5 voordelen van zon georiënteerd bouwen
11 mei 2021 
1 min. leestijd

5 voordelen van zon georiënteerd bouwen

Zon georiënteerd bouwen? Dit zijn de 5 voordelen hiervan

Heb je al eens aan zon georiënteerd bouwen gedacht? Hiermee bedoelen we dat het huis met uitzicht op het zuiden wordt gebouwd. Dit brengt diverse voordelen met zich mee. Zo is het huis op het zuiden bouwen niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor jouw portemonnee. Hoe dit precies zit? Wij vertellen je in dit blog wat de 5 voordelen van zon georiënteerd bouwen zijn. Lees snel verder voor meer informatie en bekijk of zon georiënteerd bouwen ook iets voor jou is.

De woning krijgt een ruimtelijke sfeer

Kies je voor zon georiënteerd bouwen, dan zal je merken dat de ruimtes in je huis veel groter ogen. Dit komt doordat het huis volop zonlicht op zal vangen. Dit vergroot tevens het wooncomfort. En wist je dat als je zon georiënteerd bouwt, de kans ook groter is dat je de woning uiteindelijk snel kunt verkopen? Iedereen wil een woning die een ruimtelijke sfeer heeft en als mensen een huis bezichtigen, is de hoeveelheid lichtinval altijd een belangrijk punt. Dit maakt of een huis wel of niet gekocht wordt. Je hebt hier dus niet alleen nu, maar ook later profijt van.

Altijd zon in de tuin

Met zon georiënteerd bouwen ben je verzekerd van zon in je tuin. Om toch wat schaduw te creëren, kun je kiezen voor een parasol. Wil je zomers een feestje geven voor meerdere gasten? Dan kun je het beste een partytent  in je tuin neerzetten. Zo kunnen je gasten ook de schaduw opzoeken en bij regen droog zitten.

Natuurlijk daglicht in de woning

Het fijne aan zon georiënteerd bouwen, is dat er natuurlijk daglicht de woning in zal vallen. Je zal hierdoor gedurende de dag volop licht in huis hebben en hoeft niet telkens weer lampen aan en uit te zetten om toch voor wat meer licht te zorgen. Als je veel thuis aan het werk bent, zal het natuurlijk daglicht er tevens voor zorgen dat je je beter kunt concentreren. Je zal je productiever voelen en meer werk kunnen verzetten.

Gebruik van passieve zonne-energie

Bij zon georiënteerd bouwen maak je gebruik van passieve zonne-energie. Dit betekent ook wel het bewust gebruik maken van de zon zonder panelen of andere energie in te zetten. Dit is erg goed voor het klimaat, omdat je minder energie verbruikt. Ook levert het je onderstaand voordeel op.

Je bespaart stookkosten

In de praktijk is het zo dat wanneer je zon georiënteerd bouwt, je huis tot 4 keer minder energie gebruikt dan de gemiddelde nieuwbouwwoning. Je zet hiermee een belangrijke stap richting energie neutraal bouwen. Doordat je gebruik maakt van passieve zonne-energie, zal je dit qua jaarlijkse stookkosten enorm schelen. Reden genoeg om zon georiënteerd te gaan bouwen.

Ga ook aan de slag met zon georiënteerd bouwen en profiteer van de vele voordelen voor zowel het milieu als jouw portemonnee. Wij wensen je veel succes!

Reactie plaatsen