Energierekening naar beneden met energiebesparende maatregelen

Is jouw energierekening te hoog? Wil je aan de slag met energiebesparende maatregelen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Een hoge energie rekening is nergens voor nodig. Zeggen de duurzaamheidsadviseurs Remco Kamer en Martijn in `t Veld van het Utrechtse duurzaamheidsadviesbureau D-ants. Ze adviseren over energiebesparende maatregelen. Voor koop- en huurwoningen, bedrijven, monumenten en VVE`s. Remco Kamer: „Wij kijken waar de kansen liggen op het gebied van duurzaamheid.”

De adviseurs van D-ants gaan voor duurzaamheid, samen met hun netwerk van deskundigen. Martijn in `t Veld woont in een jaren dertig woning en wilde een paar jaar geleden aan de slag met duurzaamheid. Vriend en compagnon Remco Kamer, afkomstig uit de bouwwereld: “Maar zo eenvoudig was dat nog helemaal niet, merkten we. We kwamen erachter hoe ingewikkeld het was. Samen zijn we aan de slag gegaan. En na dit huis waren de buren aan de beurt en vervolgens de hele straat. Vorig jaar hebben we 700 huishoudens van een energieadvies voorzien. Ons doel is dat we zoveel mogelijk mensen willen helpen met het verduurzamen van de woning”, aldus Kamer.

Energiebesparende maatregelen

De werkwijze van D-ants is als volgt. In eerste instantie wordt een gesprek gevoerd over de wensen van de klant. Remco Kamer: “We voeren de gesprekken bij de aanvrager thuis. Wat vind je belangrijk op het gebied van duurzaamheid? Gaat het je om de energie, om comfort of doe je het voor het milieu.”

De invalshoek energie, comfort of milieu bepaalt welke maatregelen worden geadviseerd. Vaak lopen deze invalshoeken samen op. Wie kiest voor isolatie bijvoorbeeld, verhoogt het wooncomfort, maar verlaagt ook de energierekening en is goed bezig voor het milieu.

Kansen voor duurzaamheid

Kamer: “Vervolgens gaan we kijken waar de kansen liggen op het gebied van duurzaamheid. En dat is heel breed. Dat gaat van isolatie, een groen dak, een grijswater systeem, tocht, kouval en ventilatieproblemen tot alternatieve energiebronnen als bijvoorbeeld zonnepanelen. Allemaal rekening houdend met de wensen van de bewoners en de biodiversiteit in en om het huis.”

Haal je energierekening naar beneden

Na dit bezoek wordt een rapport opgemaakt, met daarin de kansen en mogelijkheden. Kamer pleit voor een duidelijk rapport. “Wij geven geen EPA advies. Bewust niet. Een EPA advies is veel te technisch. Mensen begrijpen dat niet. We geven in begrijpelijke taal tekst en uitleg over de energiebesparende maatregelen die mensen kunnen nemen en hoe ze de energierekening naar beneden kunnen halen.”

EPA certificaat en energielabel

Een EPA advies (EPA staat voor energieprestatieadvies) geeft een overzicht van het huidige energieverbruik en wat de mogelijkheden voor verbetering zijn. Je krijgt inzicht in kosten en baten en een heus EPA certificaat. Overigens, om verwarring te voorkomen. Een EPA advies is veel meer dan het energielabel voor je woning. Je energielabel wordt met beperkt onderzoek berekend en geeft je huidige energieverbruik aan. Niet wat je kan doen om je gemiddelde energieverbruik te verlagen. Kamer: „Dit EPA advies is vreselijk ingewikkeld om te begrijpen voor mensen die niet bouwkundig zijn.”

Aan de slag met isolatie

Je kan, met het rapport van D-ants in de hand, aan de slag. Je kunt zelf aan de gang of D-ants helpt met het aanvragen van offertes en keuze voor bedrijven of zelfs met de begeleiding van de hele uitvoering.

Prijs en kosten energieadviseur

De kosten voor deze adviseurs zijn:

Voor een algemeen energieadvies: €300

Voor advies en begeleiding aanvragen offertes: €175

Voor begeleiding uitvoering: €450

Onafhankelijk advies

Ik ben voor Houhetwarm altijd op zoek naar bedrijven die onze bezoekers goed van dienst kunnen zijn. En met goed bedoel ik in dit geval vooral onafhankelijk. Onafhankelijkheid is een lastig iets in de bouw- en isolatiewereld. Ook voor energie adviseurs is het niet makkelijk om onafhankelijk te opereren. Maar de ene energieadviseur is de andere niet.

Onafhankelijke duurzaamheid adviseurs

Remco Kamer noemt het „wc eend geeft advies over wc eend” en heeft een broertje dood aan dit soort constructies. Als klant heb je geen idee hoe deze wereld in elkaar zit. Er zijn ook adviseurs die vragen een minimaal bedrag voor hun energieadvies. Maar die leggen vervolgens een offerte neer van hun eigen bedrijf om maatregelen uit te voeren. Ja, dan betaal je voor het advies niet veel. Maar hoeveel is zo`n advies dan waard, vraag ik me af.”

Wil je graag goed advies?

[phxoptin id=1430498508]

 

Hierbij een filmpje met de duurzaamheidsadviseur van D-ants aan het werk.