Gordijnen met een isolerende werking, ideaal!
20 augustus 2019 
1 min. leestijd

Gordijnen met een isolerende werking, ideaal!

Enkel glas vervangen voor dubbel of HR glas, spouwisolatie aanleggen en radiatoren isoleren: allemaal vertrouwde manieren van isoleren die bewezen effectief zijn bevonden. Maar heb je ooit gehoord dat je je woning kunt isoleren met gordijnen? Dit is niet alleen een praktische oplossing, ook verhoog je de sfeer in je huis! We gaan in dit artikel dieper in op isolerende gordijnen.

Bespaar 210 euro per jaar

Door goede raambekleding op te hangen en deze ook te sluiten wanneer het donker wordt, bespaar je op jaarbasis in een vrijstaand huis al snel 270 m3 aan gas. Dit komt neer op 210 euro per jaar! Minder stoken levert naast een financiële opsteker ook een CO2-uitstoot reductie op.

Doordat gordijnstof warmer wordt dan het glas tussen je kozijnen, voelt het binnen behaaglijker aan wanneer je gordijnen gesloten zijn. Daarnaast vermindert het de tocht waardoor de verwarming een graadje lager kan.

Tip: Een vrije verwarming doet wonderen

Hoe dikker de overgordijnen, hoe beter ze isoleren. Let er op dat de gordijnen niet voor je radiatoren hangen want dan werkt het averechts! Doordat je bij blokkade van de radiator de warmte tegenhoudt verwarm je de muur in plaats van je woning. Heb je dus radiatoren onder je ruiten? Dan is raambekleding op maat tussen je kozijnen een betere oplossing.

Unieke plisségordijnen

Plisségordijnen hebben een honingraatstructuur dat is ontwikkeld om de isolerende waarde te verhogen. Door de plisségordijnen in de dag (tussen het kozijn) te plaatsen houd je je woning in de winter aangenaam warm en in de zomer lekker koel. 

Isolerende raambekleding naar cijfers

Milieucentraal.nl onderzocht welke raamdecoratie de beste isolerende waarde heeft, in combinatie met verschillende glastypes. Zie bijgaande tabel. (Isolerende raambekleding, 2019).

Type vensterglas Soort raambekleding U-waarde (hoe lager, hoe beter)
Enkel glas     Geen 5,3
Standaard (rol)gordijn 3,2 – 3,4
Dubbel plisségordijn met aluminium coating 2,1
Houten jaloezieën 2,1
Dubbelglas Geen 2,8
Standaard (rol)gordijn 2,44
Enkel plisségordijn 2,17
Dubbel plisségordijn met aluminium coating 1,52
Dubbelglas HR Geen 2,0
Houten jaloezieën 1,4
Dubbelglas HR++ Geen 1,1
Standaard (rol)gordijn 1,04
Enkel plisségordijn 0,99
Dubbel plisségordijn met aluminium coating 0,83

Bekijk wat de meest praktische oplossing is voor jouw raampartij en isoleer je woning extra goed door middel van raamdecoratie!

Reactie plaatsen