Een sauna kopen? Kies voor een sauna met goede isolatie
22 augustus 2018 
1 min. leestijd

Een sauna kopen? Kies voor een sauna met goede isolatie

Je gaat regelmatig naar de sauna, maar eigenlijk zou je het veel prettiger vinden om een thuissauna aan te schaffen. Met een sauna in huis bepaal je zelf wanneer je de warmte op wil zoeken, zonder dat je naar de plaatselijke sauna moet rijden. Ook bespaar je op de lange termijn geld met een sauna in huis, aangezien je geen dure entree meer hoeft te betalen voor de sauna in de buurt.

Thuis of plaatselijke sauna bezoeken?

Velen dromen van een sauna in huis, maar kiezen er toch voor de plaatselijke sauna te blijven bezoeken. Dit komt omdat zij bang zijn dat een sauna in huis veel energie kost. Toch hoeft dit niet het geval te zijn. Koop je een thuissauna met goede isolatie, dan is de stijging van de energierekening minimaal. Meer hierover, lees je in dit artike

Het energieverbruik van een sauna

Voor we je meer vertellen over de isolatie van een sauna, is het goed om te weten hoeveel energie de gemiddelde thuissauna verbruikt. Uit onderzoek van Milieucentraal blijkt dat een infraroodcabine ongeveer 415 kWh aan energie gebruikt per jaar, als je deze sauna vier keer per week een uur per keer gebruikt.

Als je dit omrekent in energiekosten, betaal je jaarlijks ongeveer 90 euro voor je thuissauna. Voor velen is dit een meevaller: zij geven jaarlijks meer geld uit bij de plaatselijke sauna en besparen daarom een hoop door een thuissauna aan te schaffen.

De isolatie van een sauna

Bovenstaand energieverbruik staat niet vast, maar betreft het gemiddelde energieverbruik van een infraroodsauna. De hoeveelheid energie die een sauna uiteindelijk gebruikt, is afhankelijk van diverse factoren. Een belangrijke factor die het energieverbruik van een sauna bepaalt, is de isolatie van de sauna.

Een sauna die goed geïsoleerd is, houdt warmte vast. Om de gewenste temperatuur te bereiken, hoeft er minder gestookt te worden en zo wordt er minder energie verbruikt. Een sauna met slechte isolatie verliest warmte. Om de gewenste temperatuur te bereiken in deze sauna, wordt er extra gestookt. Dit betekent dat het energieverbruik omhoog gaat, net zoals de energierekening. Voor een laag energieverbruik met een sauna in huis, is het dan ook erg belangrijk om een sauna met goede isolatie te kopen.

Ontspannen én een lage energierekening: het is mogelijk

Velen denken dat een thuissauna altijd veel energie verbruikt en dus veel geld kost. Een thuissauna heeft inderdaad energie nodig, maar het energieverbruik hoeft helemaal niet hoog te zijn. Koop je een goed geïsoleerde sauna van Fonteyn.nl, dan kun je optimaal ontspannen in huis zonder je energierekening flink te laten stijgen. Optimaal ontspannen én je lage energierekening behouden, is dus zeker mogelijk!

Kris de Vries
Door

Kris de Vries

op 10 Sep 2019

Hartelijk dank voor deze informatie. Ik bezoek regelmatig de sauna en betaal er dus uitrij kosten en entree kosten. Een thuissauna is een ware droom. Euro 90 is meegenomen, dacht dat het duurder zou kosten. Verschilt niet veel van mijn kosten aan de sauna bezoek.

Reactie plaatsen