Gratis Isolatiegids
Kruip en spouw

Page content

Zeezoutbatterij nog niet voor de particulier

article content

Zeezoutbatterij nog niet voor de particulier

De zeezoutbatterij is nog niet beschikbaar voor de particulier. Maar daar wordt hard aan gewerkt. Op diverse plaatsen in Nederland zijn proefopstellingen ingericht. De zeezoutbatterij is het milieuvriendelijke alternatief voor de nu gebruikte lithium-ion batterij die door onder andere Tesla wordt ingezet. In dit blog meer informatie over deze batterij, overigens al in 2007 ontwikkeld door Marnix ten Kortenaar van het bedrijf Dr. Ten.

Zeezoutbatterij werking?

De zeezoutbatterij gaat uit van een eenvoudig principe. (Zie het filmpje hieronder). De batterij heeft als belangrijkste ingrediënten zeezout en koolstof. Die zorgen voor de opslag van de energie.

Zeezoutbattterij toepassing?

De zeezout batterij wordt toegepast voor de opslag van zonne-energie of windenergie. Je kan hem ook laden met stroom van het elektriciteitsnet. Daarnaast kan je deze nieuwe batterij gebruiken voor het opladen van elektrische auto`s.

Zeezoutbatterij voordelen

De zeezoutbatterij wordt uiteraard vergeleken met de bestaande accu`s. En dan komt ie er goed uit. De voordelen op een rijtje:

  • Volledig ontladen (een lithium-ion batterij 80%)
  • Gemaakt van goedkope en schone materialen (huidige accu`s maken gebruik van grondstoffen die eindig en schadelijk zijn, zoals zware metalen)
  • Tot ca. 90% power efficiëntie, huidig niveau ca. 30-40 Wh/kg
  • Gaat veel langer mee, minimaal 7000 laadcycli
  • Geen explosiegevaar bij brand.

Zeezoutbatterij nadelen

Helaas heeft deze batterij ook nadelen:

  • Zwaarder in gewicht (ze wegen globaal het dubbele van een lithium-ion batterij)
  • Groter in volume (ook ongeveer het dubbele)

Zeezoutbatterij kopen?

Wil je de zeezoutbatterij kopen? Eerst het goede nieuws. De batterij zal straks de helft minder gaan kosten dan een lithium-ion batterij. Maar, en dit is het slechte nieuws, de batterij is nog niet te koop.

Voor dit blog sprak ik verscheidene mensen die bezig zijn met de ontwikkeling van dit mooie product. Uiteraard is de uitvinder bezig met verdere verbeteringen van het product. Daarnaast zijn bedrijven en organisaties betrokken bij het testen, ook op wat grotere schaal.

En men is actief bezig om dit product op de markt te brengen. Maar de overstap van ontwikkeling naar productie valt nog niet mee. Zoals ik wel vaker heb gezien bij dergelijke innovaties (zie diverse types kleine windmolens) is het heel lastig om financierders te vinden die het aandurven om massaproductie op te zetten. Ook het verkrijgen van Europese certificering voor dit soort nieuwe producten speelt een rol.

Zeezoutbatterij is een goed product

De zeezoutbatterij is een goed product en een mooi en veel schoner alternatief voor de bestaande batterijen. Dat dergelijke producten niet zonder meer op de markt kunnen worden gebracht is terecht, maar begrijpelijk ook frusterend voor de ontwikkelaar. Voor innovaties als deze zouden andere regels overwogen kunnen worden.

Overigens is ook deze zeezoutbatterij nog niet het ei van Columbus als het gaat om opslag van energie die je in de zomer verzameld. De capaciteit is niet groot genoeg om een winter te overbruggen. Daarvoor is ons eigen elektriciteitsnet nog steeds de beste oplossing. Tenzij je natuurlijk heel weinig stroom verbruikt.

 

 

Comment Section

17 reacties op “Zeezoutbatterij nog niet voor de particulier


Door Diederik Kits van Heijningen op 9 maart 2019

Goed, we zijn ondertussen al weer een paar jaar verder en de verkrijgbare zoutwater batterijen zijn nog steeds een stuk duurder dan die op lithium met een hogere capaciteit. Lijkt meer op een doodlopende straat voor de particulier. De zoveelste spectaculaire ontdekking die vervolgens weer (nog) niets oplevert.


Door John op 2 juli 2019

De materialen zijn goedkoop en als die accu echt tegen een lage prijs in de markt wordt gezet zullen velen erin gaan stappen, denk aan landen waar je niet kunt salderen. Maar ik zie prijzen uit Oostenrijk die werken op dit principe met bizarre prijzen. Dom en korte visie, goedkoop en volle produktie. Gaat toch gebeuren en dan maar gelijk BOEM. Prijs door de midden! Succes mensen met deze innovatie, er wordt op gewacht al is het maar om het stroom-net stabiel te houden!


Door John op 2 juli 2019

De materialen zijn goedkoop maar zie op de foto een man in WITTE jas, bij mij haren overeind en een accu met een kostprijs van 3 x niks wordt al duur gemaakt. De helft van de Oostenrijkse prijs is OK. Maak het stroomnet stabiel, hou de prijs laag! Anders…moeilijk!


Door ad op 4 januari 2019

Prima ontwikkeling.Maar alle ingrediënten worden niet weergegeven. Mogelijk dat grafeen gebruik het opslag vermogen kan vergroten.


Door Tinus Wennekes op 20 maart 2018

heb net een paar zonnepanelen draaibaar opgesteld, de resterende 8 liggen vast, ben zeer geïnteresseerd naar u zeezout accu, top top


Door vincent op 20 juli 2017

idd , zo een accu moet er gewoon komen , alles is duur maar als je niet begint komt het er nooit, Crowd funding starten ?


Door A. Lit op 13 juli 2017

Heel snel ontwikkelen voor particulieren , zou ik zeggen.Door J Hamelink op 4 februari 2017

Zit te wachten op zoon opslag medium voor een gang bare prijs ik heb zone panelen en zou graag mijn stroom opslaan


Door stomphorst op 4 februari 2017

een hele goede ontwikkeling .
ik wil graag op de hoogte worden gehouden.
vr gr jan stomphorst


Door Frank Wouters op 4 februari 2017

Mogelijk komen er wel financiën voor massaproductie als de prijs niet de helft- maar 75% van een Li-ion accu wordt. Dan kan het nog steeds een aantrekkelijke aanschaf zijn voor bijv. een energieneutraal huis. Vaak is er ruimte genoeg. voor een flinke batterij.


Door hans van Kraaij op 4 februari 2017

Hoe groot zou een zeezoutbatterij zijn voor de opslag van rond de 400 KWH
dit is ongeveer mijn verbruik per maand, en wek in deze donkere maanden nog ongeveer 200 kwh op met zonnepanelen. Dan zou ik zomaar 3 maanden kunnen overbruggen.


Door Bert op 15 februari 2017

Ik denk dat je voor de prijs van zo’n batterij een heel mooi energie neutraal huis kan laten bouwen…Door Jos van de Sanden op 4 februari 2017

Maar waarom niet een particulieren initiatief. Financering door particulieren. Ik zou best z’n batterij willen hebben. Als hij in omvang 2 keer zo groot is dan een lon-litium dan zou dit inhouden voor een 10kwh opslag 120 x 70 x 20 cm. Ik vind dit zeer acceptabele afmetingen. Waar kan ik deze krijgen?Door Vansteenwegen Jan op 31 juli 2019

Beste Jos, heb jij intussen al beter zicht gekregen op de mogelijkheden en de afmetingen?
Ik ben bezig met een ontwerp van een prototype woning voor mijn Paper van de opleiding Bio Ecologisch Bouwen en wonen.
Zo ’n zoutbatterij lijkt mij idd een enorme toegevoegde waarde om een zo energieneutraal mogelijk ontwerp te kunnen maken.
alvast bedankt voor je reactie,
groeten,
Jan

Plaats een reactie


*