Bereid je voor op gasloos wonen
18 maart 2019 
1 min. leestijd

Bereid je voor op gasloos wonen

Nederland wordt klimaatneutraal. Misschien heb je er op dit moment nog niet zoveel erg in, maar uiteindelijk zal het op iedereen invloed hebben.

Zo moeten alle huishoudens uiteindelijk van het aardgas af. Het kan dus zijn dat jouw woning binnenkort ook aan de beurt is en dan zul je hoogstwaarschijnlijk wat aanpassingen aan je huis moeten verrichten. Een warmtepomp bijvoorbeeld genereert veel minder warmte dan een cv-ketel. Voor het warm houden van je huis is goede isolatie dus onontbeerlijk.

Isoleren, isoleren, isoleren

Wanneer je huiseigenaar bent, heb je wat meer opties dan wanneer je huurt. Natuurlijk kun je als huurder wel kleine maatregelen nemen, zoals het plaatsen van tochtstrips en radiatorfolie. Als huiseigenaar kun je er voor kiezen je glas te vervangen voor HR++ of HR+++. Dubbelglas werkt namelijk niet voldoende isolerend wanneer je overstapt op een warmtepomp.

Gordijnen

Veloursgordijnen voor de ramen kunnen ook een steentje bijdragen aan het vasthouden van de warmte. Hang alleen geen lange gordijnen voor de ramen wanneer de radiator onder de vensterbank is bevestigd. Anders zouden de gordijnen de warmte tegenhouden die je juist graag in je woonkamer wilt hebben.

Ook kun je je muur- en vloerisolatie aanpakken. Mocht je overstappen naar de warmtepomp dan is het ook verstandig om vloerverwarming aan te leggen. Een warmtepomp heeft namelijk een groter oppervlak nodig om een huis goed te kunnen verwarmen en radiatoren zijn hier dus niet geschikt voor.

Waarom is isoleren zo belangrijk?

Het belang van isoleren zit hem niet alleen in het vasthouden van de lagere temperaturen die gegenereerd worden door de moderne systemen. Het hele doel van het afstappen van gas is het klimaatneutraal maken van Nederland. Compleet overstappen op elektriciteit is goed, maar je wilt natuurlijk niet meer elektriciteit verbruiken dan nodig is.

Om milieubewust bezig zijn, zul je dus zoveel mogelijk warmte in je huis vast moeten houden om zo min mogelijk elektriciteit te verbruiken. Bovendien is dit natuurlijk beter voor je energierekening. Een energievergelijker kan je helpen om nog meer op je energie te besparen door je te laten zien welke energieleverancier jou het voordeligste contract kan aanbieden.

Elektrisch koken

Gasloos wonen houdt natuurlijk ook in dat er niet meer op gas gekookt kan worden. Om jezelf hierop voor te bereiden, kun je dus alvast overstappen op de inductiekookplaat. Hoewel velen nog wat huiverig zijn bij het idee van elektrisch koken, zul je er zeker veel voordelen van ervaren. In de meeste opzichten is het namelijk veel beter dan op gas koken. Wel zul je waarschijnlijk een aparte aansluiting moeten regelen, want een inductiekookplaat vraagt veel vermogen.

Alvast beginnen met sparen

Een warmtepomp plaatsen, vooral in een oudere woning, is een flinke investering. De woning moet namelijk goed geïsoleerd worden en er moet vloerverwarming worden aangelegd. Zo kan een warmtepomp plaatsen wel 30.000 euro kosten. Gelukkig zijn er wel goede subsidieregelingen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om aangesloten te worden op het warmtenet of om een elektrische cv-ketel aan te schaffen.

Jane Doe
Door

Jane Doe

op 25 Jun 2019

Waardevolle tips! Op naar gasloos wonen!

Reactie plaatsen