Gratis Isolatiegids
Kruip en spouw

Page content

Steeds meer woningen met zonnepanelen

Zonnepanelen. Ik schreef op Houhetwarm al vaak over deze fantastische manier om energie op te wekken. De voordelen voor jou en het milieu zijn zo langzamerhand  bij iedereen bekend. Maar ontwikkelingen staan niet stil. Zo worden zonnepanelen steeds beter. En wordt het financieel steeds aantrekkelijker. In dit blog breng ik je op de hoogte van de laatste stand van zaken.Lees meer

Collectieve inkoop tegels voor een groen dak

Houhetwarm werkt al jaren samen met WijWonenDuurzaam. Een actieve onderneming, gespecialiseerd in duurzame producten. Zo kan je nu ook via dit bedrijf tegels kopen voor een groen dak. Zij noemen het GroendakTegels. Kant en klare tegels met daarop plantjes. WijWonenDuurzaam organiseert deze maanden een collectieve inkoopactie. Hieronder meer hierover.

Lees meer

Hoe duurzaam is infrarood verwarming?

Infrarood verwarming voor een perfect thermisch comfort

Verwarmen met infraroodstraling is een sterk opkomende verwarmingstechniek. Dat is ook niet zo gek, want infrarood verwarming kent tel van voordelen. Je kiest er namelijk voor om een kamer op een efficiënte manier te verwarmen. Dat vraagt om een toelichting van deze specifieke vorm van verwarmen. Wij leggen het uit!

Een aantal voordelen in een notendop

Misschien wel het grootste voordeel van infrarood verwarming is de stralingswarmte. Dit houdt in dat lucht niet verwarmd wordt, maar dat de warmte rechtstreeks aan personen en objecten afgegeven wordt. Hierdoor wordt niet de hele ruimte verwarmd, zoals bij een centrale verwarming.

Je hebt bij IR verwarming niet te maken met water- of gasleidingen, maar je moet de elektriciteitssnoeren wel wegwerken. En het liefst zoveel mogelijk uit het zicht houden, want het oog wil ook wel wat. Een stopcontact direct naast het verwarmingspaneel is dan mooi meegenomen. De beste plek om een ruimte egaal te verwarmen met infrarood, is door de panelen aan het plafond te hangen. Maar er zijn ook infraroodpanelen die tegen de muur bevestigd kunnen worden.

Geschikt als bijverwarming

Infraroodpanelen zijn ook uitermate geschikt als bijverwarming, en voor het opwarmen van ruimtes waar niet constant iemand aanwezig is. Denk hierbij aan de badkamer, maar bijvoorbeeld ook aan de slaapkamer, bijkeuken of keuken. Door de doelgerichte verwarming, is infraroodverwarming ook efficiënt en energiezuinig te noemen. Dit gaat je dus ook een hoop geld besparen in je portemonnee. Infraroodverwarming werkt namelijk op elektriciteit. Zo draag je ook nog een steentje bij aan moeder natuur.

Gezonde manier van verwarmen

Nog een ander voordeel om even bij stil te staan. Infraroodverwarming is een gezonde manier van verwarmen. Infraroodstralen worden al van oudsher gebruikt in de medische wetenschap vanwege de helende werking. Tevens is de techniek ideaal voor personen met allergieën. Infrarood verwarming voorkomt namelijk verplaatsing van stof en huismijt, omdat er bij de opwarming geen luchtverplaatsing ontstaat.

De meest duurzame warmte in je tuinhuisje

Een tuinhuis voor alle seizoenen

Een tuinhuis wil je graag het gehele jaar gebruiken dus ook in de wintermaanden. Dit geldt zeker als je de ruimte gebruikt als werkplek of als atelier voor de schilderhobby. Een goede isolatie is dan wel een randvoorwaarde, maar welke mogelijkheden zijn er voor het verwarmen van het huisje?

Welke verwarming voor de blokhut?

Meestal is de ruimte van de huisjes beperkt. Afhankelijk van het aantal kubieke meters dient er een berekening te worden gemaakt van de capaciteit. In feite zijn er drie mogelijkheden; elektrisch verwarmen, gasverwarming of een warmtepomp. Naast deze vormen kan er ook gekozen worden voor een pelletkachel of petroleumkachel. De meest duurzame variant is de warmtepomp. Het is echter ook de duurste vorm in aanschaf.

Gas aansluiting

Een gaskachel heeft natuurlijk een gasaansluiting nodig. Ook is er een mogelijkheid om de Cv-ketel van de woning te gebruiken. De capaciteit van de Cv-ketel moet wel voldoende zijn om een extra ruimte te kunnen verwarmen. Daarbij zal er een leiding gelegd moeten worden van de woning naar het tuinhuisje. Met een convectorradiator verwarm je vervolgens de ruimte. Gebruik je een thermostaatknop dan kun je onafhankelijk de temperatuur bepalen.

Elektrisch verwarmen

De meeste tuinhuizen worden elektrisch verwarmd. Het enige wat nodig is een stroomaansluiting. Gekozen kan worden voor elektrische radiatoren of voor infrarood verwarming. De laatst genoemde verwarming is de meest duurzame keuze. Elektrisch verwarmen staat bekend als duur stoken, maar dit geldt een stuk minder bij een infrarood verwarming.

Pellet verwarming

Een pelletkachel is redelijk duurzaam en heeft een lange brandtijd. De installatie is eenvoudig omdat er geen schoorsteen nodig is. De pelletkachel werkt met een ventilator en heeft geen schoorsteentrek nodig. Met een volle lade pellets kun je zo’n 48 uur vooruit. Een houtkachel heeft deze voordelen niet. Een dergelijke kachel vereist een afvoer voor de verbrandingslucht. Houtverbranding is niet duurzaam en het kan gaan walmen zeker als het hout vochtig is.

Het verbruik en de warmte is sterk afhankelijk van de isolatie van het buitenverblijf. Vloer-, wand- en dakisolatie bepaalt in hoge mate het comfort. Voor een blokhutje met plat dak is een pelletkachel natuurlijk wel gaaf. Het geeft meer sfeer en ambiance dan een radiator.

Ruimte besparen in je badkamer of toilet? Wat dacht je van een inbouwtoilet

Een inbouwtoilet is minder diep dan een standaard toilet en blijft comfortabel. Het zitvlak van een verkort toilet heeft dezelfde afmetingen, de besparing zit hem in de bevestiging van het toilet. Hierdoor blijft het zitgemak gelukkig optimaal. In dit artikel lees je de voor- en nadelen van wandtoiletten. Zijn ze de extra kosten waard? (teaser: ja!)

Een inbouwtoilet op maat

Dankzij de compacte afmetingen bieden wandtoiletten meer flexibiliteit bij het ontwerpen of aanpassen van een badkamer. Vanuit een designperspectief brengt een inbouwtoilet direct een moderne, strakke esthetiek in elke badkamer. Dat lijkt vooral de drijvende kracht achter de toegenomen populariteit van het inbouwtoilet. Bovendien geeft het “zwevende” toilet een grotere designflexibiliteit, omdat het minder patroonbreuken op de vloer en de wanden mogelijk maakt.

Een inbouwtoilet biedt drie praktische voordelen:

  1. Ruimtebesparing: wandtoiletten zijn een goede keuze voor kleinere badkamers, omdat de toiletpot en de bedieningsplaat de enige onderdelen in de ruimte zijn. De buitenste punt van de toiletpunt tot 30 centimeter dichter bij de muur, wat een groot verschil kan maken in een kleine badkamer. Een van de grootste voordelen van een wandcloset in tegenstelling tot de andere types toiletten, is dat je veel vloerruimte bespaart. Ze zijn ideaal voor kleine badkamers, omdat ze geen vloeroppervlak innemen en de kamer er in het algemeen ruimer uitzien.
  2. Gemakkelijk te reinigen: omdat de toiletpot de vloer niet raakt, is het schoonmaken van de ruimte rond de armatuur veel eenvoudiger. Zo kun je de dweil gemakkelijk gebruiken om die ruimte schoon te maken zonder te hoeven bukken. Het schoonmaken van de wc of badkamer is ook eenvoudiger dankzij de eenvoudige ontwerpen.
  3. Verstelbare hoogte: bij de installatie van een inbouwtoilet kun je de hoogte voor de huiseigenaar aanpassen. Dit is vooral handig voor mensen met mobiliteitsproblemen die een hoger toilet nodig hebben.

Zijn ze de extra kosten waard? Meer dan!

Consumentenbond energie vergelijker – een aanrader!

De Consumentenbond energie vergelijker is een aanrader wanneer je op zoek bent naar een nieuwe energieleverancier. Concurrerende energiemarkten bieden je als consument veel voordelen, waardoor je de mogelijkheid krijgt om regelmatig over te stappen naar een energieleverancier die bij jou past, handig bij een verhuizing!

Veel mogelijkheden

Aan de andere kant, als het tijd is om een energieleverancier te kiezen, kun je je al snel overweldigd voelen door alle mogelijkheden.
Waarom is het proces overweldigend? Voor een groot deel omdat sommige energieleveranciers zich bezighouden met acties waarbij ze lage starttarieven aanbieden die na een paar maanden omhoog schieten of door kosten te verbergen.

Omdat de deregulering van de energiemarkt voor velen een nieuw concept blijft, is het zaak om jouw nieuwe energieleverancier te screenen. Of… te laten screenen. Jouw energieleverancier is verantwoordelijk voor het beheer van de tarieven, daarom is het belangrijk om goed onderzoek te (laten) doen voordat je een beslissing neemt.

Keuze energieleverancier

Bij de keuze van een energieleverancier dien je zorgvuldig te kijken naar de drie meest belangrijke factoren:

1. De reputatie van de energieleverancier
2. Het tarief per maand
3. De contractduur

Gelukkig voor jou, kun je de energieleveranciers eenvoudig met elkaar vergelijken middels de energievergelijker van De Consumentenbond. Zij doorzoeken elk contract dat door elke energieleverancier wordt aangeboden en bieden jou de beste deals voor jouw situatie.
De Consumentenbond wilt mensen helpen begrijpen wat te zoeken in een energieleverancier, zodat je op jouw nieuwe energieleverancier kunt vertrouwen als je ervoor kiest om van elektriciteitsleverancier of aardgasleverancier te veranderen.

De Consumentenbond adviseert en ondersteunt

Ze helpen je met de overstap, de keuze voor groene stroom en enkel- of dubbeltarief. Super handig wanneer je gaat verhuizen! Goed om te weten bij energievergelijken bij een verhuizing: op de dag dat je de oude woning verlaat, moet je een meterstand opnemen en deze aan de energieleverancier overhandigen – op die manier weet je zeker dat de eindafrekening alleen weergeeft wat je gebruikt hebt.

Hoe kan u de beste cv ketel kiezen

De juiste ketel voor comfort in huis

De juiste verwarming voor de woning hangt van vele factoren af. Natuurlijk van de grootte van het huis, het aantal badkamers, maar ook het gebruik. Heb je een groot gezin dan is er sprake van een groot warmwater gebruik. Elke ketel heeft zijn eigen capaciteit voor verwarmen en warm water. Stel je dus altijd de vraag: wat heb ik nodig voor mijn thuissituatie.

Hoog rendement betekent zuinig verwarmen

De meeste ketels zijn HR-ketels. Hoog rendement betekent dat de cv-ketel spaarzaam is en dus minder energie gebruikt. Een HR ketel heeft een rendement van 107 procent ten opzichte van een conventionele cv-ketel. Dit is een belangrijk aspect want de energierekening wordt elke maand afgeschreven. Een gemiddeld gezin is in Nederland zo’n duizend euro per jaar kwijt aan gas.

Het juiste vermogen voor verwarming

Afhankelijk van het aantal vierkante meters van de woning is een capaciteit van 24 kW tot 30kW voldoende om het huis goed te kunnen verwarmen. Bij een cv ketel kopen maakt het natuurlijk veel uit of een woning goed geïsoleerd is. Dak- en vloerisolatie en de juiste beglazing zorgen ervoor dat de warmte ook daadwerkelijk binnen blijft. Het is niet alleen behaaglijk, maar je bespaart ook nog op de stookkosten. Een cv-ketel moet natuurlijk voldoende warmte produceren. De cv-monteur kan aan de hand van de te verwarmen ruimten het juiste vermogen berekenen.

Hoeveel warm water nodig per minuut?

Wordt gekozen voor een combiketel dan verzorgt de Cv-ketel ook de warmwater voorziening. De capaciteit wordt bij warm water uitgedrukt met de term ‘CW’ en een cijfer. Hoe hoger het cijfer hoe meer warm water per minuut. Een CW-3 levert een minimum vermogen van 10 liter per minuut. Dit is voor een conventionele douchekop voldoende, maar voor een stortdouche is een CW-6 vermogen nodig. Het geeft dubbel zoveel warmwater per minuut namelijk 20 liter. Het spreekt voor zich dat hoe hoger de CW-waarde hoe meer energie er nodig is.

Voor nieuwbouw van woningen wordt steeds meer gekozen voor een warmtepomp. Het is de meest duurzame wijze van verwarmen. Het vereist echter wel aanpassingen zoals vloer- en wandverwarming in plaats van radiatoren. Voor een bestaande woning op gas betekent een omschakeling naar een warmtepomp installatie een rigoureuze verbouwing.

Pagina 1 van 1912345...10...Minst recente »