Zonnepanelen voor scholen en bedrijven zonder investering
Zonnepanelen voor scholen en bedrijven zonder investering en met totale ontzorging. Het kan, met hulp van subsidie van de rijksoverheid. Zoals je misschien weet ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om zonnepanelen te financieren. Ik schreef al over het afbetalen van zonnepanelen (succesvol, voor particulieren!) en over het leasen van zonnepanelen (niet doen!). Nu kwam ik onlangs in contact met Rooftop Energy, een bedrijf dat onder meer grote energie verbruikers volledig ontzorgt.
Ik praat met Richard Weemen, een enthousiaste ondernemer in duurzame energie en werkend voor Rooftop Energy. Hoe werkt dit financierings- en ontzorgingsconcept, waar inmiddels al meer dan 100 projecten succesvol mee zijn gerealiseerd?
Subsidie voor zonnepanelen van het rijk
De basis voor dit financieringsconcept ligt bij de subsidie van de rijksoverheid. Bedrijven en instellingen kunnen gebruik maken van aantrekkelijke subsidieregelingen die de toepassing van duurzame energie in Nederland moeten stimuleren. (De regeling geldt voor de zogenoemde grootverbruikers, dus bedrijven die veel energie verbruiken. Hierbij wordt gekeken naar de capaciteit van de stroomaansluiting. Iedereen met een aansluiting groter dan 3 x 80 Ampere is een grootverbruiker.) Dus werk je in een school, instelling en bedrijf (met een groot verbruikers aansluiting) en wordt er regelmatig gepraat over zonnepanelen, maar is het lastig om te beginnen?
[phxoptin id=1441702925]
Aanschaf zonnepanelen lastig
De aanschaf van zonnepanelen is ingewikkeld voor bedrijven en instellingen. Mensen willen wel, maar er zijn obstakels. De financiering is lastig, je moet tijd investeren om de markt te verkennen, eventueel een aanbesteding schrijven, het project begeleiden, nazorg inrichten, noem maar op.
Geen zorgen meer
Rooftop Energy speelt hier handig op in en realiseert zonnepanelen, inclusief volledige ontzorging. Gemeenten, scholen, instellingen en bedrijven kunnen inhaken. Ook vastgoed ontwikkelaars, vastgoed beheerders, VVE’s, woningcorporaties en zelfs collectieven die zonne-energie willen, kunnen van dit financieringsconcept gebruik maken. Het bedrijf neemt de belangrijkste zorgen uit handen, zoals de investering, alle technische- en hiermee samenhangende financiële risico’s, het onderhoud, verzekeringen etc.
Dak moet geschikt zijn voor zonnepanelen
Richard Weemen over de stappen die worden gezet voordat de subsidie wordt aangevraagd: „We bekijken eerst het energieverbruik met betrekking tot de stroomkosten. Het gaat om bedrijven die veel stroom verbruiken. Daarnaast maken we een inschatting van het bruikbare dakoppervlakte. Als er te weinig dak is of een dak met veel schaduw, dan kunnen we onze diensten helaas niet aanbieden.” Het concept van Rooftop Energy vraagt dus om behoorlijke dakoppervlaktes. Je moet minimaal 350 vierkante meter bezitten. Maar ook basisscholen die in stichtingsverband opereren kunnen in principe worden geholpen.
Vervolgens wordt bepaald hoeveel energie kan worden opgewekt, wat de CO₂ reductie is, in hoeverre het energie prestatielabel wordt verbeterd en wat je uiteindelijke besparing is.
SDE subsidie aanvragen
En dan, als aan alle voorwaarden is voldaan, wordt de subsidieaanvraag (SDE subsidie) ingediend. Het financieringsconcept van Rooftop Energy maakt slim gebruik van deze SDE subsidie. SDE staat voor Stimuleringsregeling Duurzame Energie. Het is een fikse pot geld, ingesteld door de rijksoverheid en bedoelt, de naam zegt het al, om duurzame energie initiatieven te stimuleren. De regeling SDE+ is bestemd voor bedrijven en instellingen. Voor dit jaar (2015) is 3,5 miljard euro beschikbaar. Ook volgend jaar zal de overheid de portemonnee trekken om ons aan de duurzame energie te krijgen.
Overeenkomst voor 10 tot 15 jaar
Als de subsidie wordt toegekend wordt met de klant een overeenkomst van 10 tot 15 jaar afgesloten. Richard Weemen: “Wij leggen de panelen, zorgen voor de omvormers, de aansluiting, tussenmeters, publicatie van opbrengstgegevens, verzekeringen, afstemming met de huidige energieleverancier indien noodzakelijk, bijna alles eigenlijk. En zodra de panelen liggen en stroom wordt opgewekt, profiteert de klant. Rooftop Energy blijft eigenaar van de zonnecentrale. Wij monitoren het systeem op afstand. Zodra er iets mis is, grijpen we in.” Na afloop van de eerste contractperiode bestaat de mogelijkheid de zonnecentrale over te nemen of de overeenkomst te verlengen.
[phxoptin id=1441702925]
Ontzorgen
Richard Weemen: “Wat wij doen is ontzorgen. Wij regelen bijna alles. De realisatie van een zonnecentrale is best wel een ingewikkeld verhaal voor mensen die dit niet dagelijks doen. Want met de toekenning van de subsidie ben je er nog niet. Je moet aan de slag met de aanschaf, de installatie, onderhoud en het beheer. Dat kost tijd en vergt kennis van zaken.”
Niet zelf investeren
Je hoeft als school, bedrijf of instelling dus niet zelf te investeren. Niet in tijd, kennis en geld. Rooftop Energy legt zonnepanelen van goede kwaliteit op het dak en houdt de opbrengst scherp in de gaten. Dat moet het bedrijf ook wel doen, want de ontzorger is gebaat bij een opbrengst die in overeenstemming is met de overeenkomst. Bij een lagere opbrengst veroorzaakt door technisch falen wordt de klant gecompenseerd.
Maandelijkse huursom
Maar je moet wel betalen natuurlijk. Een maandelijke huursom voor de zonnecentrale gedurende de overeenkomst. De zonnecentrale wekt echter zoveel stroom op dat je hier omgerekend een lagere kilowattuur prijs voor betaalt dan je huidige variabele stroomkosten. Richard Weemen: “Je betaalt doorgaans minder. Besparingen liggen meestal in de orde van grootte van 10%. En bovendien, de energieprijzen gaan stijgen, maar bij ons betaal je afhankelijk van het type overeenkomst 10 tot 15 jaar hetzelfde maandbedrag.”
Mooi financieringsconcept voor bedrijven
Het subsidiegeld van de overheid wordt door Rooftop Energy gebruikt voor aanschaf, installatie en beheer van de zonnecentrale. En het regelen van het papierwerk. Ik vind het een mooi systeem. Het geeft organisaties de kans om direct met duurzame energie te beginnen, zonder veel moeite en kosten. Je zou bezwaren kunnen hebben tegen het feit dat een onderneming geld verdient aan een subsidieregeling. Maar op deze manier wordt het organisaties wel heel makkelijk gemaakt om duurzame energie op te wekken. En dat is precies wat de overheid wil stimuleren. En bovendien krijgen de scholen die dit product afnemen gratis een educatieprogramma, zodat leerlingen en leraren kennis maken met zonne-energie. Ook een goede zaak!
Werk je in een school, instelling en bedrijf en wordt er regelmatig gepraat over zonnepanelen, maar is het lastig om te beginnen? Via Houhetwarm krijg je alle informatie die je nodig hebt. Je krijgt snel bericht.
[phxoptin id=1441702925]