Besparen op je energiecontract weer mogelijk: dit zijn je opties
19 maart 2023 
1 min. leestijd

Besparen op je energiecontract weer mogelijk: dit zijn je opties

Afsluiten van een vast energiecontract weer mogelijk: dit zijn je opties!

Mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande stijgende energieprijzen, was het lange tijd nauwelijks mogelijk een energiecontract met vast tarief af te sluiten. Het gros van de leveranciers bood uitsluitend contracten met een variabel- of dynamisch tarief aan. 

Inmiddels is de situatie veranderd; onder meer Greenchoice en Eneco bieden weer vaste energiecontracten aan. De verwachting is dat het aantal partijen met dergelijke contracten de komende periode snel stijgt. Het maakt het voor consumenten interessant een gas en stroom vergelijker te gebruiken, welke hen meer vertelt over de besparing die de overstap naar een vast energiecontract hen op kan leveren. Toch is het niet per definitie de beste keuze om voor een vast contract te kiezen. In dit artikel lees je er meer over.

Online tools voor het vergelijken van energieleveranciers

Je gas, water en licht regelen doe je tegenwoordig eenvoudig online. Gebruik een online vergelijkingstool, bepaal welke leverancier jou het beste aanbod doet en sluit direct een contract af tegen het aangeboden tarief. De tool gaat bij het bepalen van de meest voordelige keuze uit van de informatie die je deelt over je energieverbruik; pak je eindafrekening van 2022 er om deze reden alvast bij. Zo kun je heel nauwkeurig laten bepalen welk contract momenteel het meest interessant is voor je.

Doordat het afsluiten van vaste contracten lange tijd niet mogelijk was, beschikken de meeste huishoudens over een energiecontract met een variabel of dynamisch tarief. Zij kunnen direct overstappen op een vast contract. Normaliter wordt mensen met een vast energiecontract aangeraden in de laatste zes tot acht weken van de looptijd ervan over te stappen.

Koop zekerheid met een energiecontract met vast tarief

De keuze voor een energiecontract met een vast tarief is voornamelijk interessant voor mensen die zekerheid willen hebben over hun maandlasten. Met een vast tarief kun je redelijk nauwkeurig bepalen, wat je de komende maanden kwijt zal zijn aan energie. Dit is logischerwijs afhankelijk van je verbruik; baseer je hierbij op je gemiddelde verbruik over de laatste jaren. Pas op het met afsluiten van een vast contract voor een langere periode; je loopt eventuele dalingen in de energietarieven mis in dit geval. Verstandiger is het een contract voor bijvoorbeeld een half jaar af te sluiten, om na dit half jaar nog eens te vergelijken welke aanbieder het beste aanbod doet. Logischerwijs kan de prijs ook gestegen zijn op dat moment.

Reactie plaatsen