Gratis Isolatiegids
Kruip en spouw

Page content

Je woning verduurzamen: 4 tips

Ben je ook van plan om je woning te gaan verduurzamen? Of ben je je aan het oriënteren of dit voor jouw situatie een goede beslissing zou zijn? In dit artikel geven we je een aantal tips om je woning te verduurzamen en ontdek je wat naast het milieuaspect ook de financiële voordelen kunnen zijn.
Want waar begin je als je je huis wilt verduurzamen? En welke financiële opties en mogelijkheden heb je hiervoor tot je beschikking?

Tip 1: Kleine investering, groot verschil

Er wordt vaak gedacht dat het verduurzamen van je huis behoorlijk wat geld kost. Toch kun je ook al met relatief kleine investeringen heel wat energie besparen. Denk aan het simpelweg dichten van kieren en tochtgaten in huis of het isoleren van je dak en spouwmuren. Heb je een zeer verouderde cv-ketel? Dan kun je ook energie besparen door het apparaat te vervangen voor een nieuwer en energiezuiniger model.

Tip 2: Ga voor zonnepanelen

Bij het verduurzamen van een huis, zijn zonnepanelen een van de meest gekozen opties. Logisch, want het is een relatief kleine investering die je binnen een paar jaar (gemiddeld zeven jaar) weer terugverdient. Bovendien kun je er tegenwoordig ook voor kiezen om zonnepanelen te huren, zodat je helemaal geen eigen geld hoeft te investeren.

Tip 3: Denk aan de subsidies

En als je zo min mogelijk geld aan verduurzaming wilt besteden: denk dan ook aan de mogelijke subsidies die je kunt krijgen. Zoals de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Of de landelijke ISDE-subsidie als je een warmtepomp of zonneboiler aanschaft. Ook heel veel gemeentes bieden subsidiemogelijkheden aan als je de keuze maakt voor energiebesparende maatregelen. Check binnen jouw eigen gemeente goed wat de mogelijkheden zijn zodat je aan de slag kunt met het op een goedkope manier verduurzamen van je huis.

Tip 4: Bespaar op je hypotheek

Je kunt daarnaast ook bij verschillende banken extra korting krijgen op je hypotheek als jouw woning aantoonbaar voldoende energiezuinig is. Dit levert je meteen al enkele honderden euro’s per jaar aan voordeel op. Ook mag je vaak een hoger bedrag lenen met NHG als je energiebesparende voorzieningen aanbrengt. Je profiteert dan van een lager rentetarief dan wanneer je een hypotheek zou afsluiten zonder die Nationale Hypotheek Garantie. Koop je een nieuw huis waar je energiebesparende maatregelen wilt aanbrengen, check dan ook de benodigde verzekeringen. Een opstalverzekering afsluiten is dan zeer belangrijk zodat bijvoorbeeld ook eventuele schade aan je zonnepanelen gedekt is als er iets mocht gebeuren.

Kortom: als het aankomt op het op een financieel gunstige manier verduurzamen van je huis, heb je tal van mogelijkheden. Bepaal wat voor jouw situatie de meest gunstige optie is en zorg ervoor dat ook jouw huis energiezuinig wordt.

Hou het duurzaam warm

Wil jij warm thuis zitten? Denk dan eens aan isolatie

Wil jij warm thuis zitten? Denk dan eens aan isolatie. Hiermee kun je op een duurzame wijze jouw woning warm houden en bespaar je ook nog eens geld op stookkosten. Er zijn diverse manieren om jouw woning mee te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan pir platen. Wij vertellen je meer over de verschillende mogelijkheden die er zijn om jouw woning te isoleren, zodat je straks een gedegen keuze kunt maken. Lees snel verder voor meer informatie.

XPS isolatie

Een goede optie voor het duurzaam isoleren van je woning is xps isolatie. XPS is ook wel geëxtrudeerd polystyreen. Je kunt dit materiaal gebruiken om onder de grond funderingsmuren te isoleren en het is tevens bruikbaar in een omkeerdak. XPS komt in de vorm van platen voor.

PIR

PIR betekent ook wel polyisocyanuraat en is afgeleid van PUR. PUR is schuim en PIR is als platen verkrijgbaar. Je kunt PIR gebruiken om de vloeren, spouwmuur, een plat dak en de muren te isoleren. Omdat het isolatiemateriaal vrij licht is, kun je het eenvoudig snijden.

PUR

PUR is schuim dat vooral wordt gebruikt om vloeren te isoleren. Ook oneffen oppervlakken kunnen hiermee worden geïsoleerd. Dit materiaal wordt dan ook veel voor deze doeleinden gekozen.

EPS isolatie

EPS isolatie is ook een bekende vorm van isolatie. EPS is ook wel piepschuim dat voor 98% uit lucht bestaat. Hiermee kun je heel goed isoleren. Het materiaal is zowel laag qua prijs als vriendelijk in gebruik. Ook kun je het gemakkelijk recyclen en is het vrij licht in gewicht. EPS zijn ook wel platen die geheel geperst en op maat zijn gesneden.

Houtwol

Houtwol is isolatiemateriaal dat voorkomt in de vorm van dekens of panelen. Je kunt hiermee perfect het plafond isoleren, maar ook de binnenmuren en het dak.

Cellulose

Met cellulose kun je het dak, de binnenmuur of de zoldervloer akoestisch en thermisch isoleren. Bekende eigenschappen van cellulose is dat het vochtregulerend en zonwerend is. Daarom wordt dit materiaal veel gebruikt.

Minerale wol

Minerale wol is te vinden in rotswol of glaswol en is eenvoudig bewerkbaar. Het is dan ook geschikt voor verschillende manieren van isolatie. Omdat dit materiaal zo veelzijdig is, wordt het veel gekozen.

Cellenglas

Cellenglas is isolatiemateriaal dat over een grote drukweerstand beschikt. Het materiaal kan worden toegepast voor plafondisolatie, binnenmuurisolatie, kelderisolatie en vloerisolatie.

Weet jij al met welke materialen je jouw woning duurzaam wilt isoleren?

De kruipruimte isoleren

De kruipruimte isoleren

De kruipruimte isoleren is zeker geen gek idee. De kruipruimte wordt over het algemeen namelijk erg vochtig. Als de kruipruimte niet goed geïsoleerd is, kan vocht via leidingen en wanden de woning binnendringen. Ook kan er kou via de kruipruimte je woning binnendringen. De kruipruimte isoleren is een goede manier om dit te voorkomen. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld je vloer beschadigd raakt doordat het in aanraking komt met vocht. Ben je benieuwd naar de voordelen van het isoleren van de kruipruimte? Dan noemen we hieronder een aantal voordelen.

De voordelen van het isoleren van de kruipruimte

Om te beginnen is het isoleren van de kruipruimte vaak beter voor je woning. De meeste vloeren kunnen namelijk slecht tegen vocht. Een vloer die veel in aanraking komt met vocht kan bijvoorbeeld gaan rotten of gaan schimmelen. Vocht kan bovendien ook slecht zijn voor de wanden in je woning. Afhankelijk van het probleem dat je wilt aanpakken en het type kruipruimte, kun je de onderkant of de bovenkant van je kruipruimte laten isoleren.

Verschillende vormen van kruipruimte-isolatie

Als je een kruipruimte wilt laten isoleren, kan er voor bodem- en voor vloerisolatie gekozen worden. Als de bovenkant van de kruipruimte wordt geïsoleerd, dan noemt men dit vloerisolatie. Wordt de onderkant van de kruipruimte geïsoleerd, dan spreken we van bodemisolatie. Bodemisolatie is vooral geschikt om vocht tegen te gaan. Met vloerisolatie voorkom je ook dat warmte via de vloer ontsnapt. Vooral als je vloerverwarming hebt, is vloerisolatie aan te raden. Anders zal vloerverwarming ook de kruipruimte onnodig verwarmen, waardoor het rendement veel lager zal liggen.

Er kunnen ook allerlei verschillende materialen gebruikt worden voor vloerisolatie. Zo kunnen er bijvoorbeeld schelpen gebruikt worden voor bodemisolatie. Ben je benieuwd naar hoe jouw kruipruimte het best geïsoleerd kan worden? Vraag dan advies aan een specialist.

Een dakdekkersbedrijf inhuren?

Een dakdekkersbedrijf inhuren?

Een dakdekkersbedrijf kun je inhuren als je dak onderhouden moet worden of als je een nieuwe dakbedekking nodig hebt. Het dak is een zeer belangrijk onderdeel van je woning. Men vergeet nog wel eens dat het dak ook onderhoud nodig heeft. Het is voor het gemiddelde dak aan te raden om deze jaarlijks twee keer te laten inspecteren. Als er dan problemen met het dak zijn, worden deze op tijd ontdekt. Zo voorkom je dat de problemen verergeren. Tijdens een dakinspectie wordt het dak doorgaans ook gelijk onderhouden. Zo wordt vuil bijvoorbeeld van het dak verwijderd.

Een dakdekkersbedrijf schakel je ook in bij lekkages

Ook als je een lekkage in je dak hebt, kun je een dakdekkersbedrijf inschakelen om het probleem te verhelpen. De dakdekker zal de lekkage voor je opsporen en dichten. Zo wordt de schade aan je dak niet erger dan momenteel het geval is.

Als je dak een reparatie nodig heeft, is het belangrijk om snel contact op te nemen met een dakdekkersbedrijf. Als je te lang wacht, zullen de problemen vaak alleen erger worden. Een lekkage moet bijvoorbeeld zeer snel verholpen worden, omdat er anders veel waterschade kan ontstaan. Zo kan hout gaan rotten en kan de woning ook gaan schimmelen. Als je te lang wacht met het verhelpen van een lekkage, kan de schade vele duizenden euro’s bedragen.

Een betrouwbaar dakdekkersbedrijf inhuren

Wil je een betrouwbaar dakdekkersbedrijf inhuren? Dan is het aan te raden om je even goed in de verschillende mogelijkheden te verdiepen. Er zijn verschillende dakdekkersbedrijven die je kunt inhuren. Als je een dakdekker met voldoende ervaring en vakkennis inhuurt, kun je er zeker van zijn dat je dak er naderhand weer goed bijligt! Ga daarom eens na welke dakdekkers er bij jou in de omgeving actief zijn.

5 voordelen van zon georiënteerd bouwen

Zon georiënteerd bouwen? Dit zijn de 5 voordelen hiervan

Heb je al eens aan zon georiënteerd bouwen gedacht? Hiermee bedoelen we dat het huis met uitzicht op het zuiden wordt gebouwd. Dit brengt diverse voordelen met zich mee. Zo is het huis op het zuiden bouwen niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor jouw portemonnee. Hoe dit precies zit? Wij vertellen je in dit blog wat de 5 voordelen van zon georiënteerd bouwen zijn. Lees snel verder voor meer informatie en bekijk of zon georiënteerd bouwen ook iets voor jou is.

De woning krijgt een ruimtelijke sfeer

Kies je voor zon georiënteerd bouwen, dan zal je merken dat de ruimtes in je huis veel groter ogen. Dit komt doordat het huis volop zonlicht op zal vangen. Dit vergroot tevens het wooncomfort. En wist je dat als je zon georiënteerd bouwt, de kans ook groter is dat je de woning uiteindelijk snel kunt verkopen? Iedereen wil een woning die een ruimtelijke sfeer heeft en als mensen een huis bezichtigen, is de hoeveelheid lichtinval altijd een belangrijk punt. Dit maakt of een huis wel of niet gekocht wordt. Je hebt hier dus niet alleen nu, maar ook later profijt van.

Altijd zon in de tuin

Met zon georiënteerd bouwen ben je verzekerd van zon in je tuin. Om toch wat schaduw te creëren, kun je kiezen voor een parasol. Wil je zomers een feestje geven voor meerdere gasten? Dan kun je het beste een partytent  in je tuin neerzetten. Zo kunnen je gasten ook de schaduw opzoeken en bij regen droog zitten.

Natuurlijk daglicht in de woning

Het fijne aan zon georiënteerd bouwen, is dat er natuurlijk daglicht de woning in zal vallen. Je zal hierdoor gedurende de dag volop licht in huis hebben en hoeft niet telkens weer lampen aan en uit te zetten om toch voor wat meer licht te zorgen. Als je veel thuis aan het werk bent, zal het natuurlijk daglicht er tevens voor zorgen dat je je beter kunt concentreren. Je zal je productiever voelen en meer werk kunnen verzetten.

Gebruik van passieve zonne-energie

Bij zon georiënteerd bouwen maak je gebruik van passieve zonne-energie. Dit betekent ook wel het bewust gebruik maken van de zon zonder panelen of andere energie in te zetten. Dit is erg goed voor het klimaat, omdat je minder energie verbruikt. Ook levert het je onderstaand voordeel op.

Je bespaart stookkosten

In de praktijk is het zo dat wanneer je zon georiënteerd bouwt, je huis tot 4 keer minder energie gebruikt dan de gemiddelde nieuwbouwwoning. Je zet hiermee een belangrijke stap richting energie neutraal bouwen. Doordat je gebruik maakt van passieve zonne-energie, zal je dit qua jaarlijkse stookkosten enorm schelen. Reden genoeg om zon georiënteerd te gaan bouwen.

Ga ook aan de slag met zon georiënteerd bouwen en profiteer van de vele voordelen voor zowel het milieu als jouw portemonnee. Wij wensen je veel succes!

Het hele jaar door er warm bij zitten

De seizoenen in Nederland zijn enorm verschillend. Het land heeft een nat en koud klimaat. Nederland staat bekend om de grote hoeveelheid regen die er jaarlijks valt. In de herfst regent het vaak het meeste, maar in de zomer kunnen er ook buien vallen. Nederland ligt vlak aan zee waarbij de wind naar het land toe waait. Dat zorgt ervoor dat veel wolken boven het land blijven hangen. In Nederland is het kouder en verdampen deze wolken niet. Het gevolg daarvan is dat er veel regen uit deze wolken komt. Het is vervelend wanneer je door deze regen moet lopen, fietsen of sporten. De meeste mensen in Nederland proberen de regen te vermijden. Maar ook binnenshuis vinden mensen het vervelend wanneer het koud is. Je wilt natuurlijk graag er het hele jaar warm bij zitten. Benieuwd hoe je dat in het huis allemaal kan doen? Lees dan snel verder!

Het isoleren van je huis

Om het huis goed warm te houden is het slim om het huis te isoleren. Een vloerisolatie zorgt ervoor dat je geen koude voeten meer hebt. Het is daarbij ook voordelig, omdat de energienota enorm daalt. Een isolatiebedrijf kan snel een vloerisolatie plaatsen. De kruipruimte moet dan wel minimaal 35 cm hoog zijn en de specialisten moeten toegang hebben tot deze kruipruimte. Er zijn verschillende kosten die bij een vloerisolatie betaald moeten worden, namelijk: vloerisolatie gebruik, arbeid en machinegebruik.

Het dichten van kieren

Het is slim om binnen je huis te kijken hoe je alle kieren en openingen dicht kan maken. Hier kan namelijk snel koude lucht doorheen komen en dat zorgt ervoor dat het in je huis gaat tochten. De warme lucht gaat via deze kieren ook weer naar buiten en dat wil je niet, vooral niet in de koude wintermaanden. Als deuren of ramen niet helemaal goed sluiten kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van tocht strips. Het kan soms moeilijk zijn om na te gaan waar de kieren en openingen zitten. Wanneer het hard waait kan je dat beter achterhalen, je kan daarna al deze kieren dichtmaken en kijken of je verschil merkt.

Een programmeerbaar thermostaat aanschaffen

Met zo’n thermostaat kan je zelf instellen welke temperatuur je op welk moment van de dag wilt hebben. Je hoeft er dan niet meer over na te denken om je verwarming uit te zetten wanneer je weggaat. Een programmeerbare thermostaat is makkelijk te monteren en dat kun je moeiteloos zelf doen. Je bespaart daarbij ook nog op je maandelijkse energiekosten!

Steeds meer woningen met zonnepanelen

Zonnepanelen. Ik schreef op Houhetwarm al vaak over deze fantastische manier om energie op te wekken. De voordelen voor jou en het milieu zijn zo langzamerhand  bij iedereen bekend. Maar ontwikkelingen staan niet stil. Zo worden zonnepanelen steeds beter. En wordt het financieel steeds aantrekkelijker. In dit blog breng ik je op de hoogte van de laatste stand van zaken.Lees meer

Pagina 1 van 2012345...1020...Minst recente »