CO2 wegvangen met je dakbedekking
16 december 2013 
2 min. leestijd

CO2 wegvangen met je dakbedekking

CO2 wegvangen met je dakbedekking kan en wanneer je toch je dakbedekking moet vervangen is dit een goed alternatief. De Nederlandse grote steden kunnen niet voldoen aan de Europese normen voor luchtvervuiling stond. De concentratie stikstofdioxide in de lucht boven de grote steden is nog steeds veel te hoog. In de steden zorgt het verkeer voor 70% van de stikstofdioxide. De hoop is vooral gevestigd op schonere auto’s om de luchtvervuiling in te perken.  Maar hierop wachten en verder niets doen is geen optie. Een van de mogelijkheden om de vervuiling te verminderen is het gebruik van een ander materiaal om de daken te bedekken dan de gangbare dakbedekkingsmaterialen.

Er is een mogelijkheid om de vervuilde lucht te zuiveren met een dakbedekking. Volgens de fabrikant van Noxite® dakbedekking – de firma Icopal –  kan een dak van 1000 m² bedekt met Noxite® ieder jaar 52 miljoen m³ vervuilde lucht zuiveren.  Anders gezegd 1 m² dakbedekking zuivert de lucht voor 12 mensen, niet slecht!

Hoe werkt het CO2 wegvangen met je dakbedekking

Noxite® ziet eruit als een normale rol dakbedekking maar de toplaag bestaat uit titaniumdioxide. Deze stof zorgt voor de chemische reactie die nodig is om schadelijke stoffen uit de lucht om te zetten in niet schadelijke stoffen. Deze reactie wordt in gang gezet door de UV stralen van de zon. Een frisse regenbui zorgt voor de afvoer van de onschadelijk gemaakt afvalstoffen.

Dus deze dakbedekking in combinatie met zon en regen zuivert de lucht

In Rotterdam ligt op het Roteb complex  Noxite® dakbedekking, het dak is 3200 m² groot. Dit betekent dat er jaarlijks ruim 166 miljoen m³ vervuilde lucht gezuiverd wordt. Dit gebouw ligt pal langs de A20, dus dat is ook wel nodig.

Ook de gemeente Utrecht heeft voor deze dakbedekking gekozen voor de Jaarbeurs. En in 2015 zal het nieuwe Hilton Hotel Schiphol geopend worden met op het dak ook deze Noxite® dakbedekking, hierdoor wordt de luchtkwaliteit rond Schiphol beter.

Nu is het dakoppervlak van een gewone woning ongeveer 60 m² en heeft het meestal een hellend dak. Op dit moment zijn er eveneens dakpannen te koop met een toplaag van titaniumdioxide, dus ook deze dakpannen zuiveren de lucht. De dakpan-variant met deze werking wordt gefrabriceerd door de firma Monier en is genaamd ‘de Auranox’.

Zowel Icopal als Monier garanderen dat de werkzame stof gedurende de gehele levenscyclus van het product zijn werk zal blijven doen. Beide produkten hebben een aantoonbaar, bewezen werking.

Kosten van deze dakpan/dakbedekking

De kosten voor de bitumineuze dakbaan van Icopal Noxite ligt slechts een fractie hoger dan een andere, ‘normale’, dakrol. De meerprijs van de Auranox dakpan ligt € 1,00 per vierkante meter hoger dan bijvoorbeeld de Glazuron beton sneldekpan. Te overzien dus.
Subsidies op deze produkten zijn er helaas (nog) niet. Wel hebben beide producten het Dubo-keur. Woningbouwverenigingen kiezen wel veelal voor produkten met Dubo-keur om zodoende punten te scoren en daarmee in aanmerking te komen voor overheidssubsidies.

Waar te koop

De Auranox dakpan is verkrijgbaar via dakdekkers die geschoold of erkend zijn door Monier en staan dus garant voor kwaliteit, maar ook verzekerde all-in dakgaranties welke ze samen met Monier garanderen.
Erkende verwerkers zijn te vinden op de website van Monier: www.monier.nl
Icopal kan je adviseren over dakdekkers die erkend zijn en al ervaringen hebben opgedaan met de Noxite dakbedekking. Meer informatie vind u op www.icopal.nl

Kan je het zelf doen?

Dit wordt afgeraden i.v.m. garanties op zowel de producten als de verwerking.

Garantie

De garantie van de Noxite dakrollen van Monier is 25 jaar (als de dakbedekking door een erkende verwerker is aangebracht) en op de producten wordt standaard een volledige garantie van 10 jaar gegeven.

F. Overbeek
Door

F. Overbeek

op 24 Dec 2015

Zijn jullie niet VERSCHRIKKELIJK IN DE WAR, en verwarren jullie op je website niet CO2 met NO2 ????? Auranox vangt met titaandioxide NO2 (stikstofdioxide) af, volgens Monier, en geen CO2 (kooldioxide). En die zullen het toch wel weten...

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 28 Dec 2015

Daar gaan we naar kijken!

Reactie plaatsen