonnepanelen op het dak van een goede buur, de regering helpt een handje en u hoeft geen energie belasting meer te betalen. )

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 29 Aug 2016

Beste Hubèr, Dank voor je reactie.

Reactie plaatsen