Gratis Isolatiegids
Kruip en spouw

Page content

5 voordelen van zon georiënteerd bouwen

Zon georiënteerd bouwen? Dit zijn de 5 voordelen hiervan

Heb je al eens aan zon georiënteerd bouwen gedacht? Hiermee bedoelen we dat het huis met uitzicht op het zuiden wordt gebouwd. Dit brengt diverse voordelen met zich mee. Zo is het huis op het zuiden bouwen niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor jouw portemonnee. Hoe dit precies zit? Wij vertellen je in dit blog wat de 5 voordelen van zon georiënteerd bouwen zijn. Lees snel verder voor meer informatie en bekijk of zon georiënteerd bouwen ook iets voor jou is.

De woning krijgt een ruimtelijke sfeer

Kies je voor zon georiënteerd bouwen, dan zal je merken dat de ruimtes in je huis veel groter ogen. Dit komt doordat het huis volop zonlicht op zal vangen. Dit vergroot tevens het wooncomfort. En wist je dat als je zon georiënteerd bouwt, de kans ook groter is dat je de woning uiteindelijk snel kunt verkopen? Iedereen wil een woning die een ruimtelijke sfeer heeft en als mensen een huis bezichtigen, is de hoeveelheid lichtinval altijd een belangrijk punt. Dit maakt of een huis wel of niet gekocht wordt. Je hebt hier dus niet alleen nu, maar ook later profijt van.

Altijd zon in de tuin

Met zon georiënteerd bouwen ben je verzekerd van zon in je tuin. Om toch wat schaduw te creëren, kun je kiezen voor een parasol. Wil je zomers een feestje geven voor meerdere gasten? Dan kun je het beste een partytent  in je tuin neerzetten. Zo kunnen je gasten ook de schaduw opzoeken en bij regen droog zitten.

Natuurlijk daglicht in de woning

Het fijne aan zon georiënteerd bouwen, is dat er natuurlijk daglicht de woning in zal vallen. Je zal hierdoor gedurende de dag volop licht in huis hebben en hoeft niet telkens weer lampen aan en uit te zetten om toch voor wat meer licht te zorgen. Als je veel thuis aan het werk bent, zal het natuurlijk daglicht er tevens voor zorgen dat je je beter kunt concentreren. Je zal je productiever voelen en meer werk kunnen verzetten.

Gebruik van passieve zonne-energie

Bij zon georiënteerd bouwen maak je gebruik van passieve zonne-energie. Dit betekent ook wel het bewust gebruik maken van de zon zonder panelen of andere energie in te zetten. Dit is erg goed voor het klimaat, omdat je minder energie verbruikt. Ook levert het je onderstaand voordeel op.

Je bespaart stookkosten

In de praktijk is het zo dat wanneer je zon georiënteerd bouwt, je huis tot 4 keer minder energie gebruikt dan de gemiddelde nieuwbouwwoning. Je zet hiermee een belangrijke stap richting energie neutraal bouwen. Doordat je gebruik maakt van passieve zonne-energie, zal je dit qua jaarlijkse stookkosten enorm schelen. Reden genoeg om zon georiënteerd te gaan bouwen.

Ga ook aan de slag met zon georiënteerd bouwen en profiteer van de vele voordelen voor zowel het milieu als jouw portemonnee. Wij wensen je veel succes!

Het hele jaar door er warm bij zitten

De seizoenen in Nederland zijn enorm verschillend. Het land heeft een nat en koud klimaat. Nederland staat bekend om de grote hoeveelheid regen die er jaarlijks valt. In de herfst regent het vaak het meeste, maar in de zomer kunnen er ook buien vallen. Nederland ligt vlak aan zee waarbij de wind naar het land toe waait. Dat zorgt ervoor dat veel wolken boven het land blijven hangen. In Nederland is het kouder en verdampen deze wolken niet. Het gevolg daarvan is dat er veel regen uit deze wolken komt. Het is vervelend wanneer je door deze regen moet lopen, fietsen of sporten. De meeste mensen in Nederland proberen de regen te vermijden. Maar ook binnenshuis vinden mensen het vervelend wanneer het koud is. Je wilt natuurlijk graag er het hele jaar warm bij zitten. Benieuwd hoe je dat in het huis allemaal kan doen? Lees dan snel verder!

Het isoleren van je huis

Om het huis goed warm te houden is het slim om het huis te isoleren. Een vloerisolatie zorgt ervoor dat je geen koude voeten meer hebt. Het is daarbij ook voordelig, omdat de energienota enorm daalt. Een isolatiebedrijf kan snel een vloerisolatie plaatsen. De kruipruimte moet dan wel minimaal 35 cm hoog zijn en de specialisten moeten toegang hebben tot deze kruipruimte. Er zijn verschillende kosten die bij een vloerisolatie betaald moeten worden, namelijk: vloerisolatie gebruik, arbeid en machinegebruik.

Het dichten van kieren

Het is slim om binnen je huis te kijken hoe je alle kieren en openingen dicht kan maken. Hier kan namelijk snel koude lucht doorheen komen en dat zorgt ervoor dat het in je huis gaat tochten. De warme lucht gaat via deze kieren ook weer naar buiten en dat wil je niet, vooral niet in de koude wintermaanden. Als deuren of ramen niet helemaal goed sluiten kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van tocht strips. Het kan soms moeilijk zijn om na te gaan waar de kieren en openingen zitten. Wanneer het hard waait kan je dat beter achterhalen, je kan daarna al deze kieren dichtmaken en kijken of je verschil merkt.

Een programmeerbaar thermostaat aanschaffen

Met zo’n thermostaat kan je zelf instellen welke temperatuur je op welk moment van de dag wilt hebben. Je hoeft er dan niet meer over na te denken om je verwarming uit te zetten wanneer je weggaat. Een programmeerbare thermostaat is makkelijk te monteren en dat kun je moeiteloos zelf doen. Je bespaart daarbij ook nog op je maandelijkse energiekosten!

Steeds meer woningen met zonnepanelen

Zonnepanelen. Ik schreef op Houhetwarm al vaak over deze fantastische manier om energie op te wekken. De voordelen voor jou en het milieu zijn zo langzamerhand  bij iedereen bekend. Maar ontwikkelingen staan niet stil. Zo worden zonnepanelen steeds beter. En wordt het financieel steeds aantrekkelijker. In dit blog breng ik je op de hoogte van de laatste stand van zaken.Lees meer

Collectieve inkoop tegels voor een groen dak

Houhetwarm werkt al jaren samen met WijWonenDuurzaam. Een actieve onderneming, gespecialiseerd in duurzame producten. Zo kan je nu ook via dit bedrijf tegels kopen voor een groen dak. Zij noemen het GroendakTegels. Kant en klare tegels met daarop plantjes. WijWonenDuurzaam organiseert deze maanden een collectieve inkoopactie. Hieronder meer hierover.

Lees meer

Hoe duurzaam is infrarood verwarming?

Infrarood verwarming voor een perfect thermisch comfort

Verwarmen met infraroodstraling is een sterk opkomende verwarmingstechniek. Dat is ook niet zo gek, want infrarood verwarming kent tel van voordelen. Je kiest er namelijk voor om een kamer op een efficiënte manier te verwarmen. Dat vraagt om een toelichting van deze specifieke vorm van verwarmen. Wij leggen het uit!

Een aantal voordelen in een notendop

Misschien wel het grootste voordeel van infrarood verwarming is de stralingswarmte. Dit houdt in dat lucht niet verwarmd wordt, maar dat de warmte rechtstreeks aan personen en objecten afgegeven wordt. Hierdoor wordt niet de hele ruimte verwarmd, zoals bij een centrale verwarming.

Je hebt bij IR verwarming niet te maken met water- of gasleidingen, maar je moet de elektriciteitssnoeren wel wegwerken. En het liefst zoveel mogelijk uit het zicht houden, want het oog wil ook wel wat. Een stopcontact direct naast het verwarmingspaneel is dan mooi meegenomen. De beste plek om een ruimte egaal te verwarmen met infrarood, is door de panelen aan het plafond te hangen. Maar er zijn ook infraroodpanelen die tegen de muur bevestigd kunnen worden.

Geschikt als bijverwarming

Infraroodpanelen zijn ook uitermate geschikt als bijverwarming, en voor het opwarmen van ruimtes waar niet constant iemand aanwezig is. Denk hierbij aan de badkamer, maar bijvoorbeeld ook aan de slaapkamer, bijkeuken of keuken. Door de doelgerichte verwarming, is infraroodverwarming ook efficiënt en energiezuinig te noemen. Dit gaat je dus ook een hoop geld besparen in je portemonnee. Infraroodverwarming werkt namelijk op elektriciteit. Zo draag je ook nog een steentje bij aan moeder natuur.

Gezonde manier van verwarmen

Nog een ander voordeel om even bij stil te staan. Infraroodverwarming is een gezonde manier van verwarmen. Infraroodstralen worden al van oudsher gebruikt in de medische wetenschap vanwege de helende werking. Tevens is de techniek ideaal voor personen met allergieën. Infrarood verwarming voorkomt namelijk verplaatsing van stof en huismijt, omdat er bij de opwarming geen luchtverplaatsing ontstaat.

De meest duurzame warmte in je tuinhuisje

Een tuinhuis voor alle seizoenen

Een tuinhuis wil je graag het gehele jaar gebruiken dus ook in de wintermaanden. Dit geldt zeker als je de ruimte gebruikt als werkplek of als atelier voor de schilderhobby. Een goede isolatie is dan wel een randvoorwaarde, maar welke mogelijkheden zijn er voor het verwarmen van het huisje?

Welke verwarming voor de blokhut?

Meestal is de ruimte van de huisjes beperkt. Afhankelijk van het aantal kubieke meters dient er een berekening te worden gemaakt van de capaciteit. In feite zijn er drie mogelijkheden; elektrisch verwarmen, gasverwarming of een warmtepomp. Naast deze vormen kan er ook gekozen worden voor een pelletkachel of petroleumkachel. De meest duurzame variant is de warmtepomp. Het is echter ook de duurste vorm in aanschaf.

Gas aansluiting

Een gaskachel heeft natuurlijk een gasaansluiting nodig. Ook is er een mogelijkheid om de Cv-ketel van de woning te gebruiken. De capaciteit van de Cv-ketel moet wel voldoende zijn om een extra ruimte te kunnen verwarmen. Daarbij zal er een leiding gelegd moeten worden van de woning naar het tuinhuisje. Met een convectorradiator verwarm je vervolgens de ruimte. Gebruik je een thermostaatknop dan kun je onafhankelijk de temperatuur bepalen.

Elektrisch verwarmen

De meeste tuinhuizen worden elektrisch verwarmd. Het enige wat nodig is een stroomaansluiting. Gekozen kan worden voor elektrische radiatoren of voor infrarood verwarming. De laatst genoemde verwarming is de meest duurzame keuze. Elektrisch verwarmen staat bekend als duur stoken, maar dit geldt een stuk minder bij een infrarood verwarming.

Pellet verwarming

Een pelletkachel is redelijk duurzaam en heeft een lange brandtijd. De installatie is eenvoudig omdat er geen schoorsteen nodig is. De pelletkachel werkt met een ventilator en heeft geen schoorsteentrek nodig. Met een volle lade pellets kun je zo’n 48 uur vooruit. Een houtkachel heeft deze voordelen niet. Een dergelijke kachel vereist een afvoer voor de verbrandingslucht. Houtverbranding is niet duurzaam en het kan gaan walmen zeker als het hout vochtig is.

Het verbruik en de warmte is sterk afhankelijk van de isolatie van het buitenverblijf. Vloer-, wand- en dakisolatie bepaalt in hoge mate het comfort. Voor een blokhutje met plat dak is een pelletkachel natuurlijk wel gaaf. Het geeft meer sfeer en ambiance dan een radiator.

Ruimte besparen in je badkamer of toilet? Wat dacht je van een inbouwtoilet

Een inbouwtoilet is minder diep dan een standaard toilet en blijft comfortabel. Het zitvlak van een verkort toilet heeft dezelfde afmetingen, de besparing zit hem in de bevestiging van het toilet. Hierdoor blijft het zitgemak gelukkig optimaal. In dit artikel lees je de voor- en nadelen van wandtoiletten. Zijn ze de extra kosten waard? (teaser: ja!)

Een inbouwtoilet op maat

Dankzij de compacte afmetingen bieden wandtoiletten meer flexibiliteit bij het ontwerpen of aanpassen van een badkamer. Vanuit een designperspectief brengt een inbouwtoilet direct een moderne, strakke esthetiek in elke badkamer. Dat lijkt vooral de drijvende kracht achter de toegenomen populariteit van het inbouwtoilet. Bovendien geeft het “zwevende” toilet een grotere designflexibiliteit, omdat het minder patroonbreuken op de vloer en de wanden mogelijk maakt.

Een inbouwtoilet biedt drie praktische voordelen:

  1. Ruimtebesparing: wandtoiletten zijn een goede keuze voor kleinere badkamers, omdat de toiletpot en de bedieningsplaat de enige onderdelen in de ruimte zijn. De buitenste punt van de toiletpunt tot 30 centimeter dichter bij de muur, wat een groot verschil kan maken in een kleine badkamer. Een van de grootste voordelen van een wandcloset in tegenstelling tot de andere types toiletten, is dat je veel vloerruimte bespaart. Ze zijn ideaal voor kleine badkamers, omdat ze geen vloeroppervlak innemen en de kamer er in het algemeen ruimer uitzien.
  2. Gemakkelijk te reinigen: omdat de toiletpot de vloer niet raakt, is het schoonmaken van de ruimte rond de armatuur veel eenvoudiger. Zo kun je de dweil gemakkelijk gebruiken om die ruimte schoon te maken zonder te hoeven bukken. Het schoonmaken van de wc of badkamer is ook eenvoudiger dankzij de eenvoudige ontwerpen.
  3. Verstelbare hoogte: bij de installatie van een inbouwtoilet kun je de hoogte voor de huiseigenaar aanpassen. Dit is vooral handig voor mensen met mobiliteitsproblemen die een hoger toilet nodig hebben.

Zijn ze de extra kosten waard? Meer dan!

Pagina 1 van 1912345...10...Minst recente »