Gezellig een lekker vuurtje stoken in een buitenkachel
24 april 2014 
4 min. leestijd

Gezellig een lekker vuurtje stoken in een buitenkachel

Wil jij ook wel eens gezellig een lekker vuurtje stoken in een buitenkachel? En dan niet een klein stukje hout, maar gelijk een hele boomstam? Dat kan. De Spruce Stove is een fraai vormgegeven buitenkachel, gemaakt door vormgevers Roel de Boer en Michiel Martens. Houhetwarm.nl sprak met Roel de Boer over deze aantrekkelijke buitenkachel, bedoeld voor mensen die een lekker fikkie willen stoken. De kachel is geschikt voor  strandtenten, evenementen of als je een grote tuin hebt.

Een koud atelier verwarmen. Daarmee begon het idee voor deze fraaie houtkachel. De Boer: “We werken in een groot atelier en zo`n ruimte is lastig te verwarmen. We gingen op zoek naar een houtkachel, maar dachten al snel, waarom gaan we er niet zelf eentje maken?”

 

Vuurtje stoken

Net als veel mensen houden De Boer en Martens van een vuurtje stoken. Gewoon een fijn fikkie maken. Lekker met hout en vuur aan de gang. De Boer: “Met kachels heb je twee ontwikkelingen. Er zijn houtkachels die gemaakt zijn om een hoog rendement te halen. En er zijn kachels die sfeer in huis brengen en waar je gezellig voor gaat zitten. Wij hebben nog een derde categorie toegevoegd. Houtkachels voor mensen die het leuk vinden om een vuurtje te stoken. Die graag met het vuur aan de gang gaan. Een beetje poken en rommelen.”

Buitenkachel

Vanuit die gedachte zijn de vormgevers aan de slag gegaan. In eerste instantie werd het een ontwerp voor binnen, maar al snel bleek dat de kachel vooral voor buiten geschikt is, zeker vanwege de omvang van het hout dat je gaat stoken.. De Boer: “Het binnenmodel blijft overigens wel bestaan. Die nemen we verder in ontwikkeling.”

Wat is de Spruce Stove?

De Spruce Stove is een roestvrij stalen buitenkachel waar stukje bij beetje een hele boomstam in verbrand kan worden. Het is een ronde trommel met aan de achterkant een schoorsteenpijp naar boven. Uitgangspunt is een diafragma (zie de foto`s) aan de voorkant, dat zich naadloos rond de boomstam sluit. De kale boomstam wordt een stukje in de kachelopening geschoven.
Het diafragma sluit en het stuk brandt op. Is het eenmaal opgebrand, dan duw je gewoon de boomstam weer een stukje de kachel in. De Boer: “Het diafragma kan je met behulp van een hendel groter of kleiner maken. We hebben een diameter gemaakt van 40 centimeter. Hierin kunnen boomstammen van 7 tot 15 centimeter. Je kan dus ook wat dikkere stammen de kachel induwen.”

Wanneer is het tijd voor een nieuw stukje stam?buitenkachel

De makers van de Spruce Stove buitenkachel ontwikkelden een hele filosofie om de kachel heen en gingen vanuit dit uitgangspunt aan de slag met het ontwerp. De Boer: “Onze buitenkachel appelleert aan het fikkie stoken. Gewoon een vuurtje en daar ga je gezellig omheen staan of zitten. En dan is de kachel een bron van discussie. Wanneer duw je de boomstam er weer in?”

Buitenkachel geeft eindtijd aan

De Boer: “Het is ook een nieuw soort tijdindicatie. In deze tijd bestaat er geen eindtijd meer. Vroeger leefde je met de zon. De zon ging onder en jij stopte. Nu kan je altijd doorgaan, niets houd je meer tegen. Stoken met een boomstam geeft een vorm van tijd aan. Je hebt met deze buitenkachel iets wat de tijd aangeeft. En daar zit ook een sociale binding in. Je blijft nog tot de boomstam opgebrand is. Of je gaat weg als het stukje boomstam is opgebrand. Die tijdindicatie is interessant. Een omsloten tijdskader noem ik het. Ik denk dat daar behoefte aan is.”

Afmetingen buitenkachel

De Spruce Stove is een compacte kachel, die je als een soort bouwpakket koopt. De afmetingen zijn:

  • Breedte: 60 centimeter
  • Diepte: 80 centimter
  • Hoogte: 235 centimeter
  • Gewicht: 50 kilogram

Aanmaken als gewone houtkachel

De buitenkachel maak je aan net als een gewone houtkachel. Eerst een klein vuurtje maken met wat aanmaakhout en als je een lekker fikkie hebt gestookt, duw je een droge boomstam erin. Je sluit het diafragma en stoken maar.

Kopen Spruce Stove

De Spruce Stove is nu al te koop. Hij kost 4200 euro, inclusief btw. De Boer: “Voor horeca op en bij het strand bijvoorbeeld zijn het geweldige kachels. Je hebt je bezoekers iets extra`s te bieden. En er is genoeg plek om hout te bewaren.”
Mogelijk is het lastig om lange boomstammen te vinden. De ontwerpers zoeken hiervoor nog leveranciers. Maar niet getreurd. Je kan er natuurlijk ook wat kleiner hout in branden.

Interesse in deze buitenkachel?

Wil je deze buitenkachel kopen of heb je interesse? Vul het formulier interesse in buitenkachel in en we nemen snel contact met je op.

 

 

Reactie plaatsen