Btw tarief voor isolatie blijft laag
01 april 2015 
1 min. leestijd

Btw tarief voor isolatie blijft laag

Het btw tarief voor isolatie blijft laag! Dit is goed nieuws voor iedereen die gaat isoleren. Voor dakisolatie, spouwmuurisolatie, kruipruimte isolatie en dubbel glas blijft het btw tarief op arbeid laag, namelijk 6%. Ook na 1 juli 2015.

Zoals misschien bij je bekend, wordt tot 1 juli 2015 een laag btw tarief gerekend voor arbeidskosten bij verbouwingen en renovaties van woningen ouder dan twee jaar. Je betaalt dan voor een renovatie klus niet meer dan 6% btw. De bouwwereld maakte zich hier sterk voor. De bouw zat, en zit nog steeds, in een behoorlijk crisis. Een laag btw tarief zou bewoners eerder verleiden een woning te verbouwen of te renoveren.

btw tarief bouw

Per 1 maart 2013 werd daarom het btw-tarief op arbeidskosten tijdelijk verlaagd van 21% naar 6%. De tijdelijke verlaging moest de bouw- en woningmarkt ondersteunen en de bouwsector een impuls geven.

Maar per 1 juli 2015 is deze maatregel van de rijksoverheid verleden tijd. Per 1 juli 2015 vervalt namelijk het lage btw-tarief voor arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen die ouder zijn dan 2 jaar. Mensen die nog willen profiteren van het lage tarief van 6% moeten ervoor zorgen dat de werkzaamheden vóór 1 juli zijn afgerond.

Blijvend laag btw tarief isolatie

Een uitzondering wordt, gelukkig, gemaakt voor het isoleren van de woning. (Ook voor schilderen en stukadoren overigens). Het btw tarief voor isolatieklussen is 6%. Blijvend. Dus dit zijn geen tijdelijk verlaagde tarieven, maar tarieven die voorlopig worden gehanteerd. Op deze manier wil de rijksoverheid energiebesparend maatregelen stimuleren. De maatregel geldt voor woningen ouder dan 2 jaar.

btw tarief voor arbeid niet voor materiaal

Maar let op. Het 6% btw tarief geldt voor de kosten voor de arbeid. Het werk dat gedaan wordt. Voor het isolatiemateriaal dat gebruikt wordt, betaal je wel 21%. Dat is jammer en ook onlogisch vind ik. Als je als overheid isolatie stimuleert, waarom dan ook niet voor de isolatiematerialen een veel lager btw tarief rekenen?

Hans Geboers
Door

Hans Geboers

op 17 Nov 2015

Zou het toch niet prachtig zijn om het isoleren en onderhoud van woningen te stimuleren en te bevorderen door ook voor de materialenkosten een laag BTW tarief van 6 % te subsidiëren.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 17 Nov 2015

Ja, ik ben het met je eens. Het is vanuit de consument gezien ook niet logisch dat het lage tarief alleen geldt voor de arbeidskosten. Vanuit de overheid is het denk ik wel logisch. Want op welke isolatiematerialen moet dit tarief dan gelden? Zou je dan alleen gecertificeerde isolatiematerialen moeten goedkeuren?

Reactie plaatsen