Een groen dak met sedum in de dakpannen. Hoe mooi kan het zijn. Product vormgever Roel de Boer bedacht het. Hij noemt deze revolutionaire vinding: de Green Roofing Tile. Of in goed Nederlands: de groene dakpan. Pine Berg van Houhetwarm.nl sprak met Roel de Boer over dit nieuwe product en of en hoe deze groene dakpan ook jouw dak groen kan maken.
Groene daken ( of een sedum dakbedekking) zijn bekend. Die worden in Nederland steeds vaker aangelegd. Meestal op een plat dak (soms op een schuin dak) worden plantjes gezet. Vaak zijn dit sedum plantjes, die nemen veel vocht op en doen het onder alle weersomstandigheden goed. Een groen dak is onder meer warmte regulerend en vangt fijn stof op.
Maar, je hebt wel een plat of een niet al te schuin lopend dak nodig (maximaal 45 graden). Een gemiddeld huis heeft een hellend dak met dakpannen. Daar kan je geen groen dak op leggen. Aarde (of liever substraat) en plantjes hebben hierop geen houvast en glijden naar beneden.
Een dakpan waar een plantje in kan
Daarom bedacht vormgever Roel de Boer de groene dakpan. Een dakpan die nog het beste te omschrijven is als een traditionele friet zak. Een trechter waarin vocht absorberende korrels en het (sedum) plantje gestopt kunnen worden. De trechter is onder open, zodat het overtollige regenwater weg kan lopen.
De Boer tekende het ontwerp, begon met experimenteren en produceert nu de groene dakpan op kleine schaal van hergebruikt plastic. In zijn tuin staan tientallen trechtertjes in verschillende vormen en met verschillende soorten plantjes. De Boer: ,,De plantjes moeten zichzelf redden. Op het dak zijn de omstandigheden extremer dan gewoon in de tuin. Ze moeten een lange periode van droogte aankunnen.” Verschillende soorten zijn mogelijk om in de dakpan te stoppen. Je kunt er in principe alles inzetten, hoewel een geranium of een yucca niet aan te raden zijn.
Voordelen van de groene dakpan
De Boer ziet veel voordelen. ,,Dakpannen hebben nu eigenlijk maar 1 functie. Water tegen houden. Maar je kunt meer dingen met dat water en de dakpan doen. Het hemelwater wordt bij de gewone dakpan afgevoerd en komt in het riool terecht. En dat is zonde. De korrels en de sedum in de groene dakpan nemen veel water op. Ook als het lang en zwaar regent. Het absorptievermogen is enorm. Het ontwerp kan dit ook hebben en wordt zeker niet te zwaar voor de dakconstructie.”
,,Bovendien”, zegt de Boer, ,,is zo`n groene dakpan heel goed voor de biodiversiteit. De plantjes trekken weer insecten aan. En een dak vol met groene dakpannen reguleert de warmte. Zomers is je huis koeler, `s winters blijft het warmer”.
Is de groene dakpan praktisch?
Goed voor het milieu, die groene dakpannen. Maar is deze vinding ook praktisch? Kan je de dakpan gelijk gebruiken? ,,Zeker”, zegt Roel de Boer. ,,De dakpan is licht, dus in principe zou je hem direct op de bestaande panlatten kunnen leggen. En wie kiest voor deze pan, zou ook met een vlak kunnen beginnen, in plaats van een heel dak.”
De groene dakpan is nu nog niet te koop. Als de Green Roofing Tile helemaal is uitgetest en goedgekeurd (waterdicht!), brengt De Boer zijn product op de markt. Daarvoor heeft hij een behoorlijk startkapitaal nodig, waarvan het grootste deel besteedt zal worden aan de kosten van een mal. Met zo`n mal kan hij machinaal gaan produceren. De Boer zoekt mensen die willen investeren.
Dan wordt de dakpan misschien ook voor veel gemeenten interessant. Zij geven nu subsidie voor het afkoppelen van het hemelwater. Mensen krijgen geld als ze beslissen het regenwater niet meer in het riool te laten stromen, maar in hun tuin. Eenzelfde subsidie zou ook uitgekeerd kunnen worden als je met de groene dakpan het grootste deel van het hemelwater opvangt.
Laatste nieuws over de groene dakpan
In maart 2014 sprak ik weer met Roel de Boer. Inmiddels heeft hij de dakpan en de sedumplantjes door en door getest. Hij bouwde zelfs een huisje, met als dakbedekking de groene dakpan met de sedumplantjes. “Ik heb er een matras in gelegd. Dat blijft helemaal droog. De hele winter heeft het huisje buiten gestaan. Kurkdroog gebleven, ik heb er zelfs in geslapen.”
De dakpan is nu te koop, maar wordt nog handmatig gemaakt. Een bezwaar is dat de pannen van het dak moeten om plaatst te maken voor het systeem met de puntzakjes met sedumplantjes. Zeker als je net een nieuw dak hebt laten leggen, is de drempel hoog om met het systeem van De Boer aan de gang te gaan.
Het blijft lastig om de dakpan in productie te nemen. De Boer: “Het blijft natuurlijk een fantastisch systeem, ook als alternatief voor een groen dak dat je niet op hele schuine daken kan plaatsen. Je kan er ook verschillende soorten sedum in doen, zodat niet een soort gaat overheersen. Maar het zou fantastisch zijn als ik het in ieder geval ergens kan realiseren. Dan ben jij de eerste in de wereld met dit unieke systeem op je dak.”
Lees meer over de Green Roofing Tile op de site van Roel de Boer.
levien drost
op 30 Apr 2016